7 svarbiausi statinių projektavimo ir statybos reikalavimai

Statiniai turi būti suprojektuoti ir pastatyti taip, kad atitiktų naudojimo paskirtį ir esminius statinių reikalavimus ekonomiškai pagrįstą naudojimo laikotarpį.

Mechaninis atsparumas ir pastovumas. Statinys turi būti suprojektuotas ir pastatytas taip, kad apkrovos, kurios gali veikti statybos metu ir jį naudojant, nesukeltų viso statinio ar jo dalies griūties, didelių deformacijų, viršijančių leistinas ribas, žalos kitoms statinio dalims, įrenginiams ar sumontuotai įrangai dėl didelių apkrovas laikančios konstrukcijos deformacijų.

Gaisrinė sauga. Kilus gaisrui statiniuose esantys asmenys turi turėti galimybę išeiti iš jų ar būti išgelbėti kitomis priemonėmis, turi būti atsižvelgta į gelbėtojų saugą, statinių laikančiosios konstrukcijos tam tikrą laiką turėtų išlaikyti apkrovas, taip pat turi būti ribojamas ugnies ir dūmų plitimas statiniuose bei gaisro plitimas į gretimus statinius.

Higiena, sveikata ir aplinka. Statant, naudojant ar griaunant statinius neturėtų kilti pavojus darbuotojų, gyventojų ar kaimynų higienai arba sveikatai ir saugai, o statiniai neturėtų pernelyg didelio poveikio aplinkos kokybei ar klimatui.

Sauga ir galimybė patekti į statinį naudojimo metu. Statiniai turi būti suprojektuoti ir pastatyti taip, kad juos eksploatuojant nekiltų nelaimingų atsitikimų ar žalos pavojaus, pvz.: paslydimo, kritimo, susidūrimo, nudegimo, žūties dėl elektros srovės, sužalojimo dėl sprogimo ir įsilaužimų. Turi būti atsižvelgiama į neįgaliųjų galimybes patekti į statinį ir juo naudotis.

Apsauga nuo triukšmo. Statiniuose arba šalia jų esančių asmenų girdimas triukšmas neturėtų viršyti sveikatai pavojingo lygio, turėtų būti tinkamos sąlygos ilsėtis ir dirbti.

Energijos taupymas ir šilumos išsaugojimas. Naudojant statinius ir jų šildymo, vėsinimo, apšvietimo bei vėdinimo įrenginius energijos sąnaudos turi būti mažos (atsižvelgiant į statinių naudotojus ir vietovės klimato sąlygas), o statant ir griaunant jos būtų sunaudojama kuo mažiau energijos.

Tvarus gamtos išteklių naudojimas. Statiniai turi būti projektuojami, statomi ir griaunami taip, kad būtų tvariai naudojami gamtiniai ištekliai ir ypač užtikrinamas statinių, jų medžiagų ir dalių pakartotinis naudojimas arba perdirbamumas po nugriovimo, statinių ilgaamžiškumas, aplinkai nežalingų žaliavų ir antrinių žaliavų naudojimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis