Energinio naudingumo sertifikato galiojimas – ekspertų rankose

Pastato energinio naudingumo sertifikavimas privalomas užbaigus naujo pastato ar jo dalies statybą, rekonstravimą, modernizavimą ar kapitalinį remontą. Rekonstravimo, modernizavimo ar kapitalinio remonto darbų, kuriais atkuriamos ar pagerinamos pastato atitvarų ar inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės, kaina turi sudaryti daugiau kaip 25 procentus pastato vertės, neįskaitant žemės sklypo, kuriame stovi pastatas, vertės. Šiais atvejais vykdant statybos užbaigimo procedūrą privaloma pateikti energinio naudingumo sertifikatą.

Pasitaiko atvejų, kai statytojas su prašymu išduoti statybos užbaigimo aktą ar patvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą pateikia negaliojantį energinio naudingumo sertifikatą, t.y. neįregistruotą Statybos produkcijos sertifikavimo centro (SPSC) registre.

Sertifikatą taip pat būtina turėti parduodant ar išnuomojant pastatus ar jų dalis (butus, kitos paskirties atskiro naudojimo patalpas). Statytojas ar savininkas galimam nuomininkui arba pirkėjui privalo pateikti susipažinti, o esamam pirkėjui arba naujam nuomininkui perduoti galiojantį pastato ar jo dalies energinio naudingumo sertifikatą arba jo kopiją.

Neprivalomas šių pastatų energinio naudingumo sertifikavimas: kultūros paveldo statinių, maldos namų ir kitokios religinės veiklos pastatų, laikinųjų pastatų, skirtų naudoti ne ilgiau kaip 2 metus, nedaug energijos sunaudojančių gamybos ir pramonės, sandėliavimo paskirties ir žemės ūkiui tvarkyti skirtų negyvenamųjų pastatų, atskirai stovinčių pastatų, kurių bendras naudingasis vidaus patalpų plotas ne didesnis kaip 50 kv.m, poilsio paskirties, sodų paskirties pastatų, naudojamų ne ilgiau kaip keturis mėnesius per metus, nešildomų pastatų, avarinės būklės pastatų, kurių atnaujinimas atsižvelgus į sąnaudas, skaičiuojant per apytikrį avarinės būklės pastatų ekonominio gyvavimo ciklą, būtų nenaudingas.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, pastatų energinio naudingumo sertifikavimą atlieka atestuoti ekspertai, turintys galiojančius kvalifikacijos atestatus ir baigę papildomus mokymus kvalifikacijai kelti. Ekspertas, prieš išduodamas sertifikatą, atlieka skaičiavimus ir duomenis pateikia SPSC. Tik gavęs patvirtinimą, kad sertifikatas sėkmingai užregistruotas SPSC registre ir ši informacija perduota Nekilnojamojo turto kadastro registrui bei kitoms reikalingoms institucijoms, jis turi teisę išduoti sertifikatą užsakovui.

SPSC, kaip priežiūros institucija, sertifikatus registruoja ir viešai skelbia išduotų dokumentų registre „Pastatų energinio naudingumo sertifikatai“. Pastebėjus, kad pastato energinio naudingumo sertifikatas po 5 darbo dienų (po registracijos) neįtrauktas į šį registrą, būtina kuo skubiau kreiptis į ekspertą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis