5 dalykai, kuriuos verta žinoti statantiems rąstinius namus

Rąstinių namų statytojai pastaruoju metu išgyvena šiokį tokį neužtikrintumo periodą. Vis dar sprendžiama ir ieškoma būdų, kaip arba pakelti tokių namų, kuriuose galima nuolat gyventi energetinius rodiklius, kad jie atitiktų naujus reikalavimus, arba kaip tokiai statybai pritaikyti išimtis. Kad ir kas įvyks ateityje, aišku viena - užmiršti rąstinių namų statybos nevertėtų. Rąstiniai namai yra ne tik ekologiška, tačiau ir daugeliu atžvilgių patraukli statyba.

• Medienos kokybė priklauso pirmiausia nuo medžio rūšies. Nuo jos priklausys ir namuose tvyrantis kvapas. Šiaurėje augančių medžių rąstai visada buvo laikomi patikima namų statybos medžiaga. Nuo Pietų kraštų medžių jie skiriasi tuo, kad yra tvirtesni, jų mediena tankesnė, nes užsigrūdinusi griežtesnėse gyvenimo šiaurėje sąlygose. Namo statybai geriau naudoti medieną, paruoštą žiemą, nes atėjus šalčiams medžio viduje sustoja judėti syvai, poros užsiveria ir mediena tampa tankesnė ir kietesnė.

• Priežiūros atžvilgiu, užbaigus pradinį rąstų apdorojimą siekiant užtikrinti natūralios spalvos stabilumą, nebereikia praktiškai jokios priežiūros.

Shutterstock nuotr.

• Skirtingai nei daugelis statybinių medžiagų, medis natūraliai „kvėpuoja": medienos ląstelėse vyksta nuolatinė oro apykaita. Todėl mediniuose namuose išlieka pastovus deguonies balansas ir optimali oro drėgmė.

• Išorinį pastatų vaizdą gali praturtinti ir paįvairinti kai kurie puošybos elementai, tinkami būtent tokiems namams – gegnių galai, skliautų ir išorinių durų apkalimas, langinės, prieangiai, gilios pastogės, laužytos stogo plokštumos. Vis dėlto, klasikinis tradicinės statybos objektas yra suderintas su visais pageidaujamais modernaus dizaino aspektais.

• Pagrindinis rąstinių namų oponentų argumentas – medinių namų gaisringumas. Tačiau dega namai pastatyti iš bet kokios medžiagos, nes dažniausiai visų gaisrų priežastis būna netvarkinga elektros instaliacija. Vadinasi, statant medinį namą negalima taupyti šiame darbų etape. Be to, šiuolaikinės medžio apsaugos sistemos nuo ugnies gaisro tikimybę sumažina iki minimumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis