Namai, į kuriuos galima keltis po dviejų mėnesių

Šiais laikais žmogus savo namą supranta kaip gyvenimo tikslą ir vertybę. Ar namas ilgainiui virs žmogaus buitį palengvinančiu produktu, tokiu kaip automobilis, parodys ateitis, kurioje, kaip prognozuojama, gamykloje pagamintas modulinis namas taps įprasta realybe. Nors kol kas dauguma Lietuvos medinių, karkasinių ar skydinių modulinių namų gamintojų orientuojasi į eksportą, manoma, kad ateityje dėl greitos statybos, ekologiškumo ir visų komforto galimybių jų paklausa augs ir mūsų šalyje.

Žaidžiame lego

Moduliniai namai gaminami gamykloje iš specialių statybinių modulių. Ten pat sumontuojamos ir statinio sienos, grindys, lubos bei kitos detalės. Dar gamykloje statinys šiltinamas šiluminės izoliacijos medžiagomis, paruošiama fasado ir vidaus patalpų apdaila, įrengiama elektros instaliacija ir ventiliacija, nutiesiami vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžiai, sutvarkoma santechnika, šildymo sistema ir kitos reikalingos komunikacijos. Netgi įmontuojami virtuvės baldai, jeigu jie tokiame statinyje yra numatyti. Jau baigti šie produktai uždengiami ir gabenami į vietą, kurioje statybininkai juos sumontuoja. Baigtos namų dalys nuolatinėje namo vietoje surenkamos dideliais kranais. Šis procesas šiek tiek primena vaikus, žaidžiančius su lego kaladėlėmis: statybų procese derinami įvairios komplektacijos moduliai, įgyvendinant drąsiausią užsakovo idėją iki gamybos pabaigos. Statinys sumontuojamas ir parengiamas naudoti, prijungiant statinį prie vandentiekio ir kanalizacijos sistemų, taip pat elektros tinklo. Taigi jau pagamintam moduliui būtina tik vieta, kurioje jis stovės, pastato pamatai arba paruošti kitų statinių paviršiai, kur modulį galima pastatyti.

Laikas – pinigai

Pagrindiniai modulinių namų pranašumai yra gamybos laikas ir kokybės kontrolė, nes namas gaminamas gamykloje po stogu, kur išvengiama atmosferos poveikio ir galima kontroliuoti gamybos etapus, todėl šių namų konstrukcijos nesusiduria su tipinėmis statybų atidėjimo priežastimis, daugiausia susijusiomis su oro sąlygomis. Be to, viskas patikrinama gamykloje ir pasitelkus trečiosios šalies ekspertus, dar prieš gabenant namus į nuolatinę jų stovėjimo vietą. Į individualų modulinį namą galima keltis gyventi jau po dviejų mėnesių – tiek laiko užtenka, kad modulis būtų pagamintas, atvežtas į aikštelę ir sumontuotas, taip pat spėjama užbaigti apdailos darbus. Moduliniai namai pastatomi kur kas greičiau, nes namo konstrukcija planuojama detaliai, darbo brėžiniai yra tikslūs. Nors namą sklype vis tiek reikia surinkti, tai trunka kur kas trumpiau, nei statant namą aikštelėje, – apie 1–2 dienas. Tokie moduliniai namai atitinka visus sanitarinius ir priešgaisrinės saugos reikalavimus. Jie tinka visoms geografinėms ir klimato sąlygoms. Kalbant apie šildymą, moduliniai namai taupo energiją ir kartu tinka šiltoms oro sąlygoms. Atsižvelgiant į projektą, tokio namo energinė klasė gali būti ir B, ir A, ir A+.

Modulinio namo kaina apskaičiuojama labai tiksliai. Bet kurio statinio kaina susideda iš medžiagų ir darbo. Į modulinio namo galutinę kainą įeina viskas: vidinė apdaila, šildymo ir vėdinimo sistema, santechnika, baldai, paties namo modulių atgabenimas į statybos vietą. Jei nevengiama mokėti mokesčių, perkamos kokybiškos medžiagos, o darbininkai neapgaudinėjami, modulinio namo kaina prilygsta kitos statybos kainai. Akivaizdu, kad kuo sudėtingesnio dizaino ir specifiškesnius reikalavimus taikant statomas namas, tuo didesnė jo kaina. Bet verta turėti omenyje, kad per du mėnesius įsikraustysite į jau visiškai įrengtus namus, sutaupysite daug brangaus laiko. Pastebėta, kad individualius modulinius namus Lietuvoje daugiausia renkasi jaunos šeimos. Šie žmonės ilgiau trunkančiai statybai neturi nei laiko, nei žinių, kurių reikia norint organizuoti visus darbus patiems.

Kitas didelis modulinių namų pranašumas tas, kad prireikus namo modulius galima keisti. Jeigu moduliniame name gyvenančioje šeimoje padaugėjo atžalų, nebūtina svarstyti apie naujo, didesnio namo įsigijimą, paprasčiausiai galima vieną ar daugiau modulių pridėti papildomai. Arba, priešingai, galima pakeitus modulius sumažinti namo plotą. Iš štai rezultatas – atnaujintas būstas, o dėl sumažėjusio namo ploto mažėja tiek komunalinės paslaugos, tiek viso namo išlaikymas.

Apribojimų nėra

Nors ir paplitusi klaidinga nuomonė, moduliniai namai nėra visi vienodi. Moduliniams namams netaikomi jokie dizaino apribojimai. Galima susikurti bet kokio stiliaus modulinį namą – nuo tradicinio kolonijinio namo iki Viduržemio jūros stiliaus namo. Pagal pageidavimą galima turėti namus su bet kokio stiliaus langais ar kitomis architektūrinėmis detalėmis. Moduliniams namams statyti gali būti pritaikyta šimtai specifinių ypatybių, įskaitant keramines grindis, tvirtus stalviršius, įvairių stilių spinteles ir skirtingų rūšių medieną, eksterjero apdailą, santechnikos įrangą ir t. t.

Modulinių statinių įvairovė yra didžiulė: pradedant nuo nedidelių visuomeninių statinių, tokių kaip tualetai ar pagalbinės patalpos, iki plataus masto gamybinių patalpų ir daugiaaukščių pastatų. Populiarūs moduliniai statiniai yra nedideli mobilūs biurai, administraciniai ir buitiniai pastatai, bendrabučiai, kempingai, svečių namai, dušai ir sanitarinės patalpos, medicinos punktai, prekybos kioskai arba parduotuvės, sargų namukai, praėjimo punktai, erdvios gamybinės patalpos ir netgi daugiaaukščiai statiniai. Pastaraisiais metais nuolat populiarėja privatūs moduliniai namai, taip pat sodo namukai ir vasarnamiai. Be to, taip galima pastatyti ir vaikų darželį.

Rinktis atsakingai

Renkantis modulinį namą, verta atkreipti dėmesį, kad skaičiuojant pradinę kainą į tokius veiksnius kaip elektros instaliacija, santechnika, ventiliacijos sistema dažnai neatsižvelgiama, todėl galiausiai namas gali kainuoti iki 20 % daugiau, negu statybos įmonė sako iš pradžių. Patiems gali taip pat tekti įrengti vandens valymo įrangą, į namą įsivesti dujas ar įsirengti rūsį, o tai irgi padidina galutinę namo kainą. Moduliniai namai turi atitikti specifines taisykles, gaires ir statybos standartus, kuriuose nustatyti reikalavimai dažnai viršija taikomus tradiciniams namams. Kad ir kaip būtų, svarbu įvertinti kuo daugiau rinkoje esančių pasiūlymų. Ne visos įmonės, siūlančios modulinių namų statymo paslaugas, yra panašios. Galima rasti akivaizdžių kokybės, kainos ir paslaugų skirtumų. Tad, norint pirkti ar pasistatyti namus, būtina kruopščiai ištirti pasiūlą. Beje, moduliniai namai, nors ir surenkami, statomi vieną kartą, todėl perkelti į kitą vietą jų nepavyks. Statybos darbams suteikiama Lietuvos įstatymų numatyta garantija – iki dešimties metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis