Kaip paruošti butą nuomai ar pardavimui?

Nekilnojamo turto ekspertai pastebi, kad prieš nuomodami ar parduodami butą daugelis žmonių neskuba pašalinti būsto trūkumų, nekuria jo jaukumo ir neperka naujų baldų. Toks požiūris gali pakišti koją greitai surasti naujus šeimininkus ar nuomotojus jūsų būstui.

Interjero dizainerė Auksė Stančiauskienė pastebi, norėdami išnuomoti ar parduoti savo butą vieni savarankiškai fotografuoja savo turtą ir publikuoja skelbimų portaluose, kiti pasinaudoja nekilnojamojo turto brokerių paslaugomis.

„Vienaip ar kitaip būsto savininko tikslas yra tas pats – gauti kuo daugiau pinigų. Tačiau siekiant šio tikslo nereikia iškart griebtis fotoaparato ar ieškoti brokerio. Pirmiausia vertėtų paruošti butą taip, kad galėtumėte brangiau ir greičiau jį išnuomoti ar parduoti“, – pasakojo Auksė ir pasidalino vertingais patarimais.

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia įvertinkite esamą buto situaciją: užsirašykite visus jo trūkumus ir pastabas, ką reikėtų pakeisti, pataisyti.

„Savininkai dažnai nemato esminių trūkumų, ypač jei jie gyvena tame bute, o ir draugai, paprašyti, gali būti šališki – tuomet geriau tiesiog pasitarti specialistais“, – kalbėjo Auksė.

Įvertinę išvaizdą imkitės darbų: pasirūpinkite, kad neliktų nudėvėtų ar sulūžusių baldų ir daiktų. Taip pat sutvarkykite sienas, lubas, kad nesimatytų jokių įtrūkimų, užpylimų, pelėsio, vaikų papaišymų.
Ne mažiau svarbu, kokiomis spalvomis nudažytos sienos, nes tai gali tapti pagrindine priežastimi nepirkti ar nesinuomoti jūsų buto. Žalsvas, gelsvas, rausvas, melsvas ir persiko sienų spalvas vertėtų pakeisti į neutralesnes sienų spalvas: baltą, rusvą, pilkšvus tonus. Paįvairinimui sienas galite nudažyti minėtų tonų skirtingais atspalviais.

„Nepamirškite pašalinti ir kitų trūkumų, pavyzdžiui, sutvarkykite varvantį čiaupą, priklijuokite trūkstamą grindjuostės kampą, sutepkite girgždančias duris. Svarbu, kad buto apžiūros metu niekas neužkliūtų. Atlikus kosmetinį remontą išauga būsto vertė“, – patarė ekspertė.

Jei norite išnuomoti

Atkreipkite dėmesį, ar ruošiate jį trumpalaikei ar ilgalaikei nuomai, ar vis tik pardavimui. Pavyzdžiui, į Lietuvą atvykstantys užsieniečiai naudojasi būsto nuomos sistema „Airbnb.com“. Jie butą išsirenka internetu, matydami tik jo nuotraukas. Dėl tos priežasties svarbu, kad jūsų būsto fotografijos patrauktų dėmesį savo stiliumi, švara ir jaukumu.

Baldai ir detalės kuria stilių ir jaukumą, todėl verta dėl jų pasukti galvą. Jei turimi labai seni baldai, tačiau dar labai geros būklės, galbūt pavyks pritaikyti kokią gudrybę juos atnaujinant, pavyzdžiui, virtuvės komplektui galite pakeisti išorinius fasadus, spintai įsukti naujas stilingas rankenėles, perdažyti komodą. Jaukumo sukuria įvairios detalės: užuolaidos, kilimai, žvakės, paveikslai, žaluma, tekstilė“, – kalbėjo Auksė.

Kambariai turi būti gerai apšviesti

Labai svarbus žingsnis – apšvietimas, kuris taip pat formuoja nuomonę apie butą. Prastai apšviesti kambariai atrodo mažesni, nejaukūs, todėl šviesos srautas turi būti pagal kambario dydį. Esant didesnei erdvei reikia rinktis galingesnius ar daugiau lempučių turinčius šviestuvus. Jei lieka neapšviestų vietų – pastatykite ten toršerą ar stalinį šviestuvą. Atkreipkite dėmesį: visi šviestuvai turi būti panašaus stiliaus ir derėti prie interjero.

Nenuvertinkite nuotraukų skelbimui

Paskutinis žingsnis – tinkamai paruošti butą fotografavimui. Išplaukite langus, idealiai sutvarkykite butą. Nuotraukose neturi matytis jūsų asmeninių daiktų. Galima įsivaizduoti, kad jūsų butas yra viešbučio apartamentai, todėl lengva bus suprasti – ką galima palikti matomoje vietoje, o ką geriau paslėpti. Fotografuojant net ir dieną rekomenduojama įjungti visas buto šviesas, kad matytųsi visos apšvietimo sukuriamos erdvės. Nuotraukose turi būti kokybiškos, jose svarbu atskleisti buto siūlomus privalumus. Reikia nepamiršti, kad atėjus potencialiam pirkėjui ar nuomininkui, butas turi atrodyti kaip nuotraukose.

Noriu gauti daugiau pinigų, tačiau neturiu laiko rūpintis viskuo

Neturintiems laiko ir noro – galima kreiptis į nekilnojamo turto paruošimo nuomai ar pardavimui specialistus, kurie gali sutaupyti daug laiko. Gali būti pasirūpinta visu paruošimo procesu: nuo senų baldų išgabenimo iki nuotraukų pateikimo. Tuomet nereikės sukti galvos dėl remontų, spalvų, naujų daiktų supirkimo, atvežimo, dekoravimo. Įdomu tai, kad užsakius šią paslaugą savininkas gali dar ir sutaupyti, nes daugeliui perkamų daiktų būtų gaunamos nuolaidos arba didmeninės kainos, taip pat būtų stengiamasi mažiau išleisti pinigų išsaugant bute esamus daiktus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis