Architektė pataria: kada galite pats susiprojektuoti ir statytis namą

Sulaukėme skaitytojo klausimo: „Norėjau paklausti, ar aš turėdamas statybos inžinerijos diplomą, galiu paruošti brėžinius, juos pasirašyti? Be to, ar galiu namuose statyti, pavyzdžiui, garažą, ar ūkinį pastatą ir, žinoma, gyvenamąjį namą? Ar šiems projektams reikia kokių papildomų leidimų?“

Architektės Sigitos Martinkienės atsakymas:

„Ar reikia leidimų projektui ir ar galite, turėdamas statybos inžinerijos diplomą, susiprojektuoti sau namą, priklauso nuo to, kokios kategorijos bus šis pastatas. Šiuo atveju, galima kalbėti tik apie nesudėtingos kategorijos statinius. Šiai kategorijai priklauso tam tikrų parametrų gyvenamieji (vieno ar dviejų butų), pagalbinio ūkio (šiltnamiai, ūkiniai pastatai, garažai ir pan.) ir inžineriniai statiniai (tvoros, atraminės sienutės ir kt.). Tikslūs šių statinių parametrai (plotas, aukštis ir kt.) apibrėžti STR 1.01.07:2010 "Nesudėtingi statiniai" prieduose. Gyvenamasis namas, šiuo atveju, gali būti ne didesnis kaip 80 kv.m.

Jeigu reikalingas statybos leidimas, tada būtina paruošti ir statinio projektą. Ar reikalingas statybos leidimas priklauso nuo to, kur šis nesudėtingas statinys stovi. Jeigu statotės I grupės nesudėtingą statinį kultūros paveldo objekto teritorijoje ar kultūros paveldo vietovėje arba II grupės nesudėtingą statinį mieste, saugomoje teritorijoje arba jau minėtose kultūros paveldo objekto teritorijose ir kultūros paveldo vietovėse leidimas reikalingas visada. Pabrėžtina, kad miestu laikoma daugiau kaip 3000 gyventojų turinti gyvenamoji vietovė. Visais kitais atvejais, statybą leidžiantis dokumentas nėra reikalingas, o projektas yra rekomendacinio pobūdžio ir rengiamas nebent paties statytojo pageidavimu.

Jeigu vis tik jūsų nesudėtingas statinys patenka į paminėtas miesto, kultūros paveldo ar saugomas teritorijas ir jam privalu ruošti projektą, jo projektavimui, statybai ir statinio projekto vykdymo priežiūrai gali vadovauti fizinis asmuo, baigęs aukštojo ar specialiojo vidurinio mokslo studijas ir įgijęs architektūros, geologijos mokslų studijų krypčių ar technologijos mokslų studijų srities išsilavinimą.

Dėl detalesnės informacijos panašaus pobūdžio klausimais galima kreiptis į valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją www.vtpsi.lt. Skiltyje „konsultacijos“ galima rasti jau pateiktų atsakymų bei galima užduoti jums rūpimą klausimą pačiam.“

Jei turite klausimų, jų visuomet laukiame: info@daraupats.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis