9 patarimai, kaip žiemą komunaliniams mokesčiams išleisti mažiau

Norite sutaupyti vandens? Duše prauskitės su antrąja puse. Ne, tai ne pokštas – specialistai teigia, kad toks santykius gerinantis prausimosi būdas gali sutaupyti iki 50 proc. vandens. O kaip sunaudoti kuo mažiau elektros energijos ir neišdeginti daug dujų? Šie klausimai, artėjant žiemai, tampa dažno Lietuvos gyventojo galvos skausmu.

„Ilgėjant tamsiam paros metui, šviesą jungiame jau po pietų, nes už lango tvyro prieblanda. Rytais, norėdami sušilti, ilgiau pastovime po karšto vandens srove. Jau nekalbu apie įvairius elektrinius šildytuvus, kuriuos dažnas naudoja butuose. Natūralu, jog visa tai atsispindės kitą mėnesį gaunamose sąskaitose“, – teigia Vytenis Ziberkas, įmonės „Viena sąskaita“ direktorius.

Norint išvengti didesnių sąskaitų už komunalinius mokesčius, specialistas siūlo vadovautis keliais paprastais, tačiau veiksmingais taupymo patarimais.

Pasišvieskite ekonomiškai. Kambariuose įprastas lemputes pakeitę ekonomiškomis, elektros energijos galite sutaupyti net iki 20 proc. Elementaru, tačiau taip ne tik sumažinsite sunaudotos elektros energijos kiekį, tačiau ir prisidėsite prie gamtos taršos mažinimo.

„Norint sunaudoti kuo mažiau elektros energijos, būtina pasidomėti ir įvairių buities prietaisų, pavyzdžiui, skalbimo mašinos ar plaukų džiovintuvo, energijos klase. Kuo ji žemesnė, tuo prietaisas sunaudoja daugiau energijos, todėl rekomenduojama juos pakeisti naujais, aukštesnė energijos klasės prietaisais”, – teigia V. Ziberkas.

Nepaverskite tualeto šiukšliadėže. Mesdami kavos, arbatos tirščius bei kitas atliekas į klozetą, jūs nuolat turite nuleisti vandenį, taigi išeikvojate daugybę vandens. Įpratę šias atliekas mesti į šiukšlių dėžę, sutaupysite.

Nežiopsokite, kol „atbėgs“ karštas vanduo. Atsukus čiaupą ir laukiant, kol pradės tekėti karštas vanduo, išeikvojamas didelis kiekis tiek šalto, tiek drungno vandens. Kad nereikėtų be reikalo „išmesti“ pinigų, laukiant tinkamos temperatūros vandens, siūloma šalto vandens prileisti į ąsotį ar kitą talpyklą ir padėti į šaldytuvą. Vėliau jį bus galima panaudoti arbatai, kavai paruošti ar tiesiog troškuliui numalšinti.

Įpraskite užsukti čiaupą. Pavyzdžiui, valydamiesi dantis, daug žmonių palieka iš čiaupo bėgti vandenį ir net nesusimąsto, kiek daug jo iššvaisto be reikalo. Kad taip nenutiktų, patariama šalia kriauklės pasistatyti stiklinę ir naudoti ją burnai skalauti.

Nepalikite įrenginių „budėti“. Jei nenaudojate įrenginio, tai dar nereiškia, kad jis nenaudoja elektros energijos. Vienu metu budėjimo režimu palikti penki įrenginiai prilygsta vienai įjungtai elektros lemputei. Kad taip nenutiktų, tiek kompiuterį, tiek televizorių reikėtų išjungti.

Tirpdykite šaldiklio šerkšną. Pakanka vos 3 mm storio šerkšno šaldiklyje, kad šaldytuvo sunaudojamos elektros energijos kiekis padidėtų 30 proc. Norint to išvengti, svarbu tinkamai prižiūrėti šaldytuvą. Reguliariai atitirpdę šaldiklį ne tik sutaupysite, bet ir jame atlaisvinsite vietos.

Nusukite didelę dušo „galvą“. Nuo jūsų dušo galvutės priklauso vandens sunaudojimo lygis. Mažo purškimo dušo galvutė padės sutaupyti perpus mažiau karšto vandens, nei naudojantis įprasta dušo galvute.

Sumažinkite viryklės liepsną. Didesnė dujinės viryklės liepsna nereiškia greitesnio rezultato. Gamindami maistą, pabandykite viryklės liepsną sumažinti. Šiek tiek silpnesnė liepsna patiekalo kokybės nepakeis, o dujų sunaudosite mažiau.

„Jei naudojatės orkaite, patariama kuo rečiau atidarinėti jos dureles. Kiekvienąkart atidarę dureles temperatūrą orkaitėje sumažinate 10 laipsnių, vadinasi, prireiks dar daugiau dujų, o jei naudojatės elektrine orkaite – elektros, kol ji vėl pasieks reikiamą temperatūrą“, – pataria „Viena sąskaita“ atstovas.

Laikykitės švaros. Taupyti dujas padeda ir švara virtuvėje. Nešvarumai, kurie susikaupia viryklės kaitvietėse, mažina jos efektyvumą. Dėl užsikimšusių ertmių liepsna pasiskirsto netolygiai, todėl ir dujų sunaudojama daugiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis