Kaip rinktis sklypą namo statybai

Šalia jūsų apžiūrimo sklypo teka upė, iš vakarinės pusės jį supa miškelis, reljefas lygus, atstumas nuo miesto nedidelis, galimai triukšmingų kaimynų nedaug arba išvis nėra, o kaina atrodo itin žema. Jūsų svajonių namas čia idealiai tiktų. Esate beveik pasiruošę sudėti parašus? Palūkėkite. Dar liko daugybė aspektų, kuriuos tinkamai įvertinę, vėliau galėsite išvengti netikėtumų. Pagal kokius kriterijus geriausias rinktis sklypą gyvenamojo namo statybai, pasakoja kalbinti ekspertai.

„Renkantis bet kokį nekilnojamo turto objektą, yra viena auksinė taisyklė – vieta, vieta, vieta. Visų pirma, reikia atidžiai rinktis vietą. Patį namą statytis kainuos labai panašiai ar statant Vilniaus centre ar periferijoje. Tačiau galutinio rezultato vertė skirsis ženkliai būtent dėl geresnės vietos“, – teigia nekilnojamo turto agentūros „Baltus“ vadovė Jolanta Tarasevičienė. 

Pašnekovė pataria įvertinti būsimą patogumą – atstumą, kelių būklę, atkreipti dėmesį, ar prie jūsų vietovės veda asfaltuoti keliai ar žvyrkeliai. „Prasti keliai gali sukelti daug problemų. Kiekvieną dieną važiuosite namo, bet jei aplinkui nėra kaimynų, gali iškilti sniego valymo problema, jei nėra tvirtos dangos, šlapiu rudens periodu galite apskritai nepasiekti savo namų“, – teigia ji.

Atstumas priklauso ir nuo paties miesto, kuriame ar šalia kurio, ketinate įsigyti sklypą. J. Tarasevičienės teigimu, atstumas, kuris gali būti laikoma „toli“ Vilniuje, visiškai kitaip suprantamas Klaipėdoje. „Tai priklauso nuo įvairių veiksnių. Gyvenvietė gali būti ir toliau nuo miesto, tačiau su labai puikiai išvystyta susisiekimo sistema, infrastruktūra, net ir viešuoju transportu. Senesnėse gyvenvietėse už miesto galima tikėtis rasti darželius, pradines mokyklas, kas jaunoms šeimoms yra aktualu. Reikia įvertinti ne tik atstumą nuo miesto, tačiau ir kamščių galimybes, dėl ko ilgainiui gali nenumatytai padidėti kuro sąnaudos“, – pasakoja pašnekovė.

Savaime suprantama, nusipirkus sklypą to neužteks – reikės statytis ir būstą, todėl renkantis sklypą, reikėtų palypėti dar laipteliu aukščiau – įvertinti galimas problemas statybų metu. Namų projektavimu užsiimančios įmonės „NPS projektai“ atstovas Renaldas Marcišauskas siūlo atsižvelgti į šiuos kriterijus: sklypo dokumentus, gruntą, inžinerinius tinklus ir drenažo sistemą.

Įvertindami sklypo dokumentus atkreipkite dėmesį į Nuosavybės dokumente nurodytą žemės naudojimo būdą ir pobūdį, sklypo naudojimo apribojimus ir servitutus. Sklypo plane turėtų būti nurodytos apsaugos zonos, apribojimai. Papildomi dokumentai, tokie kaip topografinė nuotrauka ar detalusis planas gali suteikti išsamesnės informacijos. Jei detalusis planas nėra parengtas, pasidomėkite bendraisiais vietovės planais ar kitais specialiojo teritorijų planavimo dokumentais, kuriuos rasite internetiniame savivaldybės, kuriai priklauso jūsų sklypas, puslapyje.

Labai svarbu, kad sklype būtų patogus priėjimas prie inžinerinių tinklų. Tai ne tik nustato sklypo vertę, bet ir vėliau sutaupo laiko ir pinigų. Požemines inžinerinių tinklų linijas galite matyti sklypo topografinėje nuotraukoje, ar pas inžinerinių tinklų atstovus. „Atkreipkite dėmesį, ar yra tinklų atvadai – kanalizacijos šulinukas, elektros įvadinė dėžutė, įvesti į jūsų sklypą. Jei vandentiekis, kanalizacija, parodytas gatvėje ar kažkur netoliese, reiktų pasidomėti kam priklauso tas tinklas, ir ar bus galima prie jo prisijungti. Pagrindinis aspektas – ar tinklai esami ir yra topografinėje nuotraukoje, ar yra tik detaliuose ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentuose pažymėti kaip projektuojami ar planuojami tinklai. Jei inžineriniai tinklai projekte planuojami ar projektuojami, reiktų pasidomėti, kada planuojamas realus inžinerinių tinklų atvedimas ir, kas jį finansuoja, nes jei miesto, miestelio plėtra vyksta į tą pusę, kur yra jūsų sklypas nėra numatoma, gali tekti laukti ir 20 ar daugiau metų“, – pasakoja R. Marcišauskas.

Tuo atveju, jeigu planuojate pirkti sklypą net ir be inžinerinių tinklų, patariama domėtis jų įvedimo galimybėmis ir plėtros planais teritorijoje. Jums reikės prisijungimo prie elektros įvado, vandentiekio ir nuotekų sistemų. Žinoma, tai kainuos daugiau. Jei elektros įvado prie sklypo ribos nėra, pasidomėkite, kur yra arčiausia transformatorinė, o jei ir yra elektros tinklas netoliese ar leis prie jo prisijungti. Prisiminkite, kad elektros energija bus reikalinga jau statant namą, todėl apgalvokite jos šaltinius. Panašiai ir tuo atveju, jei sklype nėra vandentiekio – teks naudotis vietiniais inžineriniais tinklais – kasti šachtinį šulinį ar giluminį gręžinį, pasirūpinti nuotekų surinkimu, jei yra galimybė suprojektuoti vietinius valymo įrengimus.

Grunto būklė gali būti lemtinga statant namą, todėl tai yra vienas svarbiausių kriterijų, norint nepatirti nereikalingų išlaidų. Prastame grunte išlieti pamatai gali kainuoti kur kas brangiau nei įprasti, jiems reikės papildomų sprendimų. „Perkant sklypą svarbu įvertinti, ar sklype neauga pelkiniai augalai, ar nėra šlapia, ar aplinkinių sklypų atžvilgiu nėra žemiausia sklypo vieta. Labai svarbu išsiaiškinti, koks yra gruntas: pasiklausti aplinkinių kaimynų, jei jų turite,  numatomoje namo vietoje su kastuvu iškasti 1,2 m duobę ir, jei gruntas kelia įtarimų, tačiau rimtai galvojate pirkti sklypą, verta pasidaryti geologinį tyrimą, kuris preliminariai kainuoja apie 1000 Lt“, – teigia R. Marcišauskas.

Drenažo sistemos yra dažnos rajoniniuose sklypuose. Požeminį drenažo tinklą matysite tik topografinėje nuotraukoje. Jei sklypo pardavėjas jos nėra padaręs, galite kreiptis į vietinės savivaldybės skyrių, atsakingą už vietovės melioraciją. „Jeigu sklype yra drenažas, reikėtų atkreipti dėmesį į vamzdžių  diametrą ir ar jis neina per numatomos statybos vietą. Drenažo sistemas naikinti nepatartina ir draudžiama, o apvedimai brangiai kainuoja, bet jie būtini. Surinktuvo nuo 125 mm patikslintos drenažo linijos apsaugos zona – 5 m, projektinės – 15 m. Apsaugos zonoje statyti negalima, bet galima patikslinti, o patikslinus drenažo vietą nežinia, į kurią pusę ji pasistums“, – pataria pašnekovas.

Paskutinis R. Marcišausko patarimas – jei visus rūpimus klausimus suderinote su sklypo pardavėju, atidžiai patikrinkite, ar visi žadami dalykai yra įtraukti į sutartį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis