9 žingsniai, kurių verta nepamiršti nuomojantis butą

Rengiantis įsikelti į išsinuomotą butą, neretai padaroma klaidų, kurios vėliau apkartina tiek nuomininkų, tiek būsto šeimininkų gyvenimą. Kad taip neatsitiktų, reiktų neskubant viską apgalvoti. Nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt specialistai primena kelis pagrindinius žingsnius, kurie padės išvengti nemalonumų ateityje.

Mokestis į priekį. Šeimininkai dažnai prašo sumokėti užstatą, kurio dydis paprastai yra vieno mėnesio nuomos mokestis, bei nuomą už einamąjį mėnesį. Vadinasi, keliantis į naują butą, iš pradžių teks atsidėti didesnę pinigų sumą pradiniams įnašams. Be to, jei butą radote su nekilnojamojo turto agento pagalba, jam taip pat reikės atsilyginti už paslaugas, paprastai – apie 500 Lt.

Sutarties sudarymas. Evaldo Narbuntovičiaus, projekto vadovo teigimu, nemažai nesklandumų tarp nuomotojų ir nuomininkų kyla dėl sutartyje nenumatytų aplinkybių. Arba dėl to, jog sutartis apskritai nebuvo sudaryta. Nekilnojamojo turto specialistas perspėja, kad pasirašyti dvišalę sutartį – būtina. Ji apsaugos tiek nuomininką, tiek nuomotoją nuo daugelio neaiškumų.

Svarbūs susitarimai. Sutartyje turėtų būti aiškiai išdėstomos abiejų šalių teisės ir įsipareigojimai. Pavyzdžiui, kada bus mokama nuoma, kas mokės mokesčius – nuomininkas ar šeimininkas. Galiausiai – iki kada sutartis galioja ir kokie yra išsikraustymo terminai. Tradiciškai numatoma, jog buto šeimininkas arba nuomininkas apie pasikeitusius savo planus privalo perspėti mažiausiai prieš du mėnesius.

Sąskaitos ir skolos. Prieš pasirašant sutartį, svarbu peržiūrėti sąskaitas ir sužinoti, kiek tiksliai teks mokėti už šildymą. Pravartu iškart peržiūrėti kelių mėnesių sąskaitas – nuo šildymo sezono pradžios iki pabaigos. Tik taip susidarysite bendrą vaizdą, kiek teks mokėti už šildymą šalčiausiais metų mėnesiais. Ne mažiau svarbu patikrinti ir visus buto įsiskolinimus, kad vėliau netektų jų padengti savomis lėšomis. Sutartyje reiktų nepamiršti įrašyti elektros, vandens, dujų skaitliukų parodymus, nuo kurių bus mokami mokesčiai.

Nuomos mokėjimas. Sutartyje būtina numatyti, kaip bus mokama nuoma: pavedimu į sąskaitą ar grynųjų pinigų perdavimu. Jei bus atsiskaitoma grynaisiais pinigais, kiekvieną kartą vertėtų pasirašyti pinigų mokėjimo aktą. Tai taps įrodymu, kad pinigus tikrai sumokėjote. Atsiskaitymo aktą galite sukurti patys ir suderinti su būsto šeimininku.

Papildomi mokesčiai. Nesusipratimų gali kilti dėl papildomų mokesčių, kuriuos renka namo bendrija. Būtinai sutarkite su šeimininku, kas turės padengti išlaidas, jei, tarkime, bus taisomas namo stogas, keičiama lauko durų spyna ar perdažoma laiptinė. Svarbu susitarti, ir kas bus atsakingas už buitinių prietaisų – sugedusio televizoriaus ar nebeveikiančios skalbimo mašinos – remontą.

Šeimininko viešnagės. Pasitaiko savininkų, kurie į butą mėgsta užsukti ne tik nuomos bei mokesčių mokėjimo dieną. Jei norite apsisaugoti nuo tokių spontaniškų vizitų, prieš pasirašydami sutartį, sutarkite, kurią mėnesio dieną šeimininkas ateis apžiūrėti tvarkos. Taip ne tik sutaupysite laiko ir nervų, bet apsaugosite ir savo privatumą.

Baldai. Prieš įsikeliant į išsinuomotą būstą, reiktų nepamiršti įamžinti jame esančius baldus bei nepraleisti pro akis įvairių defektų, pavyzdžiui, įskilusios sienos ar subraižytų grindų. Nuotraukos gali tapti vieninteliu įrodymu, jei, pavyzdžiui, būsite neteisingai apkaltintas dėl sulūžusios sofos ar vandens dėmių lubose.

Naminiai gyvūnai. Pasitaiko atvejų, kai kaimynai skundžiasi buto šeimininkui dėl gyvūnų keliamo triukšmo bute, nors apie keturkojus nuomininkus pastarasis nė nežinojo. Jei nenorite užsitraukti tiek buto savininko, tiek kaimynų nemalonės, perspėkite juos, jog kartu su jumis į butą atsikraustys ir jūsų augintinis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis