Kokie svarbiausi kriterijai nuomojantis būstą?

Žvalgantis būsto nuomos pasiūlymų, kaina nėra vienintelis rodiklis – nuomininkai turi ir kitų atrankos kriterijų. Tiesa, jie paprastesni nei tuomet, kai būstą norima nusipirkti.

Būsto nuoma yra alternatyva, kai neišeina nekilnojamojo turto nusipirkti. Tačiau kai kuriems tai galimybė išbandyti gyvenimą skirtingose miesto vietose, apsižiūrėti, geriau įvertinti, kokiame mikrorajone ar pastate norėtųsi gyventi, o kokių – išvengti, atskleidė didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt atliktas tyrimas.

Rinkdamiesi būstą nuomai, dauguma pasiūlymus vertina pagal kainą. Tačiau didelei daliai respondentų itin svarbus vietos kriterijus – trečdalis respondentų domisi tokiais pasiūlymais, kad gyvenamoji vieta būtų netoli darbo ar universiteto. Kas penktam būsto ieškančiajam itin svarbu, kad galėtų važiuoti, nepakliūdami į spūstis, taigi jie, rinkdamiesi būstą, atsižvelgia, kuriose miesto vietose spūsčių susidaro mažiausiai. Beveik dešimtadalis apklausos dalyvių nori gyventi centre, todėl domisi tik centrinėje miesto dalyje nuomojamu nekilnojamuoju turtu. Likusieji keli procentai ieško būsto, apsupto gamtos.

Tam pritaria ir ManoNamai.lt kalbinta Miglė B., kuri šiuo metu bando išsinuomoti būstą Vilniuje. Mergina teigia, jog svarbiausia, kad nuomojamas butas būtų netoli darbo ir miesto centro, kad būtų patogu susitikti su draugais.

Aukštas – nesvarbus

Pusė Aruodas.lt tyrime dalyvavusių asmenų mano, kad nuomojantis būstą aukštas nėra labai svarbus, aukšto kriterijus didesnės svarbos įgauna, kai būstą nusprendžiama įsigyti. Ketvirtadaliui besinuomojančių tinka visi pasiūlymai, išskyrus butus, esančius pirmame aukšte, penktadalis nenorėtų gyventi nei pirmame, nei paskutiniame aukšte. Vos 3 proc. respondentų pripažįsta, kad nuomojantis aukštas labai svarbus.

Buitinė technika vienas pagrindinių kriterijų

Dauguma nuomininkų pageidauja, kad nuomajamas būstas būtų apstatytas ir baldais, ir buitine technika (74 proc. respondentų). 13 proc. apklausos dalyvių yra įsigiję savo baldų, todėl jiems nuomojamame būste reikalinga tik buitinė technika. Dešimtadalis, priešingai, pageidautų, kad nuomojamas nekilnojamasis turtas būtų apstatytas tik baldais. Vos 3 proc. nenorėtų nei šeimininkų paliktų baldų, nei buitinės technikos – jie geriau nusipirktų ir pasistatytų savo.

Miglė B. pritaria šiems duomenims, nes nuolat keičiant būstą buitinė technika, pagrindiniai baldai – būtinybė.

Tiems, kurie domisi nuomojamo būsto pasiūlymais, svarbiausia, kad važiuodami galėtų patogiai susisiekti su reikiamomis vietomis viešuoju transportu (80 proc. apklausos dalyvių) ir kad netoli namų būtų parduotuvių (66 proc.). Mažiausiai svarbu netoliese esančios mokyklos ar darželiai (7 proc.).

Daugiausiai dėmesio – kainai ir vietai

Iš tyrimo rezultatų matyti, kad kaina ir vieta bei poreikis, kad netoli gyvenamosios vietos būti kasdieniam gyvenimui būtinos įstaigos bei geras susisiekimas viešuoju transportu, yra patys svarbiausi kriterijai, ieškant būsto nuomai. Žinodami, kad pasirinktame būste gyvens laikinai,
dauguma ieško įrengto būsto su visa buitine technika, taip bandydami išvengti papildomų kraustymosi rūpesčių.

„Ober Haus“ nekilnojamojo turto ekspertas Marius Čiulada pritaria, jog nuomojamąjį būstą žmonės renkasi pagal du kriterijus: kainą ir vietą. „Jeigu nuomininkas nori gyventi centre, jis bus pasiryžęs mokėti vieną kainą, jei – tolimesniuose rajonuose – kitą. Dažniausiai vietą kaip pagrindinį kriterijų renkasi žmonės, kuriems reikia, kad būstas būtų netoli darželio, mokyklos ar darbo, kitiems užtenka, jog erdvė būtų miesto centre. Studentai dažniausiai renkasi tik pagal vieną kriterijų – kainą. Vietos poreikis tampa svarbus šiek tiek vėliau.“

Jo nuomone, svarbu atkreipti dėmesį, jog nuomos mokestis yra sudarytas iš dviejų dalių – nuomos kainos ir išlaidų šildymui. Kiti aspektai – kaip buitinė technika, baldai, aukštas ir pan., seka tik po įvardintų dviejų pirmųjų. Jie yra svarbesni tiems, kurie nuomai gali išleisti daugiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis