Kaip pasirinkti geriausius blokelių klijus

Jeigu jau pradėjote planuoti statybų darbus ir žinote, kad mūrysite iš blokų, galite būti tikri – tai geras pasirinkimas. Blokų konstrukcija leidžia išvengti vertikalių siūlių, tačiau be mūrijimui skirtų skiedinių vis vien neišsiversite, todėl kitas žingsnis yra išsirinkti tinkamas medžiagas. Dėl mažesnio mūro gaminių tikslumo, keraminiams blokams naudojamas paprastas bendros paskirties skiedinys. Didelio matmenų tikslumo mūro gaminiams (akyto betono ir silikatiniams blokams) mūryti dažniausiai naudojami blokų klijai.

Kas yra blokų klijai

Tiek bendros paskirties mūro mišinio, tiek blokų klijų paskirtis yra apjungti mūro gaminius (blokus) į vientisą konstrukciją. Blokų klijais vadinamas plonasluoksnis skiedinys – jis naudojamas labai panašiai kaip ir įprastas mūro mišinys, tačiau turi vartotojui itin aktualių naudingų savybių.

Pagrindinis klijų privalumas – galimybė formuoti plonesnę skiedinio siūlę. Tai reiškia, kad galėsite sunaudoti ženkliai mažiau skiedinio, be to pagerės ir sienos termoizoliacinės savybės. Darbas su plonasluoksniu skiediniu yra daug paprastesnis bei greitesnis – laiko sąnaudos, priklausomai nuo mūrijamų gaminių, gali būti net iki dviejų kartų mažesnės. Taip pat tokio skiedinio naudojimas nereikalauja didelių mūrininko įgūdžių, su juo galima dirbti sparčiai bei kokybiškai.

Aktualios savybės renkantis klijus blokams

Rinkdamiesi klijus blokams rasite daug įvairių pasiūlymų, todėl reikėtų įvertinti jums aktualius kriterijus bei žinoti, ką reiškia ant produkto žymima informacija.

Kaina. Atkreiptinas dėmesys, kad apskritai plonasluoksniai skiediniai yra brangesni už bendro paskirties mūro mišinį. Kita vertus, reikėtų prisiminti, kad blokus mūrijant plonasluoksniu skiediniu, siūlė bus plonesnė iki kelių kartų – skiedinio išeiga mažesnė, todėl pasirinkdami šį sprendimą netgi sutaupysite. Kokybė svarbu – juk statote pastatą, kuris turės stovėti ilgus metus.

Tinkama rūšis. Plonasluosksniai skiediniai gali būti pritaikyti skirtingoms medžiagoms. Rinkoje galite rasti klijų, skirtų silikatiniams blokams arba akyto betono blokams. Jie skiriasi savo stipriu. Akyto betono blokai atlaiko mažesnį gniuždomąjį slėgį, todėl ir skiedinys jiems gali būti parenkamas atitinkamai silpnesnis nei silikatiniams blokams. Idealus pasirinkimas akyto betono blokams yra SimMix MK-5 klijai. Silikatinių blokų gniuždomasis stipris yra kelis kartus didesnis nei akyto betono, tad jiems mūryti yra naudojami stipresni klijai SimMix MK-15. Parinkti stipresnį skiedinį MK-15 akyto betono blokams galima, tačiau tai nėra itin ekonomiška.

Atsparumas žemai temperatūrai. Kartais mūrijimo darbus tenka atlikti žemesnėse nei įprasta temperatūrose. Naudojant įprastus klijus, juose esantis vanduo gali pradėti šalti ir skiedinys nesukietės, sukibimas bus mažas, o siena netvirta. Tačiau dėl šių problemų nereikia stabdyti savo darbų – pasirinkite specialius, darbams šaltuoju metų laiku skirtus mišinius. Konkreti temperatūra, kuriai esant galima mūryti blokus, būna nurodyta ant produkto.

Išeiga. Išeiga nurodo, kiek skiedinio galite tikėtis sunaudoti. Ji dažniausiai nurodoma kilogramais kvadratiniam sienos metrui, siūlės pločiui esant 1 mm (kg/m2/1 mm). Atkreipkite dėmesį, kad įprasto skiedinio siūlių storis yra apie 10-12 mm, o mūrijimui naudojant klijus, formuojama 2-3 mm aukščio siūlė. Galima atlikti palyginimą su įsivaizduojama 25 cm storio siena. Su 25 kg klijų, formuojant apie 3 mm storio skiedinio siūlę, galima išmūryti iki 5 m2 ploto sieną. Analogiškomis sąlygomis naudojant bendros paskirties mišinį ir formuojant 12 mm storio siūlę, tam kad išmūryti panašų plotą sienos, prireiks net iki 100 kg skiedinio.

Frakcija. Visuose plonasluoksniuose skiediniuose dalelių dydis turėtų būti itin mažas. Mažos frakcijos skiedinių panaudojimas yra vienas svarbiausių veiksnių, leidžiančių formuoti ploną siūlę. Kad būtų įmanoma suformuoti ploną, iki 2-3 mm storio siūlę, dalelių dydis negali būti didesnis nei 1 mm.

Pataisymo laikas. Tai kriterijus, kuris turėtų nudžiuginti ir mažiau patyrusį mūrininką – taip žymimas laikotarpis, per kurį dar įmanoma pakoreguoti blokų padėtį iki skiediniui sustingstant.

Daugiau informacijos: www.simpras.lt

Užsakymo nr.: PT_71363588

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis