Namo statyba: kokiems darbams neverta taupyti lėšų?

Kaip pasistatyti kokybišką, jaukų ir širdžiai artimą namą, o už jo statybą nepermokėti? Tokia dilema niekuomet neaplenkia būsimų namų šeimininkų. Neretai per menkas dėmesys įvairioms namo projektavimo ir statybos detalėms gali namo vertę padidinti kone dvigubai. Martynas Mačiulis, namų projektavimo paslaugas teikiančios ir individualių namų statybos klausimais konsultuojančios UAB „Eksploit“ direktorius, pataria, kaip išsirinkti tinkamą sklypą ir nepamiršti namo projekto.

–  Jauna šeima nusprendė nusipirkti sklypą ir ten statyti nuosavą namą? Ką pirmiausia patartumėte jiems daryti.
–  Pirmas patarimas – renkantis sklypą atsižvelgti į vietovės reljefą. Netinkamiausia vieta – kalnas ar jo papėdė. Jeigu nuspręsite ten pirkti sklypą, vėliau nenustebkite, kad beveik pusę namo vertės sudarys darbai, kurių net neplanavote. Reikės sudėtingesnių namo pamatų, vandens nuvedimo sistemos, papildomai kainuos ir kokybiško kelio paruošimo bei sklypo sutvarkymo darbai.

Taip pat būtina nustatyti žemės naudojimo paskirtį ir kokius darbus sklype atlikti leidžiama, svarbu įsitikinti, ar yra atvesti visi inžineriniai tinklai, ar sklype yra bendro naudojimo žemė, skirta tiesti inžinerinėms komunikacijoms, susisiekimui ar kitam naudojimui, t. y. ar numatytas servitutas.

Jeigu sklypą jau įsigijote, reikia pasirūpinti visais su sklypo nuosavybe susijusiais dokumentais: nekilnojamo turto registrų centro duomenų banko išrašais, žemės sklypo planu, geodezine topografine nuotrauka, detaliuoju planu.

Žinoma, nepamirškite konsultuotis su specialistais ir išsirinkti, iš kokių statybinių medžiagų statyti būstą, susirasti patikimą namo projektavimo kompaniją, kuri parengs kokybišką projektą ir operatyviai surinks namo statybą leidžiančius dokumentus, ir patikimą namo statytoją, kuris greitai ir kokybiškai atliks visus statybos darbus.

– Į ką dažniausiai neatkreipia dėmesio būsimojo namo šeimininkai, kurie jau įsigijo sklypą ir ruošiasi statyboms?
– Dažnai sklypo savininkai pradeda statybos darbus be parengto namo projekto ir statybą leidžiančio dokumento. Tai šiurkšti klaida, kuri gali kainuoti tūkstančius litų.
Be būtinų dokumentų statybos bus pripažintos savavališkomis ir statinį teks arba nugriauti, arba susimokėti baudą. O be namo projekto, gali tekti išleisti daugybę neplanuotų lėšų statybinėms medžiagoms. Šiuo metu dažna praktika Lietuvoje – būtinų dokumentų surinkimą patikėti namo projektuotojui.

Būtina išsiaiškinti, kokiam grunto tipui priskiriama sklypo žemė. Statybos metu namo pamatų kaina gali sudaryti 15 proc. visos pastato statybų išlaidų, todėl būtina atlikti grunto tyrimus ir nustatyti pamatų tipą bei jų įrengimą.

Kiek laiko užtrunka tinkamas namo projekto parengimas ir kokia jo preliminari kaina?
– Namo projektavimo terminas priklauso nuo užsakovų pageidavimų. Galima parengti standartinį projektą ir jį pritaikyti turimam žemės sklypui. Tokiu atveju yra galimybė parengti techninį projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą per 2 mėnesius nuo sutarties pasirašymo. Tokio projekto kaina sieks apie 5000 litų.

Jei klientas pageidauja individualių architektūrinių sprendimų, tuomet namo projekto rengimas užtruks. Tokio sudėtingesnio projekto parengimo, kai statinio architektūra suderinta su užsakovu ir turimi visi reikalingi dokumentai, kaina gali viršyti 7000 litų.

Kiek būsimų nuosavų namų šeimininkams gali kainuoti namų projektavimo klaidos?
– Lietuvoje vyrauja nuomonė, kad individualiems gyvenamiesiems namams parengti projekto nereikia – neva statybininkai viską žino ir trūkumus ištaisys statybos metu. Tačiau kaip rodo praktika, tokių namų šeimininkai vėliau priversti išleisti kur kas daugiau lėšų ir išeikvoti laiko negu planavo.

Dėl netinkamos statybos technologijos atsiranda šalčio tiltai, plyšiai, neracionaliai parinktos pastato konstrukcijos padidina namo šildymo išlaidas, kurių būtų galima išvengti, jei būtų parengtas statinio projektas. Šios klaidos gali atsirasti ir dėl nekokybiškai parengto namo projekto, o statybų kaina išaugti net kelis kartus.

– Per kiek laiko surenkami visi namo projektavimui būtini ir statybą leidžiantys dokumentai?
– Dažnai klientai nusprendžia patys surinkti visus projektavimui būtinus dokumentus. Tai gali užtrukti nuo 4 iki 8 mėnesių. Nes daugelis nėra statybos techninių reglamentų specialistai, todėl dažnai dėl žinių trūkumo prašymai pateikiami ne toms institucijoms. Dokumentų surinkimo terminas gali sutrumpėti iki 2 mėnesių, jei projektuotojas turi kliento įgaliojimą ir mes jo vardu galime pateikti prašymus reikalingiems dokumentams.

Sunkiausia gauti kaimynų sutikimus statyti arčiau kaip 3 m. iki žemės sklypo ribos. Kaimynai nenori duoti tokių ilgalaikių įsipareigojimų (ypač tuomet, kai nėra gerai su jais sutariama). Taip pat užtrunka sklypo geodezinės topografinės nuotraukos derinimas.

– Už kuriuos darbus ar tyrimus būsimieji namo šeimininkai dažniausiai siekia sutaupyti ir dėl to jų laukia nenumatytos išlaidos?
– Klientai dažnai vengia daryti grunto tyrimus. Jeigu nėra žinoma, koks statybos vietoje yra gruntas, projektuoti pamatus – labai rizikinga. Gali būti parengtas neteisingas projektinis sprendimas arba suprojektuoti didesni negu reikia pamatai.

Individualiam gyvenamajam namui grunto tyrimai gali kainuoti apie 1000 litų, o už neteisingai suprojektuotus pamatus gali būti permokėta 50 tūkst. litų ir daugiau.

Kaip pagal turimą žemės sklypą išsirinkti tinkamą namo projektą?
– Mes rekomenduojame įvertinti sklype esančias inžinerines komunikacijas, vietovės reljefą, leidžiamas statybos ribas, įvažiavimo į sklypą vietą ir jo paskirtį. Pagal įvažiavimo vietą galima numatyti namo padėtį sklype. Patartina, kad pagrindinis namo fasadas ir didžiausi langai būtų nukreipti į pietų pusę. Taip patalpos gaus daugiau saulės šviesos dienos metu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis