5 saugos būdai sodo nameliams, sodyboms ir vasarnamiams

Šaltuoju metų laiku daugelis mūsų į savo užmiesčio sodybas atvykstame vis rečiau, tačiau tai, pavyzdžiui, gali būti puiki vieta švęsti Naujus metus ar tiesiog atsipūsti nuo kasdienių rūpesčių, kurie nepalieka net žiemą. Didžiausia problema, kad jūsų turtas domina ir vagis, kurių apsilankymas garantuotai apkartins jūsų poilsį. Nutolusius namus apsaugoti sunkiau nei nuolatinius, tačiau įmanoma. Išskyrėme penkis sprendimus.

1. Kaimynai. Ekonomiškiausias būdas bent dalinai apsisaugoti nuo vagių, yra palaikyti gerus santykius su savo kaimynais. Net ir nuošalesnėse sodų bendrijose pasitaiko vienas kitas žmogus, gyvenantis jose ir šaltuoju metų laiku, taip pat, kuo didesnė bendrija, tuo didesnė tikimybė, kad kas nors iš kaimynų bus atvykęs į sodybą.

Jei kaimynai pažįsta jus, o taip pat ir kitus šalia nekilnojamą turtą turinčius asmenis, jiems nebus sunku atpažinti pašalinius žmones, įsidėmėti juos ar netgi prireikus pranešti jums.

Tai nieko nekainuojantis būdas, tačiau, žinoma, nėra pats saugiausias. Jei gyvenate vienkiemyje, greičiausiai jūsų kaimynai yra gana toli ir ne visada matys, kas vyksta pas jus. Tiesa, jei turite ilgą atskirą įvažiavimą į namus, šalia kelio gyvenantis kaimynas gali jus įspėti, jei netyčia pastebėtų į jūsų įvažiavimą sukantį ar iš jo išvažiuojantį svetimą automobilį.

Šios priemonės yra akivaizdžios (su kaimynais sutarti naudinga bet kokiu atveju) ir padeda padidinti turto saugumą, tačiau vis tik prie to prisideda maža dalimi.

2. Išsivežkite vertingiausius daiktus. Kitas nebrangiai atsieinantis patarimas būtų išsivežti vertingiausius daiktus – muzikinius centrus, žoliapjoves, vertingus įrankius. Kita vertus, kai kurie vagys tokie neišrankūs, kad gali vogti viską, ką randa, pradedant krosnies durelėmis, baigiant uogiene iš rūsio, tad greičiausiai įsilaužėlis vis viena ras ką pavogti. Taip pat toks vežiojimas užima laiko ir ilgainiui gali pradėti erzinti.

3. Langų ir durų apsauga. Žinia, kad į tokius objektus dažnai veržiasi nepatyrę vagys. Kitas žinomas faktas yra tai, kad geriausios spynos ir kiti saugos sprendimai yra kuriami tam, kad į būstą besiveržiantis asmuo sugaištų kuo daugiau laiko. Pavyzdžiui, prie jūsų buto durų bent 5 minutes besidarbuojantis ilgapirštis yra didžiulėje raudonoje zonoje, kadangi tikimybė, kad jį pastebės ar išgirs jūsų kaimynai yra itin didelė. Nuošalesnėje vietovėje jis turi laiko, todėl jam netgi nereikia sudėtingų įrankių. Tą patvirtina ir policija – dažniausiai į sodo namelius laužiamasi paprasčiausiai išdaužiant langą ar išlaužiant duris. Tad duris būtina rakinti, tačiau jei norite į šias apsaugos priemones sudėti daug pinigų, galima pasirinkti vidutinio saugumo lygio spynas (atbaidys nepatyrusius vagis), o likusią sumą skirti signalizacijoms ir apsaugos sistemoms .

Kita vertus, jei langas buvo išdaužtas (tegu ir ne vagystės tikslu – pasidarbavo vandalai ar tai tiesiog įvyko netyčia), naudinga jį pakeisti kuo greičiau. Tokie netvarkos ženklai signalizuoja, kad šeimininkai name lankosi retai, tad ir kiti vagys bus labiau linkę užsukti pasižvalgyti. Šią žinią signalizuoja ir netvarkingas kiemas ir aplinka .

4. Apsaugos sistemos ir signalizacijos. Brangiausi, tačiau ir geriausiai veikiantys sprendimai. Jų gali būti įvairių. Pigausios yra tradicinės garsinės signalizacijos, reaguojančios į bandymus laužtis – tai ypač efektyvu bendrijose, kur aplinkiniai, išgirdę triukšmą, gali atkreipti dėmesį, kad jūsų namuose kažkas ne taip. Efektyviausia, kad garsas girdėtųsi tiek viduje, tiek lauke – tam galima įsirengti dvi sistemas.

Nuošalesnėse sodybose efektyviau veikia apsaugos sistema bei sutartis su saugos bendrove. Prisiminkite, kad išlaikymui pinigų turėsite skirti kasmet. Jos veikia praktiškai taip pat, kaip ir tradicinės signalizacijos, tačiau sureagavusios įspėja ir saugos bendrovės operatorių. Tuomet imamasi veiksmų – vykstama į vietą, skambinama sodybos savininkui ar pranešama policijai.

Naudojamos technologijos leidžia daug ką – fiksuoti ne tik faktą, kad prasivėrus durims, asmuo neišjungė signalizacijos, tačiau ir fiksuoti judesius name, staigius temperatūros pokyčius, filmuoti naktiniu režimu, fotografuoti aplinką bei netgi atsiųsti jums įvykio situaciją į mobilųjį telefoną. Žinoma, kuo patogesnis sprendimas, tuo dažniausiai jis daugiau kainuoja.

5. Draudimas. Draudimas nuo vagių neatbaidys, kadangi jie net nežinos, turtas draustas ar ne (nebent prie durų prisegtumėte poliso kopiją), o jei ir žinos, tai jiems nerūpės. Tačiau toks sprendimas gali būti gera išeitis, jei sodybą vis dėlto apvogė. Tokiu atveju, bendrovė atlygins materialinius nuostolius. Svarbu prisiminti, kad draudžiant sodybas įmokos didėja priklausomai nuo rizikos laipsnio. Apdrausti nuošalias sodybas kainuoja daugiau nei bendrijose esančius namelius.

Priminimas: Panašus skaičius vagysčių iš sodo namelių vyksta ir žiemą, ir vasarą – skiriasi tik jų pobūdis. Vasaros metu vagystės smulkesnės, be to, dalis įvyksta savininkui atvykus į sklypą ir pamiršus užrakinti namelį ar automobilį, neatsargiai palikus daiktus lauke. Žieminių vagysčių metu padaroma didesnė žala bei pavagiama daugiau turto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis