Butų nuoma: kada pasirinkimas gali „apkarsti“?

Nuomininkai nuolatos skundžiasi, kad nėra kur gyventi, nuomotojai – kad neranda, kas norėtų apsistoti jų turimuose butuose. Atrodo sudėti svarstykles taip, kad abiejose pusėse būtų tolygus laimės svoris – nesunku. Deja, dažniausiai vienoje svarstyklių pusėje dedamas komfortas, kitoje – finansai. Kas konkrečiai Jums sveria daugiau?

Kodėl ant senos kėdės kartais geriau nesėsti?

Nors rusiški kilimai ant sienų jau neberandami beveik kiekviename bute, visgi, dalis nuomininkų net neplanuoja pakeisti baldų, kuriuose dažnai gyvena mini erkutės ir kitokio pobūdžio mikroorganizmai naktimis gebantis ant kūno palikti raudonas dėmes. Jei išsinuomavęs neplanuosite pasinaudoti profesionalių valytojų paslaugomis – atmeskite tokio buto variantą apskritai. Utėles išsinaikinti gali būti kur kas sunkiau ir brangiau, nei susiieškoti kokybiškus baldus turintį butuką.

Koks plotas yra būtinas?

Daugelis būsto išplanavimo nesureikšmina, o tikrai vertėtų. Žinoma, viskas priklauso nuo to, kiek žmonių planuoja gyventi namuose. Jei kartu gyvenantys žmonės nejaučia jokio diskomforto pusnuogiai susitikti bendrai naudojamoje patalpoje – rinkitės butą su pereinamu kambariu. Jei kuklumas jūsų palydovas – nuomai pasirinkite kelių atskirų kambarių variantą.

Kodėl vėl verkia taupyklė?

Kad ir kaip stipriai eurai plėšytų mūsų pinigines, visgi, detaliai susiskaičiuoti, kokius mokesčius nepriklausomai nuo mūsų kasdieninių įpročių, reikės mokėti kiekvieną mėnesį – labai svarbu. Pavyzdžiui, viename konkretaus miesto rajone šildymas gali kainuoti vieną pinigų sumą, kitame mikrorajone lygiai tos pačios kvadratūros bute – visiškai kitą, net kelis kartus didesnę. Neaišku, ar viename bute galima džiaugtis nemokama pirtimi, o kitame – eketėje gaudyti žuvis, tačiau akivaizdu, kad komunaliniai skiriasi. Būtinai išsianalizuokite visas sąskaitas prieš pasirašydami nuomos sutartį.

Kodėl ramiame rajone ne visi miega?

Priklausomai nuo to, kuriame žaliosios gimtinės mieste gyvenate ir koks konkrečiai rajonas labiausiai jus domina – pasirinkite atitinkamą variantą. Auginantiems atžalas miegamieji rajonai visada yra geriausias pasirinkimas. Natūralu. Lygiai taip pat kaip iš pašėlti mėgstantys asmenys dažniausiai renkasi centrą. Nuo rajono priklauso ir nuomos kaina, tad užduokite sau klausimą: kiek eurų kiekvieną mėnesį išleidžiate taksi paslaugoms, kuomet reikia naktį iš klubo grįžti namo? Gal gyventi miesto centre labiau apsimoka?

Kodėl šeimininkai kartais kandžiojasi?

Nuomotojai yra labai opus aspektas, kuriam reikia bene skirti daugiau dėmesio nei baldų senumui. Tiesa, patirtis rodo, kad baldų senumas tolygiai proporcingas ir nuomininkų amžiui. Jau nekalbame, kad gyventi su šeimininkais yra vienas netinkamiausių sprendimų, tačiau tuo pačiu ir nuomotis iš sovietinį požiūrį ant pjedestalo pastatančių žmonių – nerekomenduojame. Tokiu atveju gali net sutartys nepadėti. Negalima dėti lygybės tarp jaunas žmogus – geras žmogus, tačiau bent jau susitarti dėl tam tikrų pakeitimų, smulkmenų yra įmanoma.

Kodėl nuomininkas neparduodamas su butu?

Gyveni sau ramiai ir vieną dieną pranešama, kad butas bus parduodamas. „Labà dienà, o negalėjote anksčiau užsiminti, kad pardavimo skelbimas yra viešojoje erdvėje?“ Būtinai paklauskite nuomotojų, ar jie neplanuoja parduoti nekilnojamo turto. Vos tik spėsite susivežti visas kojines, tuoj ir paprašys su jomis keliauti į gatvę atgal.

Aplinkinis šurmulys

Kadangi nuosavos kojos ne valdiškos, natūralu, kad dažniausiai norima, jog butas nebūtų 5 aukšto daugiabutyje, kur nėra lifto. Visgi, 1-asis aukštas bene pats blogiausias pasirinkimas. Tuo pačiu įvertinkite ir akustinius būsto rodiklius, nes nieko nėra nemaloniau, kaip troleibusų garsas nuo 5-tos valandos ryto.

Sakoma, kad tuščiu skrandžiu geriau neiti į maisto prekių parduotuvę. Lygiai taip pat nebeturint kur gyventi – nerekomenduojame keliauti ieškoti būsto. Nors namai – visas pasaulis, juk visai neblogai būtų turėti ir stogą nuo lietaus.

Parengė Rūta Striškaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis