Griežtėja nedidelių namų statybos kaime reikalavimai

2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujam Statybos įstatymui ir jo nuostatas detalizuojantiems statybos techniniams reglamentams, prievolė gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) bus taikoma ir statant nedidelį gyvenamąjį namą ne miesto ribose. Suprojektuotas ir pastatytas pastatas taip pat turės atitikti energinio naudingumo reikalavimus.

Anksčiau norint statyti nesudėtingą II grupės pastatą (nuo 50 iki 80 kv. m bendrojo patalpų ploto, neįskaitant rūsio, iki 8,5 m aukščio) SLD būdavo privalomas tik tais atvejais, kai jis būdavo statomas mieste (t. y. daugiau kaip 3000 gyventojų turinčioje gyvenamojoje vietovėje), konservacinio prioriteto, kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje arba kultūros paveldo vietovėje. Pagal pakeistą reglamentavimą, nuo šių metų sausio 1-osios norint statyti nesudėtingą gyvenamosios paskirties (vieno, dviejų butų) II grupės pastatą bet kokioje teritorijoje reikės parengti statinio projektą ir gauti SLD iš savivaldybės administracijos.

Tiek ankstesnė, tiek ir šiais metais įsigaliojusi Statybos įstatymo redakcija nustato, kad pastatai (išskyrus ne didesnio kaip 50 kv. m bendrojo naudingojo vidaus patalpų ploto pastatus) turi atitikti minimalius pastatų energinio naudingumo reikalavimus. Taigi, projektuojant net ir nedidelį gyvenamąjį namą kaime atitinkami projekto sprendiniai turi užtikrinti energinio naudingumo A klasę. Teikiant tvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą, reikės pridėti dokumentą, pagrindžiantį, kad šis reikalavimas buvo įvykdytas, – pastato energinio naudingumo sertifikatą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis