Namo projektai, kurie padės sutaupyti ir pinigų, ir laiko

Namas, kad ir kaip bežiūrėsi, pirmiausia yra praktiškas objektas, skirtas pasislėpti nuo nepalankių orų, gerai išsimiegoti, auginti vaikus ir nesušalti. Tačiau tokiu siauru apibrėžimu vargiai patenkinsi net XIX a. lietuvį, nekalbant apie šiuolaikišką ir modernų tautietį. Ne visi gyvenimo pasirinkimai turi būti paremti griežtu praktiškumu ir su šia dilema susiduria bene kiekvienas statantis namą.

Statybos visų pirma prasideda nuo projekto ir būtent čia iškyla didysis klausimas – kokio namo aš noriu? Atsakymas į klausimą, kur reikėtų brėžti ribą tarp praktiškumo ir išskirtinumo yra abstraktus bei priklauso nuo kiekvieno žmogaus.

Galima rinktis kartotinius namo projektus – tai architekto arba architektų studijos parengtas daugiau mažiau standartinis namo projektas, kuris idealiu atveju su nedideliais pakeitimais gali būti įgyvendinamas daugybę kartų. Kartotinis projektas nereiškia, kad namas bus negražus ar neišskirtinis, be to, toks sprendimas turi nemažai privalumų.

1. Taip pigiau. Kartotinius projektus architektai paruošia būtent tam, kad ieškantiems pigaus ir paprasto varianto, galėtų be didelių laiko ir piniginių išlaidų tokį ir pasiūlyti. Tad vienąkart paruošus projektą, tolesnių projektų rengimo kaštai sumažėja dramatiškai. Tai galima lyginti su daug kuo, tačiau kodėl nepalyginus su švarku – galite rinktis švarką iš parduotuvės, kur matuositės daugelį gerai pasiūtų variantų ir išsirinksite artimiausią modelį savo figūrai arba galite eiti pas siuvėją, kuris jį pritaikys būtent jums. Savaime suprantama, individualus pritaikymas kainuos daugiau.

2. Tai užims mažiau laiko. Individualūs projektai dažnai ruošiami mėnesiais – ne todėl, kad architektas būtų blogas (na, gal reikėtų sakyti nebūtinai todėl), tačiau daug užsakovo poreikių ir reikalavimų lemia, kad ilgai reikia derinti užsakovų ir architekto viziją. Žinoma, šiuo atveju svarbesnis užsakovas, tačiau architektas, suprojektavęs ne vieną namą, greičiausiai mato tai, ko nemato būsimi namo savininkai. Kartotinis projektas yra praktiškai paruoštas statybai, projektuotas žiūrint į racionalumą ir ekonomiškumą, todėl jis yra greitesnis variantas. Daugeliu atvejų toks namas greičiau ir pastatomas.

3. Tikra 3D vizualizacija. Tai turbūt yra didžiausias kartotinio projekto pliusas. Individualaus projekto atveju, architektas jums pateiks 3d vizualizaciją, kurią galėsite apžiūrėti kompiuteryje. Karotinio projekto atveju žinosite, kad toks ar panašus į jūsų namą jau yra pastatytas. Taip ne tik galėsite jį apžiūrėti gyvai (bent jau iš toli, o galbūt net pavyks susitarti su savininku ir apžiūrėti jį detaliau), tačiau ir galėsite susirinkti nuomonių, kaip gyvenimas tokiame name atrodo praktiškai, kurios patalpos atrodo per didelės, o kurios per mažos.

4. Galimi ir pakeitimai. Nereikia manyti, kad į kokį namą besite pirštu, tokiame ir reikės gyventi. Greičiausiai vis viena nenorėsite standartinės dėžutės, kadangi visų poreikiai yra skirtingi. Kartotiniai projektai dažnu atveju būna gana lankstūs ir galimi tam tikriems pakeitimams. Pakeitimai gali būti įvairūs – nuo langų dydžio ir formos iki rūsio, kurio ten iki tol nebuvo.Tiesa, reikia atsižvelgti į tai, kad pritaikymas kainuos papildomai, kitu atveju, esant dideliems pakeitimams, architektas gali atsisakyti ar atkalbėti priimti vieną ar kitą sprendimą.

Shutterstock nuotr.

Tačiau jeigu galima rinktis, kodėl nepasirinkus? Individualus namo projektas yra jūsų vizijos ir architekto žinių sintezės rezultatas, dažniausiai ne tik maksimaliai patenkinantis jūsų poreikius ir galimybes, bet ir tampantis puikia reklama pačiam architektui. Štai priežastys, kodėl toks pasirinkimas yra gera mintis:

1. Nenorite prisitaikyti. Galbūt standartai ne jums? Galbūt namas jums nėra vien dėžutė su stogu, kurioje galima prisiglausti, o jūsų asmenybės išraiškos priemonė? Gal jus pykina nuo fibrocementinių dailylenčių ir norite fasadui pasirinkti ką nors prabangaus ir netradiciško? Visi teigiami atsakymai į klausimus rodo, kad individualus projektas jums būtų tinkamesnis.

Individualūs namų projektai užima daugiau laiko suprojektuoti, taip pat kainuoja daugiau, tačiau, žinoma, ne viskas gyvenime matuojama pagal šiuos kriterijus. Kita vertus, įdomus, geroje vietoje stovintas namas lengviau pritrauks galimų pirkėjų, kai toks laikas ateis.

2. Nerandate to, kas patiktų. Netgi tarp šimtų kartotinio namo projektų galite nerasti to, ko ieškote. O galbūt niekada nė neieškojote – žinote, kokio namo norite ir nesate naivus, kad kažkuris iš architektų bus netyčia atspėjęs jūsų svajonę. Netgi apgalvoję kartotinių namų pakeitimus, galite suprasti, kad toks namas, kokio norite, galimas nebent sujungus trijų skirtingų namų dalis. Pats metas susisiekti su architektu ir išsakyti jam savo norus.

3. Sudėtingas ar įdomus sklypas. Individualūs namo projektai itin efektyvūs turint išvaizdų sklypą su sudėtingesniu reljefu, šlaitu ar tiesiog labai gražų vaizdą kurioje nors sklypo pusėje. Manote, kad būtų nuodėmė tuo nepasinaudoti ir greičiausiai mąstote teisingai – ypatingi sklypai reikalauja ypatingo dėmesio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis