7 svarbiausi aspektai nuomojantis būstą

Būsto paieška – nelengva ir kiek gąsdinanti patirtis, juk yra daugybė aspektų į kuriuos reikia atsižvelgti prieš priimant galutinį sprendimą. Būsto dydis, kaina, vieta – tai tik keli iš jų. Pristatome 7 pagrindinius kriterijus į kuriuos yra atsižvelgiama renkantis būstą.

Kaina. Kaina paprastai yra svarbiausias aspektas ieškant gyvenamos erdvės. Nuomos kaina priklauso nuo vietos, kurioje yra pasirinktas būstas (jeigu nuomininkas nori gyventi centre, senamiestyje ar kitoje prestižinėje miesto dalyje jis bus pasiryžęs mokėti vieną kainą, jei jam tinka tolimesni rajonai – kitą). Nuomos kainą įtakoja ir fizinė būsto būklė (suremontuoto, gražiai ir moderniai įrengto buto ar namo vertė, o kartu ir jo kaina bus aukštesnė, nei visai paprastos ir kuklios gyvenamos vietos). Svarbu neužmiršti ir mokesčių už komunalinius patarnavimus, kartais sąskaitos dydis gali priklausyti ne tik nuo kambarių skaičiaus, bet ir gyvenamo rajono.

Vieta mieste. Kainai savo svarbumu prilygsta dar vienas su būsto nuoma susijęs aspektas – vieta. Žmonės paprastai domisi tokiomis gyvenamosiomis vietomis, kurios būtų netoli centro, darbo ar universiteto. Taip pat yra atsižvelgiama ir į tai, ar šalia yra mokykla, darželis, viešojo transporto sustojimas, maisto prekių parduotuvės ir kiti panašios svarbos objektai. Dalis žmonių įvertina ir su eismu susijusius aspektus – ar galima važiuoti, nepakliūnant į spūstis.

Padėtis pastate. Išsirinkus tinkamiausią rajoną, taip pat svarbu įvertinti ir pačią buto vietą pastate. Žmonės paprastai yra nelinkę nuomotis buto pirmame arba paskutiniame namo aukšte. Išrankesni nuomininkai taip pat įvertina kurioje namo pusėje yra įrengtas būstas, kiek ir kokios šviesos pro langus patenka į vidų (labiausiai vertinama rytinė bei vakarinė pusė).

Baldai. Dauguma nuomininkų pageidauja, kad nuomojamas būstas būtų apstatytas bent jau pagrindiniais baldais, nes tai padeda išvengti su kraustymusi susijusių problemų. Nuomotojai paprastai yra gana lankstūs šiuo klausimu, nuomininkui panorėjus iš būsto gali būti išvežti nepageidaujami baldai ir atvežti jo nuosavi daiktai.

Praktiškas patarimas: prieš įsikeliant į išsinuomotą būstą, reiktų nepamiršti įamžinti jame esančius baldus bei apdailą su defektais, nes nuotraukos gali tapti vieninteliu įrodymu, tuo atveju jei būsite neteisingai apkaltintas dėl sulūžusio baldo ar subraižytų ar kitaip sugadintų grindų, sienų apdailos ir panašiai.

Buitinė technika. Nuomininkai beveik visada ieško gyvenamos vietos, kurioje būtų visa reikalinga buitinė technika: šaldytuvas, dujinė viryklė, gartraukis, skalbimo mašina ir t.t.. Dar prieš įsikeliant svaru išsiaiškinti ar visa technika veikia tvarkingai.

Augintiniai. Nuomininkai su gyvūnais, kartais patiria sunkumų ieškodami būsto nuomai, nes nevisur juos sutinka priimti. Apie augintinius būtina iškarto pranešti nuomotojui, neslėpti to nuo jo, nes taip galite užsitraukti tiek buto savininko, tiek kaimynų nemalonę.

Nuomotojas. Kalbant apie patį buto savininką, paprastai patariama tęsti paiešką, jei savininkas nepaliko gero įspūdžio ir manote, kad su juo bus sunku komunikuoti. Nesvarbu, kaip stipriai jums patinka butas, jei su savininku negalėsite bendrauti atvirai ir patogiai, jau po kelių mėnesių norėsite išsikelti arba, dar blogiau, gyvensite nuolatiniame strese.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis