Nuosavo namo komfortas bute: 5 nepopuliarūs sprendimai

Nors butai privačių namų savininkų kartais paniekinamai vadinami "dėžutėmis", sumanūs ir apsukrūs butų gyventojai sugeba įprastą gyvenimą juose pakelti į kitą lygį. Jie įsirengia sprendimus, kurie daugiau būdingi privatiems namams. Tačiau vien tik lėšų ir sumanumo čia nepakanka - būtina gerai sutarti su savo laiptinės ir namo kaimynais.

Štai penketas sprendimų, būdingų individualiems namams, kuriuos įmanoma įgyvendinti ir gyvenant butuose.

Židinys. Spragsintis malkinis židinys dažnai įsivaizduojamas kaip namo ar sodybos atributas, tačiau jį galite įsirengti ir bute. Priklausomai nuo židinio tipo, jį įsirengti gali būti sunkiau arba lengviau, tačiau beveik bet kuriuo atveju, įmanoma.

Tradicinis židinys su dūmtraukiu kels bene daugiausiai problemų jį įrengiant, tačiau daliai žmonių tik toks židinys yra "tikrasis". Ką reikia padaryti? Židinį bute gali įsirengti gyventojai, gyvenantys ne aukštesniuose nei 5 aukštų statiniuose arba gyventojai gyvenantys aukštesnio pastato paskutiniuose aukštuose. Kadangi įrengiant dūmtraukį gali būti keičiamas konstrukcijų atsparumas, jums prireiks daugiau nei 50 % butų savininkų sutikimo bei namo administratoriaus sutikimo. Toliau jūsų projektui žalią šviesą turi uždegti savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistai, priešgaisrinės saugos specialistai bei kiti atsakingi asmenys.

Jei nesate itin prisirišę prie malkinio židinio, tam yra keletas alternatyvų, kurios įrengiamos paprasčiau. Elektriniai židiniai liepsną imituoja, tačiau skleidžia šiek tiek šilumos, yra paprastai įrengiami, jiems nereikia leidimų. Biožidiniai irgi nelabai primena tradicinių, tačiau jie patogūs, mobilūs ir teikia daugiau šilumos nei elektriniai.

Daugiau apie tai: Židinys bute - kvailystė ar reali galimybė?

Terasa. Skamba gana egzotiškai, tačiau įrengti terasą, kurioje galėtų atsipalaiduoti pirmo aukšto gyventojai yra visiškai įmanoma. Tiesa, reikia ne tik lėšų ir gero plano, tačiau ir gerų kaimynų bei kantrybės – bene daugiausiai laiko užtrunka įvairūs derinimai.

Įprasti daugiabučiai namai yra pastatyti valstybei priklausančioje žemėje, todėl statant įprastą terasą šalia namo, reikės gauti valstybinės žemės valdytojo sutikimą, kurį išduoda Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos. Taip pat, kadangi dažniausiai toks projektas bus laikomas kapitaliniu remontu, reikės ir kaimynų sutikimo, įgalioto savivaldybės atstovo sutikimo.

Daugiau apie tai: Terasa daugiabutyje - gudrus sprendimas ar įstatymų pažeidimas?

Pirtis. Taip – jums nebūtina važiuoti pas draugus į sodybą ar pas tėvus į kaimą, kadangi savo pirtį galima turėti ir bute. Galima imti pavyzdį iš pirties mėgėjų suomių - nekalbant apie tai, kad jie stengiasi pirtį įsirengti nuosavuose namuose, daugelis daugiabučių namų turi bendras pirtis, kuriomis gyventojai gali naudotis pakaitomis. Tad nuo pomėgio kaitintis jūsų negali atitraukti praktiškai niekas - tereikia pasirinkti tinkamą pirties tipą.

Priklausomai nuo atliekamų darbų, jums gali tekti pasirūpinti kaimynų sutikimu bei leidimais - tuo atveju, jei atliekate kapitalinį remontą ir keičiate konstrukcinius elementus. Kita vertus, jei jūsų veiksmai telpa į paprastojo remonto sąvoką (žr. STR "Statinio statybos rūšys"), leidimų ir projektų jums neprireiks.

Pirčių, kaip žinia, yra įvairių. Butams pritaikomos įprastos pirtys su elektrinėmis krosnelėmis (jos neskleidžia degimo produktų, bet savybėmis labai panašios į tradicines) bei infraraudonųjų spindulių pirtys ar kabinos.

Daugiau apie tai: Pirties įrengimas bute

Taip pat: Infraraudonųjų spindulių pirtis

Antras aukštas arba daugiau ploto. Vienas iš gyvenamojo namo skiriamųjų bruožų – jis gali turėti du ar net tris aukštus, būti kelių šimtų kvadratinių metrų gyvenamojo ploto. Nors naujesnės statybos butai taip pat gali suteikti daug vietos patogiam gyvenimui, kai kurie senesnių namų gyventojai, kuriems yra per ankšta, įsigyja šalia, viršuje ar apačioje esantį butą ir juos sujungia.

Tačiau netgi turint pakankamai lėšų tam įgyvendinti, dažnai reikia įveikti jau minėtas administracines kliūtis. Sujungiant du butus galioja ir tam tikrų apribojimų, pavyzdžiui, jungtims tarp butų įrengti negali būti panaudota laiptinės ar kita pastato bendrojo naudojimo erdvė, jų įrengimas neturi sumažinti pastato mechaninio atsparumo, triukšmo izoliavimo rodiklių. Taip pat atliekant kapitalinį remontą teks gauti daugumos name esančių butų savininkų sutikimą.

Daugiau apie tai: Pirmieji žingsniai jungiant du butus

Grindinis šildymas. Statantiems savo namą šildymo pasirinkimų yra gausybė, remontuojantys taip pat dažniausiai gali rinktis tobulinti ar keisti šildymo sistemą, o štai gyvenantys butuose turi labai ribotą pasirinkimą. Vienas jų - sprendimas atsijungti nuo centrinio šildymo sistemos, tačiau jis reikalauja daugiau darbo ir lėšų, kita vertus, gyvenant bute pakankamai ilgai, iš tiesų galima pradėti sutaupyti. Nenorintys imtis drastiškų metodų, tačiau norintys turėti šildomas grindis, gali pritaikyti tam skirtus sprendimus. Nors vandens grindinis šildymas bute išties komplikuotas (reikia gauti ne tik kaimynų sutikimą, bet ir parengti remonto aprašą ir gauti įgalioto savivaldybės atstovo sutikimą), galima rinktis elektra šildomas grindis. Tokiu atveju arba išvedžiojamas ir vėliau betonu užliejamas elektros kabelis, arba po grindų danga tiesiami elektriniai kilimėliai.

Daugiau apie tai: Ką reikia žinoti apie grindinį šildymą

Taip pat: Šildomos grindys renovuojant vonią

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis