Medinis namas: mediena ir jos priežiūra

Nors jaukaus medinio namo ar sodybos idėja daugumai žmonių skamba patraukliai, tačiau dėl medienos neatsparumo aplinkos veiksniams, vis mažiau kas ryžtasi statyti tokį statinį. Visgi, jei nusprendėte įsirengti medinį namą, yra keletas priemonių, kurios gali įtakoti jo ilgaamžiškumą.

Kokią medieną rinktis?

Medienos pasirinkimas, statant medinį namą, turi nemažai įtakos namo ilgaamžiškumui. Tad kokios rūšies mediena yra tinkamiausia namo statybai? Galvojant apie medinį namą, pirmiausia dėl savo tvirtumo į galvą ateina ąžuolas, tačiau mūsų oro sąlygomis, reikia gerai apsvarstyti, ar bus įmanoma užtikrinti jam reikalingą sausą aplinką.

Specialistai pirmiausia rekomenduoja rinktis maumedį, tačiau tai yra brangi mediena, todėl nevisiems prieinama. Maumedžio mediena turi itin didelį tankį, nepasiduoda puvimo procesams, todėl puikiai tinka namo statybai. Kitas specialistų pasirinkimas yra eglės arba pušies mediena. Kuri, eglė ar pušis, yra geresnė statybinė medžiaga, vieningos nuomonės nėra: eglė yra atsparesnė drėgmei ir turi geresnes šilumines savybes, o pušis yra tvirtesnė ir linkusi mažiau skilinėti.

Kitas aspektas, renkantis medieną, yra jos kilmės vieta. Lietuvoje žmonės dažniausiai renkasi lietuvišką arba šiaurinę medieną (skandinavišką, rusišką). Kainos atžvilgiu lietuviška mediena yra gerokai pigesnė, tačiau šiaurinė mediena, nors ir brangesnė, dėl augimo sąlygų, pasižymi didesniu patvarumu. Kokią medieną bepasirinktumėte, nemažai priklauso ir nuo namo priežiūros, vėdinimo sistemos, kuri ir apsaugo medieną nuo drėgmės ir neleidžia veistis grybeliui.

Kaip prižiūrėti medinį namą?

Medinio namo priežiūrą reikia pradėti kuo anksčiau. Jo ilgaamžiškumą galima užtikrinti jį impregnuojant ir dažant. Šie darbai turėtų būti atlikti kuo greičiau, naudojant geros kokybės impregnavimo priemones ir dažus. Impregnuojant medieną, privaloma dirbti labai kruopščiai, atidžiai laikantis gamintojų nurodytų instrukcijų. Dažymas taip pat yra kruopštumo reikalaujantis darbas, tačiau svarbu prisiminti, jog itin ilgaamžių dažų nėra, tad šį darbą kartoti prireiks kas 5-7 metus.

Kovoti su mūsų šaliai būdinga klimatinių sąlygų kaita (drėgme bei UV spinduliais), be impregnavimo ir dažymo, galima dar keliais būdais: norint išvengti lietaus poveikio, stogo išsikišimus rekomenduojama įrengti didesniu atstumu nuo pastato sienų; siekiant apsaugoti namą nuo vasaros karščių ir tekančių sakų, rekomenduojama rinktis šviesesnę sienų spalvą; norint išvengti sniego poveikio, statant namą patariama suprojektuoti nuogrindą, apsaugančią pamatus.

Kitas svarbus medienos aspektas, į kurį derėtų atsižvelgti statant medinį namą – medienos vaikščiojimas. Medienos vaikščiojimas yra neišvengiamas, todėl su šia medienos savybe reikia susitaikyti. Pirmiausia yra patariama rinktis tik tinkamai išdžiovintą ir apdirbtą medį, kuris, padengus dažais, būtų atsparus drėgmei. O kalbant apie jautriausias namo vietas (grindis, langus, duris), rekomenduojama grindyse palikti erdvės plėtimuisi, o langus ir duris rinktis iš išdžiovintos, klijuotos medienos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis