Ką gaunate pirkdami kotedžą?

Tai, kas pavaizduota titulinėje nuotraukoje – yra gana keistas pastatas, lyg ir kotedžas, lyg ir ne. Faktiškai tai nėra kotedžas, tačiau būtent tokiu vardu tokius sujungtus namus vadina tiek savininkai, tiek juos parduodantys verslininkai.

Žodis kotedžas, atsirado iš anglų kalbos žodžio cottage, kuris kilo nuo vietinių baudžiauninkų pavadinimo (jie buvo vadinami cotters). Tad jei kotedžo ieškotumėte Jungtinėje karalystėje ir Lietuvoje, jums būtų pasiūlyti skirtingi variantai. Anglijoje žodžiu cottage yra įvardijami kukliai atrodantys, jaukūs kaimiško stiliaus nameliai, esantys kaimiškoje ar pusiau kaimiškoje vietovėje. Taip pat šiuo vardu vadinami paprasti pavieniai namai esantys mažai urbanizuotoje vietovėje. Klasikinio kotedžo išplanavimas primena daugelio kaimo turizmo sodybų – apačioje skirta erdvė svečiams, šeimininkams susirinkti, pakalbėti ir pavalgyti, o užlipus į antrą aukštą ir išsimiegoti. Žinoma, nauji laikai daro savo, kotedžas keičia paskirtį ir jo išplanavimas nėra toks griežtas, statomi ir naujoviški kotedžai, tačiau tai vis dar britiškos provincijos stiliaus namelis.

Shutterstock nuotr.

Lietuvoje yra kiek kitaip. Lietuviškame tarptautinių žodžių žodyne aiškinama, kad kotedžas – tai "individualus ištaigingas vienabutis gyvenamasis namas su žemės sklypu". Toks aiškinimas palieka daug erdvės interpretacijoms - jei gyvenate nuosavame name ir turite raudonmedžio stalviršius ir plačiaekranį televizorių, galite nustebti, kad jau kurį laiką gyvenate ne kur kitur, o kotedže.

Dar daugiau sumaišties įneštų pasidairymas po parduodamų būstų rinką - Lietuvoje kotedžais labai dažnai vadinami sublokuoti dvibučiai namai. Su tradiciniu kotedžu jie, išskyrus galimą išplanavimą, turi mažai bendro, tačiau ši žodžio reikšmė taip giliai įsiskverbė į mūsų kalbą, kad mažai kas išgirdęs žodį "kotedžas" mąsto apie kaimišką namą ar vasarnamį.

Sublokuotų namų („kotedžų“) savitumai.

Šie namai yra tarsi tarpinė grandis tarp butų ir individualių namų – apibendrinant galima sakyti, kad čia daugiau galimybių nei gyvenant bute, tačiau mažiau nei tradiciniame name. Štai keletas esminių aspektų, skiriančių sublokuotus namus nuo kitų namų rūšių.

Žemės plotas. Kad ir koks painūs būtų kotedžo apibrėžimai, tačiau tiek tradicinis, tiek "lietuviškas" kotedžas visuomet šalia turi bent nedidelį žemės plotą. Sublokuoti namai gali turėti įvairaus dydžio žemės plotą, tačiau dažniausiai prie namo pridedama apie 5 arus su 2 arų paklaida į vieną ar į kitą pusę, priklausomai nuo NT kompanijos. 3 arai atrodytų ne kažin kas, ir vis dėlto, atkreipiant dėmesį į tai, kad gyvendami bute, žolės ploto, kurį vadinsite savu sava apskritai neturite, tai jau šis tas.

Vieta. Privalumas tas, kad šalia turėsite daugiau gamtos, kotedžams dažniausiai vieta renkama arčiau žalumos ar rajonuose toliau nuo centro. Trūkumus, žinoma, lemia ta pati sąlyga: kai nekilnojamojo turto statytojai renkasi statyti pastatus toliau nuo miesto centro, pailgėja susisiekimas, turite turėti automobilį, kad pasiektumėte svarbius, tačiau nutolusius objektus.

Kaimynų rizikos faktorius. Nuosavame name kaimynus girdite kur kas rečiau - dažniausiai tik tada, kai jie pjauna žolę ar audringai švenčia gimtadienį. Bute rizika būti pabudintam triukšmo yra kur kas didesnė - triukšmas gali pasiekti ir keli metrai virš galvos. Sublokuotame name turėsite daugiausia pora kaimynų ir niekas netriukšmaus virš lubų.

Plotas. Kotedžų yra įvairių plotų, tačiau šiandien rinkoje daugiausia siūloma maždaug 60-120 kv.m. ploto namų. Kitaip tariant, jie būna erdvesni nei statistinis butas, be to, gali turėti netgi daugiau ploto nei individualus gyvenamasis namas.

Kaina. Butų, namų ir kotedžų yra įvairiausių, tad ir jų kainos skiriasi. Be to, kaip žinia, kainą didžiaja dalimi lemia vieta. Ir vis tik, pripažįstama, kad nusipirkti kotedžą toje pačioje vietoje kainuos mažiau nei nusipirkti ar pasistatyti namą.

Išraiška. Individualų namą pasistatyti galite pagal savo išmonę. Taip pat ir nusipirktą namą galite gana drąsiai pertvarkyti. Kadangi sublokuoti namai įprastai statomi minikvartalais, laikantis vientiso architektūrinio stiliaus, didelės laisvės rinkdamiesi sprendimus greičiausiai neturėsite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis