Kada ir kaip galima pakeisti patalpų paskirtį

Nieko nestebina viename iš daugiabučio butų veikianti kirpykla, odontologijos kabinetas ar krautuvėlė. Nauji namai irgi statomi jau projektuose numačius ne tik gyvenamosios paskirties patalpas. Visgi dažnai kyla klausimų dėl patalpų ir pastato paskirties, kai viename pastate įsikuria įvairia veikla užsiimantys subjektai, tuo pačiu ne visada aišku ar vykdant bet kokią veiklą gyvenamajame name būtina atlikti patalpų ar pastato paskirties keitimo procedūras.

Kai kurioms veikloms patalpų paskirties keisti nereikia

Vieno ar dviejų butų ir daugiabučiame name ar patalpose, kurias savininkas naudoja ir kaip gyvenamąsias patalpas, nepakeitus jų paskirties, neįrengus papildomo įėjimo, galima užsiimti tik negamybinė veikla. Šia veikla neturi būti daroma žala namo bendrosios dalinės nuosavybės teise priklausančiam turtui ir gyvenamajai aplinkai, negalima pabloginti trečiųjų asmenų gyvenimo ir veiklos sąlygų. Tokios veiklos rūšys išvardytos Vyriausybės patvirtintame Statinio (jo patalpų) naudojimo ne pagal paskirtį atvejų ir tvarkos apraše. Pavyzdžiui, norint gyvenamajame name ar jo atskirose patalpose teikti informacines paslaugas, atlikti nekilnojamojo turto operacijas, vykdyti fotografavimo veiklą ar užsiimti vaikų ugdymu, paskirties keisti nereikia. Neatliekant paskirties keitimo procedūrų viešbučių, administracinės, prekybos, kultūros, poilsio paskirties pastatuose ar patalpose galima kirpyklų ir kitų grožio salonų, sportinė ir gyvenamuosiuose namuose leistina veikla, galima teikti ir kompiuterių, asmeninių ir namų ūkio reikmenų taisymo paslaugas.

Patalpų paskirtį pakeisti ne visada galima

Planuojant vykdyti minėtame apraše nenurodytą ekonominę veiklą, privalu pakeisti pastato ar patalpų, suformuojant jas atskiru nekilnojamojo turto kadastro objektu, paskirtį. Kai pastatą sudaro įvairios paskirties patalpos, jo naudojimo paskirtis nustatoma pagal didžiausio bendrojo ploto patalpos ar patalpų grupės, kaip atskiro nekilnojamojo daikto, paskirtį. Visais atvejais patalpos turi atitikti normatyvinių statybos techninių, statinio saugos ir paskirties dokumentų ir kitų teisės aktų konkrečios paskirties patalpoms nustatytus reikalavimus. Pastato, kurį sudaro įvairios paskirties patalpos, paskirtis turėtų būti keičiama, jei pasikeičia vyraujančios pastato patalpų grupės paskirtis. Tačiau statinio paskirtis gali būti pakeista tik tuo atveju, jei naujoji atitiks teritorijų planavimo dokumentuose nustatytą žemės sklypo pagrindinę naudojimo paskirtį, galimus naudojimo būdus ir pobūdžius.

Esant reikalui pakeisti pastato, jo patalpos ar patalpų grupės paskirtį, būtina parengti paskirties keitimo projektą ir gauti savivaldybės administracijos rašytinį pritarimą jam. Nepriklausomai nuo to, ar keičiant patalpų paskirtį bus atliekami paprastojo remonto darbai, privalomas ir pastato bendraturčių, jei tokių yra, daugumos sutikimas. Patalpų ir pastatų paskirties keitimo ir naujų nekilnojamojo turto kadastro objektų formavimo reikalavimus nustato statybos techninis reglamentas „Statinių naudojimo priežiūros tvarkos aprašas“.

Pastatų naudojimo priežiūrą vykdo savivaldybių administracijos. Jų įgalioti atstovai už statinio ar patalpų naudojimą ne pagal paskirtį juridiniam asmeniui gali skirti ir baudą nuo 1448 iki 7240 eurų, fiziniam – nuo 144 iki 1448 eurų

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis