Klausia skaitytojas: bute pertvarkysiu balkoną ir išplanavimą, ką turėčiau žinoti?

Sulaukėme skaitytojo klausimo: Ketinu daryti kapitalinį remontą bute, šiek tiek perplanuoti savo gyvenamąjį plotą ir įsirengti papildomą patalpą balkone – įstiklinti plastikiniais langais ir apšiltinti. Noriu paklausti, kokia šiuo atveju tvarka su leidimais. Jei teisingai suprantu, balkonui greičiausiai reikės leidimo iš savivaldybės, tačiau kaip su buto vidumi?

Į klausimą atsako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė.

Kai daugiabučiame name numatoma išgriauti dalį vidinių sienų ar išorinės sienos, pvz., kambarį nuo balkono skiriančios sienos, dalį, pirmiausiai reikia išsiaiškinti, kokia šios sienos paskirtis – ar ji tik atitvarinė, ar laikančioji. Pradinę informaciją apie atskirų statybinių konstrukcijų, kurias ruošiamasi pertvarkyti, paskirtį ir bendrą pastato techninę būklę gyventojas gali gauti iš privalomąją namo techninę priežiūrą vykdančio specialisto – namo administratoriaus atstovo ar bendrijos šioms funkcijoms vykdyti samdomo statinio techninio prižiūrėtojo. Į šį klausimą, be abejo, atsakytų ir projektuotojai, susipažinę su konkretaus namo projektu.

Laikančiosios konstrukcijos yra pastato bendrojo naudojimo objektai. Pagal Civilinį kodeksą bet kokiems veiksmams, darantiems įtaką pastato bendrojo naudojimo objektams, reikalingas teisės aktų nustatyta tvarka gautas namo daugumos butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas. Duodami sutikimą, gyventojai turėtų prašyti parodyti specialistų parengtą projektą.

Daugiabučio namo kapitalinio remonto atveju turi būti parengtas kapitalinio remonto projektas. Galimybė bute išardyti sieną ar jos dalį priklauso nuo konkretaus pastato konstrukcinės schemos, jo techninės būklės. Projekte turi būti įvertintos kitose pastato dalyse jau pertvarkytos konstrukcijos, planuojamų atlikti darbų galima įtaka konstrukcijų laikomajai galiai ir pastato pastovumui. Kai kuriais atvejais projektą rengti būtų tikslinga tik atlikus statinio bendrąją ar dalinę ekspertizę. O jei namas priskirtinas ypatingų statinių kategorijai, visada privaloma kapitalinio remonto projekto ekspertizė. Namo gyventojai, tik matydami už laikančiųjų konstrukcijų pertvarkymo sprendinius atsakomybę prisiėmusių projektuotojų pasirašytą projektą, turėtų apsispręsti, ar duoti sutikimą atlikti jame numatytus darbus. Kadangi Jūsų nurodytu atveju padidės ir buto šildomas plotas, gyventojai, būdami apie tai informuoti, galės pasidomėti, ar šilumos sąnaudos bute atitinkamai perskaičiuotos.

Rašytinio pritarimo privalomumas, kai remonto darbais keičiama pastato išvaizda, priklauso nuo pastato paskirties, jo kategorijos pagal techninius parametrus, vietovės, kurioje pastatas yra, ir suplanuotų statybos darbų priskyrimo kapitaliniam ar paprastajam remontui.

Rašytinis pritarimas privalomas:

- kapitalinio remonto projektui – atliekant kultūros paveldo statinio kapitalinį remontą (taip pat ir tuo atveju, kai nekeičiama pastato išvaizda), ypatingo ar neypatingo statinio – daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato kapitalinį remontą mieste (daugiau kaip 3000 gyventojų turinti gyvenamoji vietovė), konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje (toliau visos šios teritorijos kartu – saugoma teritorija);
- kapitalinio remonto aprašui – atliekant II grupės nesudėtingo statinio – visuomeninės paskirties pastato kapitalinį remontą mieste ar saugomoje teritorijoje;
paprastojo remonto aprašui – atliekant kultūros paveldo statinio paprastąjį remontą, daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato, išskyrus I grupės nesudėtingo pastato, paprastąjį remontą mieste ar saugomoje teritorijoje.

Išimtys taikomos tik tada, kai būtina skubiai atlikti statybos darbus, reikalingus avarijos grėsmei, jos ar stichinės nelaimės padariniams pašalinti, ir kai keičiamos laikančiąsias savybes praradusios pavienės konstrukcijos, nesusilpninant ir nepašalinant kitų laikančiųjų konstrukcijų.

Kapitalinio remonto projektas, aprašas ar paprastojo remonto aprašas rengiami statybos techninio reglamento STR 1.05.06:2010 „Statinio projektavimas“ nustatyta tvarka. Paprastojo remonto (kai nepertvarkomos pastato laikančiosios konstrukcijos) aprašą, kurį sudaro aiškinamasis raštas, esamo pastato fasado ir (ar) šlaitinio stogo spalvotos nuotraukos bei numatoma statinio išorės vizualizacija (spalvotos nuotraukos, brėžiniai ar kita), gali pasirengti pats statytojas. Kapitalinio remonto atveju projektą parengti turi atitinkamos kvalifikacijos projektuotojai.

Kai mieste, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje esančio daugiabučio namo kapitalinio remonto metu atliekami darbai, kuriais keičiama pastato išvaizda (pvz., balkonų įstiklinimas), tuomet be daugumos gyventojų sutikimo, kapitalinio remonto projekto dar privaloma gauti ir įgalioto savivaldybės tarnautojo rašytinį pritarimą šiam projektui.

Neypatingo statinio (ne didesnio kaip 2000 kv. m bendrojo ploto ir ne aukštesnis kaip 20 m pastatas) kapitalinio remonto darbams turi vadovauti tam tikrus kvalifikacinius reikalavimus atitinkantis statybos inžinierius, o ypatingo – tik nustatyta tvarka atestuotas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis