10 patarimų būsto saugumui

Pavasarį žmonės dažnai keičia gyvenamą vietą ar imasi remontuoti turimą būstą. Tai – gera proga susimąstyti apie savo turto apsaugą. „Nusprendus pakeisti elektros instaliaciją ar pertvaras kartu galima išspręsti ir pamatinius būsto saugos klausimus. Kita vertus, yra ir itin paprastų, nedidelių investicijų reikalaujančių, priemonių, kurios gali užtikrinti didesnį jūsų turto saugumą“ – sako saugos sprendimų bendrovės „Fosus“ vadovas Valdas Matačiūnas ir dalijasi dešimčia konkrečių saugos patarimų.

1. Įsigijus naują būstą geriausia pradėti galvoti apie apsaugos sistemas dar iki to laiko, kai yra įrengiama elektros instaliacija. „Jei neturite tuo momentu pakankamai lėšų, kad galėtumėte visiškai įsirengti signalizaciją, siūlau bent jau nusitiesti laidus tik įrengus pertvaras. Pradėjus tinkuoti sienas, užsiimti laidais jau šiek tiek vėlu“, – pasakoja specialistas ir atkreipia dėmesį, kad būtent įrangos, o ne laidų kaina sudaro didžiąją dalį saugos sistemos kaštų.

2. O štai norint įrengti vaizdo stebėjimo kameras, tiesti naujus laidus nėra būtina – egzistuoja galimybė jas prijungti prie esamos elektros instaliacijos. Atliekantiems „kosmetinį“ remontą pravartu žinoti, kad signalizaciją taip pat įmanoma įrengti „negriaunant sienų“ – tiesiog montuojant belaidžius daviklius. Visgi, tokia įranga – gerokai brangesnė.

3. Naujos statybos butuose dažnai jau būna įrengti autonominiai priešgaisriniai davikliai. Tačiau V. Matačiūnas atkreipia dėmesį, kad jų funkcionalumas – ribotas. „Šie davikliai skirti pažadinti miegantį žmogų kilus gaisrui, tačiau tik specialūs, prie bendros apsaugos sistemos jungiami davikliai, turi papildomą funkciją – perduoti pavojaus signalą tarnybai. Tai padeda apsaugoti turtą tuo atveju, jei esate išvykę“, – aiškina ekspertas. Be to, yra ir kitų „protingų“ daviklių: jie, pavyzdžiui, gali informuoti apie padidėjusį vandens lygį vonios kambaryje ar užgesusį šildymo katilą.

4. Itin populiarūs plastikiniai langai, ypač pigesni – vienas labiausiai vagis džiuginančių sprendimų. Tad patariama juos papildomai apsaugoti atidarymą apsunkinančiais mechanizmais. Visgi, patikimiausias langų saugos būdas yra apsauginės žaliuzės su apie jų laužimo faktą informuojančiais davikliais.

5. „Žmonės dažnai papildomai apsaugo langus, gyvendami pirmame aukšte, tačiau nesusimąsto, kad pirmo aukšto grotos vagims pasitarnauja kaip kopėtėlės į antrą aukštą. Tad rekomenduojame papildomai langus apsaugoti tiek gyvenant pirmuose dviejuose apatiniuose, tiek ir dviejuose viršutiniuose aukštuose“, – pataria specialistas.

6. Metalinės durys – populiarus ir įprastas dalykas, tačiau kartais dar pamirštama, kad itin svarbi ir kokybiška spyna. Jos kaina ir rakto formos sudėtingumas yra du pagrindiniai kriterijai, atskleidžiantys apsaugos lygmenį.

7. „Saugumo priemonė turi būti ne tiesiog atrodanti, bet realiai esanti patikima“, – teigia V. Matačiūnas ir pateikia konkretų pavyzdį: butuose įrengiamus seifus, kurie keliais varžtais prisukami prie iš gipso kartono padarytos vidinės buto sienos. Jei norima, kad seifas išties patikimai apsaugotų, geriausia jį įrengti atskiroje patalpoje, kurioje ir sienos, ir durys sutvirtintos papildomai.

8. Taupydami pinigus žmonės kartais imasi įsirengti signalizaciją patys, tačiau patikimai apsaugai užtikrinti „pasidaryk pats“ tipo signalizacijos komplektų nepakanka. Be to, norint prijungti signalizaciją prie saugos tarnybos pulto reikalingi ir atitinkamo tipo laidai, ir tinkamose vietose sumontuoti, tinkamo veikimo spektro ir rūšies davikliai. Tad pasitarti su specialistais – visada pravartu.

9. Tipišku apgaulingo taupumo pavyzdžiu ekspertas įvardija ir madą klijuoti apsaugos lipdukus tais atvejais, kai patalpose nėra, arba įrengta tik vietinė signalizacija, o saugos tarnybos paslaugomis nesinaudojama. „Vagys nėra kvaili – planuodami nusikaltimą jie dažnai patikrina ar suveikus signalizacijai atvažiuoja saugos tarnybos ekipažas. Tad šie lipdukai – tipinis saugumo iliuzijos pavyzdys“, – sako saugos ekspertas.

10. „Yra naivu tikėtis užtikrinti turto saugumą į tai nieko neinvestuojant. Kita vertus, saugos sistemos nėra brangios – dažnai įrengti puikiai apsaugantį, patikimą sprendimą kainuoja iki kelių šimtų eurų“, – reziumuoja V. Matačiūnas ir primena, kad verta įvertinti ne tik materialinius, bet ir moralinius, emocinius nuostolius, kurie atsiranda vagystės atveju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis