Namo rekonstrukcija: architekto siūlomi planai

Mūsų portalo skaitytojas Julius praeitų metų pabaigoje savo rankomis baigė rekonstruoti namą. Tam, kad jo svajonė taptų realybe, jam teko įveikti ne vieną išbandymą. Pateikiame trečiąją jo pasakojimų dalį.

I dalis ČIA
II dalis ČIA

2012 m. kovo mėnesį Julius susidūrė su tokiomis problemomis:

Architektas

PINIGAI: 1000 Lt (avansas architektui).

Taigi, taigi, su didžiuliu džiaugsmu pranešu, kad su architektu rankomis jau sumušta!!! Iš viso architekto paslaugos kainuos 3800 Lt. Šiandien padarėme namo apžiūrą, apsimatavimą ir įvertinimą. Net keista kaip prieš 40 metų daryta inventorinė knyga surašyta praktiškai be klaidų, tiksliau buvo dvi klaidos, vienam kambaryje vietoje 388 cm parašyta 338 cm. Ir rūsyje lubų aukštis paaiškėjo 170 cm, vietoj deklaruojamų 180 cm. Bet tai mažmožis. Daugiau viskas atitinka ir tėra 1-2 cm paklaida.

Visa informacija atiduota, architektas pradeda dirbti. Pirmuosius eskizus pažadėjo po 2 sav., tikiuosi, kad nevėluos ir tada parašysiu/parodysiu ką įdomaus ji sugalvojo ;)

***

Išplanavimas. 1 versija

Kaip architektas ir žadėjo, taip ir atsiuntė pirmuosius išplavimo pamąstymus. Pirmame aukšte nelieka tik vienos 4 m ilgio sienelės, taip padidiname svetainę penkiais kvadratais, iki 20,76 kv.m.

Kaip ir norėjome, įėjimas atsiranda naujoje vietoje, vietoj holo esanti virtuvė keliama į kitą namo kampą, taip pat virtuvėje vakarinėje dalyje atsiranda langas (ties kriaukle brėžinyje) iš kurio matosi visas vidinis kiemas. Tualetas lieka nepaliestas, kaip ir kambarys 15,44 kv.m., dar svarstysiu ar to kambario duris patraukti arčiau link tualeto. Tikrai atsisakysime architekto siūlymo uždaryti praėjimą nešančioje sienoje (plane pažymėtas pilkai), nes kelias nuo lauko durų iki kambario labai pailgėja. Siūlau atkreipti dėmesį, kad pilkai pažymėtos vietos yra šiuo metu esančių ertmių uždarymas. Tiesa, dar atsiranda durys į rūsį (po laiptais), nežinau ar ten noriu durų, nors, žinoma, kuo daugiau durų nuo katilinės - tuo geriau.
Pirmas aukštas: 64,85 kv.m.

Antras aukštas planuojamas visiškai naujai, čia nėra jokių nešančių konstrukcijų, esančių sienų ar pan. Čia turėsiu daugiau pastabų. Pirmiausiai - nematau prasmės beveik 16 kv.m. holui. Tiesa, kolkas antrame aukšte pažymėta virtuvė, bet ji bus tik laikina, dėl mano jau ankščiau minėtų dviejų renovavimo etapų, tad antro aukšto virtuve laikinai naudosimės tik pirmuoju renovavimo laikotarpiu, vėliau tas kambarys virs preliminariai tėvų miegamuoju.

Dar galvosiu, bet kolkas planuoju daryti taip: 13,67 kv.m. kambarį didinti stumiant tualetą ir mažinant holą (norėčiau kvadratūrą padidinti iki ~15 kv.m.). Tada visiškai naikinti dabar hole pavaizduotą staliuką, taip didinant vonią (t.y. ją ištempti iki laiptų). Na, ir 12 kv.m. kambariuką šiek tiek pasidinti iki 15-16 kv.m. pratęsiant jį iki punktyrinės linijos, o laiptus užsukant link kambarių. Taip holas virstų tik koridoriumi, o kambariai padidėtų. Koridoriaus plotis 1,3 m iš principo yra tinkamas. Dar nepriėjome prie langų, stoglangių vietų, dydžių ir pan.
Antras aukštas: 68,1 kv.m. (kaip antram aukšte atsiranda virš 3 kv.m. viršaus - nežinau).

Rūsys kaip rūsys, čia planuojame katilinę. Rūsį reikės bet kokiu atveju gilinti.

Artimiausiu metu planuojami fasadai, tada vėl susitiksime su architektu, aptarsime pataisymus ir lauksime naujos versijos.

***

Išplanavimas. 2 versija

Kol gaišau laiką sirgdamas ir delsdamas susitikti su architektu - šis nesnaudė ir pasiūlė kitokį pirmo aukšto variantą. Jį atmetėm ne visu 100proc, o tik dalinai, tai gali likti kaip planas B paaiškėjus, kad rūsyje nepavyks įrengti katilinės. Dėl įvairių priežasčių: a) nepavyks bent 20-30 cm pagilinti rūsio; b) nepavyks jo tinkamai išnaudoti; c) statybų komisija vetuos tokį sumanymą; arba realiausia d) nepavyks išnaudoti dabartinio kamino, kad šis eina tik iki pirmo aukšto/rūsio perdangos, t.y. remiasi į tą perdangą. Reikės rimtai pašnekėti su katilistais ar pajungti tokią sistemą išeitų. Jei viskas tvarkoje - šitokį katilinės variantą atmetam.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis