Dokumentai, kurių prireiks norint atsinaujinti būstą

Senų daugiabučių gyventojai masiškai tvarkosi ir remontuojasi gyvenamuosius būstus, siekdami pasigerinti gyvenimo kokybę. Taip yra todėl, kad butai, statyti sovietmečiu, šiandieną yra morališkai pasenę ir nebetenkina dabartinių gyvenimo sąlygų. Individualus ekonominis būstas nebėra šiandieninio žmogaus prioritetas. Šiuolaikiniams žmonėms – tai erdvė, kurioje malonu būti ir į kurią gera sugrįžti. Tai vieta, kurioje galima atsipalaiduoti po intensyvaus darbo ir spartaus gyvenimo ritmo. Taigi, nenuginčijamai namai šiais laikais privalo turėti kokybinę vertę, o kad ją pasiektų daugiabučių gyventojai imasi įvairių statybos darbų.

Daugelis pradėjęs mąstyti apie būsto pertvarkymą, pirmiausia, ieško patikimų statybininkų, renkasi statybines medžiagas, ir, žinoma, planuoja, kurias sienas išgriaus, kur įrengs naujas, kaip įsistiklins balkoną ir t.t. Tačiau ne visi žino, kad prieš imantis bet kokių statybos ar remonto darbų privalu tam gauti statybos leidimą. Bet kokia savavališka veikla daugiabutyje, susijusi su būsto remontu, yra nelegali ir gali užtraukti nemažas baudas. Žinoma, tai papildomas biurokratinis mechanizmas, kurį dauguma ignoruoja ir stengiasi aplenkti, tačiau tokios taisyklės sugalvotos ne veltui.

Įsivaizduokime situaciją: jūs gyvenate pirmajame daugiabučio namo aukšte ir sugalvojate išgriauti sieną tarp kambarių. Sakysite, viena siena nieko nereiškia. O jei ši siena – ne pertvarinė, o laikanti konstrukcija ir to neįvertindami lygiai taip pat pasielgė dar aštuoni kaimynai, gyvenantys virš jūsų? Ar tikrai saugiai jausitės savo namuose? Tai tik vienas iš radikalesnių pavyzdžių, turintis tiesioginę įtaką pastato stabilumui, kurį sutrikdžius, galime sulaukti nepageidaujamų ir netgi skaudžių pasekmių. Tačiau dar egzistuoja ir estetiniai pastatų išvaizdos reikalavimai. Juk gyvendami daugiabutyje negalite vos panorėję nusidažyti virtuvės langą geltonai, o svetainės – mėlynai. Visiems panašaus pobūdžio statybos ir remonto darbams prižiūrėti, kad neįvyktų nelaimingų atsitikimų bei būtų išlaikyta vieninga pastatų išvaizda, yra reikalinga kontrolė. Būtent dėl šios priežasties savininkai privalo gauti leidimą vykdyti remonto darbus.

Statybos leidimo išdavimo tvarka ir sudėtingumas priklauso nuo atliekamų statybos darbų, t.y. ar bus daromas kapitalinis ar paprastasis remontas. O kokio būtent remonto prireiks, lemia faktas, ar bus keičiamos laikančiosios pastato konstrukcijos, ar ne. Kapitalinio remonto tikslas yra pertvarkyti statinio laikančiąsias konstrukcijas, nekeičiant statinio išorinių matmenų. Priimta, kad statinio laikančiosios konstrukcijos yra keičiamos, kai jos stiprinamos (išskyrus esamų angų užtaisymą), silpninamos, pakeičiamos (dalinai ar visos) tos paties ar kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis.

Tuo tarpu paprastuoju remontu atnaujinamas esamas statinys jo nerekonstruojant ir kapitališkai neremontuojant. Į šią statybos rūšį įeina tokie statybos darbai, kaip fasadų apdailos ar stogo dangos keitimas, pastatų ar jų dalių apšiltinimas, balkonų, lodžijų įstiklinimas, fasado elementų, architektūrinių detalių pakeitimas, inžinerinių sistemų įrengimas, keitimas, šalinimas ir kiti statybos darbai (tarp jų ir apdailiniai). Pavyzdžiui, norėdami įsirengti kondicionierių ant išorinės pastato sienos tam taip pat turėtumėte gauti leidimą. Kaip matyti, paprastojo remonto statybos darbų spektras yra ganėtinai platus ir norint atsinaujinti gyvenamąjį būstą, greičiausiai, būtent jo ir prireiks.

Paprastajam remontui reikalinga gauti rašytinį pritarimą iš vietos savivaldybės administracijos. Tam reikėtų parengti paprastojo remonto projektą arba aprašą, priklausomai nuo to, kokiai kategorijai (ypatingai, neypatingai ar nesudėtingai) priklauso pastatas, kuriame yra remontuojamas būstas. Beje, pravartu žinoti, kad paprastojo remonto aprašą gali paruošti pats statytojas, išskyrus atvejus, kai įrengiamos, pertvarkomos, išmontuojamos bendrosios pastatų inžinerinės sistemos. Aprašą sudaro aiškinamasis raštas, esamo pastato fasado (-ų) ar šlaitinio stogo (priklausomai nuo atliekamų remonto darbų) spalvotos nuotraukos, numatoma statinio išorės vizualizacija. Detalesnę informaciją dėl reikalaujamų dokumentų sudėties galima rasti statybos techniniame reglamente „Statinio projektavimas“. Priduodant dokumentus rašytiniam pritarimui gauti, dar reikėtų nepamiršti patalpų kadastro duomenų bylos, rašytinių statinio bendraturčių, kitaip tariant, kaimynų sutikimų ir užpildyto prašymo. Šio tipo projektui patikrinti skiriamos 5 darbo dienos, o statybą leidžiantis dokumentas išduodamas per 15 darbo dienų.

Taigi, prieš pradėdami remonto darbus, pirmiausia, pasirūpinkite reikalingais dokumentais ir tik gavę leidimą, imkitės statybos darbų – išvengsite net tik baudų ar galimų kaimynų skundų, bet būsite tikri, kad remontuodami būstą nesutrikdysite nei bendros statinio išvaizdos, nei pakenksite pastato stabilumui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis