Ko negalima praleisti pro akis ruošiant sodybą žiemai?

Atsiriboti nuo miesto šurmulio ir praleisti laisvalaikį sodyboje šiltuoju metų laiku – vienas malonumas, tačiau šaltuoju laikotarpiu, kuomet į sodybą paprastai neužsukame arba darome tai itin retai, tenka susidurti su aktualia problema – apsaugoti ir paruošti ją taip, kad po žiemos ir vėl galėtume be jokių rūpesčių į ją sugrįžti. Tačiau svarbiausia nepamiršti keleto svarbių dalykų.

Santechnika ir elektra

Tam, kad žiemą neužšaltų vamzdžiai ir kiti santechnikos įrenginiai, įpilkite į juos neužšąlančio skysčio. Prieš tai, žinoma, išpilkite vandenį iš visų rezervuarų ar čiaupų. Kadangi viso vandens iš vamzdynų išleisti beveik neįmanoma, pravartu prijungti oro kompresorių ir prapūsti vamzdžius. Atminkite, užšalęs vanduo vamzdynuose gali pridaryti daug žalos.

Į unitazus patariama pripilti langų skysčio arba juos išsausinti ir užkimšti.

Visus rutulinius maišytuvus reikia palikti kiek pravertus – apytikriai 45°. Tai daroma tam, kad nuo šalčio jie nesuskiltų.

Būtina išjungti elektros energiją ir dujas. Patikrinkite elektros instaliaciją ir išjunkite visus el. prietaisus: šaldytuvą, laikrodžius, viryklę, televizorių ir kt.

Shutterstock nuotr.

Kiti darbai namo viduje

Namelį palikite švarų ir tvarkingą. Pradžioje išvalykite jį drėgnuoju būdu: išplaukite grindis ir nuvalykite dulkes. Visus tekstilės gaminius – pradedant drabužiais, baigiant patalyne, rankšluosčiais, staltiesėmis, užuolaidomis ir t. t., išskalbkite, išdžiovinkite ir sudėkite į spintas. Tarp jų išdėliokite priemones nuo kandžių – tai padės išsaugoti šiuos daiktus iki kito sezono.

Nepamirškite išdėlioti priemonių nuo graužikų. Baldus galite užkloti paprastu audeklu.

Uždenkite langus. Tai galite padaryti faneros plokšte ar plonu metalo gabalu. Tai ne tik apsaugos nuo netinkamų oro sąlygų, bet ir padės išvengti nepageidaujamų lankytojų. Galite papildomai užkimšti langų ir lauko durų plyšius. Tačiau nepamirškite, kad oro judėjimas patalpoje visgi turi vykti – neužverkite visų kambarių durų, leiskite orui cirkuliuoti.

Sutepkite uždarymo mechanizmus ir spynas. Galite pasinaudoti paprasčiausiu solidoliu, o jei spynos lauke, uždenkite jas nupjautu plastikiniu buteliu.

Shutterstock nuotr.

Jei turite rūsį, nepamirškite pasirūpinti ir juo: iššluokite šiukšles, nuvalykite voratinklius, gerai išdezinfekuokite ir išvėdinkite. Gerai išdžiovinkite ir apsaugokite nuo pelėsių ir puvėsių medines lentynas – jas patartina apdoroti vario kuporosu (mišinį pasigaminsite iš 6 l vandens ir 600 g kuporoso).

Uždarykite sklendę, skirtą židiniui.

Jei ketinate į vasarnamį atvykti žiemą, pasirūpinkite malkomis – sukraukite jas į kokią nors sausą vietą. Taip pat pasirūpinkite šakomis ar malksnomis prakurams.

Darbai namo išorėje

Patikrinkite vasarnamio stogą: ar stogo dangoje nėra skylių, ar nematyti išpuvusių medinių dalių, pelėsio ir panašių blogybių. Jeigu jų pastebėjote, pašalinkite, kitaip per atlydžius ar pavasarį tirpstant sniegui stogas gali pratekėti.

Jeigu lauke yra baldų, nepamirškite ir jų. Medinius lauko baldus reikėtų sunešti į sausą patalpą arba tiesiog pridengti plėvele.

Iš vandens nuotakų pašalinkite lapus ir susikaupusias šiukšles. Jeigu lietvamzdžiai liks užkimšti, ištirpęs sniegas ar lietaus vanduo gali imti bėgti per sienas.

Shutterstock nuotr.

Patikrinkite oro nutekėjimą aplink elektros instaliacijas, langus ir duris – panaudokite sandarinimo juostą arba izoliaciją skylėms ar tarpams uždengti, kad jokie kenkėjai iš išorės nepatektų į namuko vidų.

Prisiminę šiuos paprastus patarimus, išsaugosite savo sodybą geros būklės, o tai leis jums kitą vasarą ir vėl mėgautis laiku su šeima ir draugais, užuot sprendus per žiemą kilusias problemas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis