Balkonas – atviras ar įstiklintas?

Įstiklinti ar visgi palikti atvirą daugiabučio namo balkoną – šis klausimas turbūt iškyla dažnam gyventojui. Be abejo, vienareikšmiškos nuomonės nėra, nes kiekvienas sprendimas turi savų privalumų ir trūkumų, bet nepriklausomai nuo pasirinkimo prieš imantis konkrečių veiksmų pravartu nusistatyti savo prioritetus ir tada teisingai nuspręsti, kokį balkoną pasirinkti, ir kokių remonto darbų reikės, norint visa tai įgyvendinti.

Visų pirma, reikėtų pagalvoti, kam naudosite balkoną – ar jis bus skirtas daiktų sandėliavimui, ar labiau norėsite jame įsirengti poilsio zoną. Svarbi ir balkono orientacija pasaulio šalių atžvilgiu bei vaizdas pro langą. Jeigu balkonas nukreiptas į šiaurę, jis nebus pati tinkamiausia vieta augalams ar juo labiau malonus kampelis leisti popietes. Lygiai taip pat, jeigu jūsų balkonas atsiveria į triukšmingą gatvę, greičiausiai nepraleisite galimybės jį įsistiklinti. Kita vertus, jeigu aplinkui ramu, o prieš langus daug žalumos ar atsiveria graži miesto panorama, balkonas gauna pakankamai saulės, o jūs svajojate apie mažytį gėlių ar prieskonių darželį po langais, atviras balkonas, šiuo atveju, didelis privalumas. Be to, jis niekada netaps kaitriu ir tvankiu šiltnamiu, kokiu gali pavirsti įstiklintas balkonas vasarą. Kalbant apie trūkumus, vienas iš pagrindinių minusų, tai mūsų klimatinėmis sąlygomis atviro balkono sezoniškumas – žiemą jis praktiškai nenaudojamas. Įstiklintas balkonas yra apsaugotas nuo kritulių, todėl gali būti eksploatuojamas visus metus.

Kad ir kurį sprendimą pasirinktumėte, visiškai išvengti remonto darbų nepavyks. Žinant, kad senieji daugiabučiai stovi jau gerą pusšimtį metų ir retas kuris yra patyręs renovacijos malonumą, balkonų ir lodžijų būklė juose nėra pati geriausia. Šie architektūriniai elementai yra labiausiai veikiami išorės veiksnių – lietaus, vėjo, šalčio, todėl ir jų konstrukcijos yra labiausiai nusidėvėjusios. Norėdami turėti kokybišką atvirą balkoną, turėtumėte susitvarkyti grindis, lubas, sienas. Atkreipkite dėmesį į sunykusį hidroizoliacijos sluoksnį ir apskardinimo detales.

Tinkamai parinkti turėklai taip pat svarbi balkono įrengimo detalė – ažūriniai praleis daugiau šviesos, bet kartu vers nuolat palaikyti tvarką, nes balkono vidus bus gerai matomas pašaliniams, o uždaro tipo atitvaras apsaugos nuo vėjo bei uždengs balkone saugomus daiktus. Nepamirškite, atsižvelgti ir į bendrą pastato stilistiką, nes vis tik gyvenimas daugiabutyje nesuteikia visiškos laisvės ir verčia išlaikyti vieningą pastato išorės vaizdą.

Asmeninio archyvo nuotr.

Gyvendami stambiaplokščiame daugiabutyje, kurio visų butų balkonų atitvarai įrengti iš aklinų betoninių plokščių, neturėtumėte svarstyti galimybės įsirengti ažūrinį turėklą ar įsistiklinti balkoną iki pat žemės. Tokiu savo sprendimu sudarkytumėte pastato fasadą ir jis prarastų savo pradinę išvaizdą, kad ir kokia diskutuotina ji bebūtų.

Jei pasiryžote įsistiklinti balkoną, pamąstykite, kokiam tikslui jį naudosite – ar jums tiesiog reikalinga papildoma sandėliavimo vieta bute, o gal norite balkone įsirengti atskirą patalpą žiemos sodui ir pan.? Nuo šio sprendimo priklausys ir pats balkono įstiklinimas. Norėdami apsaugoti balkoną nuo kritulių poveikio, kad jame būtų galima laikyti sezoninius daiktus, taip pat įstiklintą balkono erdvę panaudoti kaip papildomą šilumos izoliaciją ir garso barjerą, jums užtektų paprasčiausiai apsaugoti balkono konstrukcijas nuo drėgmės ir įstiklinti berėme arba viengubo stiklo konstrukcija. Balkono erdvė bus gerai ventiliuojama, apsaugota nuo vėjo, sniego ir lietaus, tačiau šaltesniais periodais temperatūra vis tiek nukris žemiau nulio.

Tiesiog dėl mažesnės oro cirkuliacijos įstiklintas balkonas greičiau prišils saulėtą dieną ir apsaugos vidines buto patalpas nuo šilumos praradimo. Visiškai išvengti drėgmės taip pat nepavyks, todėl apdailai rinkitės drėgmei atsparias medžiagas ir nelaikykite drėgmės bijančių daiktų.

Asmeninio archyvo nuotr.

Sugalvoję balkoną įsirengti kaip atskirą patalpą, jums prireiks kur kas daugiau pastangų, nes reikės apšiltinti visas išorines konstrukcijas (grindis, sienas ir lubas), pasirūpinti tinkama hidroizoliacija, o balkono įstiklinimui naudoti stiklo paketus su plastikine rėmine arba lengvesne aliuminio konstrukcija. Izoliavę atitvaras tokiame balkone galėsite įsirengti žiemos sodą ar netgi pasisėdėjimo erdvę, tinkamą naudoti tiek žiemą, tiek vasarą, kadangi šioje patalpoje teigiama temperatūra laikysis ištisus metus. Norint išvengti langų rasojimo ir pelėsių atsiradimo patalpoje, būtina balkone įrengti varstomus langus ir patalpą profilaktiškai vėdinti.

Paskutinis, tačiau ne mažiau svarbus aspektas, tai statybą leidžiančio dokumento privalomumas sugalvojusiems įsistiklinti balkoną. Šis reikalavimas galioja visiems be išimties daugiabučių namų gyventojams, kadangi pagal statybos techninį reglamentą „Statybą leidžiantys dokumentai“ įstiklinant balkoną keičiama pastato išvaizda, o tam reikalingas suderinimas su vietos savivaldybės administracija. Jeigu nesiruošiate keisti statinio laikančiųjų konstrukcijų, užteks parengti paprastojo remonto aprašą, kurį, beje, statytojas gali pasirengti ir pats. Trumpai aprašęs vykdomus statybos remonto darbus aiškinamajame rašte, užfiksavęs esamo fasado išvaizdą nuotraukose bei pateikęs būsimo įstiklinto balkono vaizdus ar brėžinius, statytojas kartu su prašymu pateikia šį paprastojo remonto aprašą derinančiai institucijai ir, gavęs statybą leidžiantį dokumentą, gali drąsiai imtis balkono įstiklinimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis