Moliniai namai: pliusai bei minusai

Molis – nebrangi, gamybinę energiją tausojanti medžiaga. Nors Lietuvoje molio išteklių yra nemažai, namų statyboje ši ekologiška medžiaga kol kas yra naudojama nedažnai. Taigi kokie yra molinių namų pliusai bei minusai?

Pliusai

Kaina. Moliniai namai labiausiai tinka tiems, kurie namą nori pasistatyti pigiai. Specialistai sako, kad tokio namo statyba kainuoja apie 50% mažiau, nei tradicinio namo. Be to molinių namų priežiūra yra ypač pigi, juk jie neįdumba, nepakrypsta, nerūdija, nesilaupo, jų nepuola termitai ir jie nesusiduria su kitomis problemomis, su kuriomis dažnai susiduria paprasti namai. Tai reiškia, kad pastačius tokį namą, rūpintis reikia tik sąskaitomis už komunalinius mokesčius.

Ekologiškumas, ekonomiškumas. Moliniai namai – natūralumu pasižymintys, aplinkai nežalingi namai, kurių mikroklimatas itin geras. Molis užtikrina tinkamą drėgmės lygį namuose ir kadangi yra natūrali medžiaga - prisideda prie sveikesnio gyvenimo būdo propagavimo. Kalbant apie ekonomiškumą, ši medžiaga pasižymi izoliacinėmis savybėmis: žiemą ji sienose sulaiko šilumą, o vasarą vėsą. Molis taip pat yra puikiai garsą sulaikanti medžiaga, jis sklindančias garso bangas atmuša į priešingą pusę.

Shutterstock

Atsparumas ugniai. Namai pastatyti iš molio yra nedegūs. Žmonės gyvenantys tokiuose namuose, kartais juokaudami sako, kad net norint padegti tokį namą ir apipylus jį benzinu, to padaryti tiesiog nepavyks. Dėl šios molio savybės, namo draudimas dėl galimos gaisro žalos, kainuos kur kas mažiau.

Minusai

Rinkos nebuvimas. Viena iš priežasčių, kodėl molinių namų statyba Lietuvoje nėra populiari, rinkos nebuvimas. Kitose šalyse lengvai galima įsigyti tokias medžiagas, kaip: masyvias molio plytas, plytas su medžio armatūra ir įvairiais užpildais, molio mišinius su organiniais ir mineraliniais priedais ir t.t. Lietuvoje statybinėmis medžiagomis prekiaujančios įmonės visai nesiūlo arba siūlo itin nedaug nedengto molio gaminių bei ruošinių, todėl moliu, nusprendusieji statyti šio tipo namą, dažnai apsirūpinti turi patys.

Shutterstock

Moliniai namai – neilgaamžiai. Moliniai namai, deja, yra tinkamesni šiltesniam ir ne tokiam lietingam klimatui. Nors molis statyboje yra naudojamas kaip cementas arba kalkinis skiedinys, tai nėra cheminis junginys, jį jungia elektromagnetinė trauka. Tai reiškia, kad šios medžiagos santykis su vandeniu yra kitoks nei cheminių medžiagų. Molio trauka susilpnėja sušlapus, o išdžiuvus vėl tampa tvirta, dėl to reikia stengtis, kad kuo mažiau nuo stogo tekančio vandens patektų tiesiai ant namo sienų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis