Kaip aptverti sklypą, jei šis ribojasi su vandens telkiniu?

Planuojantiems aptverti savo žemės sklypą šalia vandens telkinio neretai kyla klausimų – kokiu atstumu nuo šio telkinio galima tverti tvorą, ar užtvarą būtina įrengti už pakrantės apsaugos juostos, kaip elgtis, kai pakrantės apsaugos juosta iš viso nėra nustatyta.

Žemės įstatyme nustatyta, kad žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo leisti kitiems asmenims prieiti prie paviršinio vandens telkinių nustatytomis juostomis, lankyti gamtos ir kultūros paveldo teritorinius kompleksus bei objektus. Pakrančių apsaugos juostų plotis, priklausomai nuo vandens telkinių ilgio ir pločio, pakrančių žemės paviršiaus polinkio kampo, teritorijų planavimo ir kitų dokumentų sprendinių, svyruoja nuo 0 iki 75 m.

Kadangi mažesnių vandens telkinių, pavyzdžiui, iki 10 km ilgio upių, iki 0,5 ha ežerų ir tvenkinių, pakrančių apsaugos juostos plotis dažniausiai yra 2,5 m, o miestų ir miestelių dalyse juostos gali ir visai nebūti, Saugomų teritorijų įstatymas nustato prievolę žemės savininkams 5 m pločio sausumos atkarpoje neužtverti pakrančių, nepriklausomai nuo to, kokio pločio apsaugos juosta (0 m, 2,5 m, 5,0 m ir t. t.) tam sklypui nustatyta. Tačiau tais atvejais, kai 5 m žemės juosta užpelkėjusi arba yra stačiame šlaite (skardyje), užtvėrimų draudimas taikomas taip, kad turi būti palikta papildoma bent 1 m pločio žemės juosta, tinkama asmenims eiti vandens telkinio pakrante.

Svarbu įsidėmėti, kad 5 m žemės juosta palei vandens telkinį negali būti užtverta ne tik tvoromis, bet ir kitais statiniais, įrenginiais, želdiniais ar medžių ir krūmų liekanomis, kliudančiomis eiti pakrante.

Net ir tveriant tvorą leistinu atstumu nuo vandens telkinio reikėtų nepamiršti pasidomėti, ar konkrečiu atveju neprivalomas šio statinio statybą leidžiantis dokumentas (SLD). Miesto teritorijoje norint tverti aukštesnę kaip 2 m tvorą, privaloma kreiptis į savivaldybės administraciją dėl SLD išdavimo. SLD taip pat privalomas statant tokį statinį saugomose teritorijose. Tveriant iki 2 m aukščio tvorą, SLD privalomas tik išimtiniais atvejais, kai statoma kultūros paveldo objekto teritorijoje, jo apsaugos zonoje ar vietovėje, Kuršių nerijoje ir Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje (jeigu statoma ne sodyboje). Prašymus gauti SLD galima teikti nuotoliniu būdu Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ (www.planuojustatyti.lt) arba nuvykus į savivaldybės administraciją.

Kilus papildomų klausimų dėl tvoros SLD privalomumo galima pasikonsultuoti su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos konsultantais telefonu (8 5) 207 3333 arba su savivaldybės administracijos vyriausiuoju architektu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis