Kaip išsirinkti medinius padėklus įvairiems projektams?

Mediniai padėklai yra itin mėgstama mėgėjų meistrų medžiaga, kurią galima panaudoti įvairiems Darau Pats projektams. Jų populiarumas yra susijęs su malonia, šiek tiek sendinta estetika ir prieinamumu. Tad į ką reikia atsižvelgti renkantis medinius padėklus?

Kur gauti medinių padėklų?

Mediniai padėklai yra lengvi ir ploni, tad įvairiuose projektuose (tiek gaminant baldus, tiek įvairias konstrukcijas) jie prilygta universaliajai fanerai. Su jais nesudėtinga dirbti, todėl jų panaudojimo galimybių yra iš tiesų nemažai.

Padėklų kartais galima gauti nemokamai arba už visai nedidelę kainą, tačiau nederėtų jų naudoti bet kokių, ypač jei juos naudosite lovos, valgomojo stalo ar kito namų vidui skirto baldo gamybai.

Padėklų dažnai turi įvairios įmonės, pavyzdžiui: sodo prekių parduotuvės, vietinės techninės įrangos bei namų gerinimo parduotuvės, popieriaus spaustuvės, statybų aikštelės ir panašiai. Visada yra verta pasiteirauti, ar jie neturi nereikalingų palečių, kurias galėtų atiduoti. Žinoma ne visos įmonės rūšiuoja nereikalingas paletes sandėliuose, kai kurios įmonės perdirba paletes ateities naudojimui arba yra įpareigotos jas grąžint pervežimo bendrovėms.

Kadangi medinių padėklų populiarumas paskutiniu metu labai išaugo, už nedidelę kainą palečių galima rasti įvairiuose skelbimų portaluose.

Taip pat dėl tokio jų populiarumo internete galima rasti ir dirbtinių padėklų, kurie imituoja jų išvaizdą. Perkant tokią paletę, reikia išsiaiškinti iš kokios medienos ji yra pagaminta ir ar atlaikys didesnę apkrovą.

Shutterstock

Kokių padėklų geriau nesirinkti?

Yra tokių medinių padėklų, kurių projektams, ypač namų baldų, geriau nenaudoti. Tad visada yra rekomenduojama išsiaiškinti, kas ant jų buvo gabenama.

Visų pirma, negalima naudoti padėklų ant kurių buvo gabentos cheminės medžiagos, arba tokių padėklų, kurie buvo apdirbti chemiškai, kad ilgiau tarnautų. Karščiu apdorota mediena yra tinkama naudojimui. Kaip buvo apdorotas padėklas, dažnai galima sužinoti iš štampo ant jo.

Taip pat nerekomenduojama naudoti padėklų ant kurių buvo gabenami maisto produktai, nes ant jų dažnai yra randama mikroorganizmų. Tokius padėklus galima naudoti nebent komposto dėžės gamybai. Mediniai padėklai, kuriuose buvo gabentas maistas, dažnai būna pažymėti kviečio stiebo ženklu.

Išsirinkus medinius padėklus, juos rekomenduojama tinkamai ištepti antiseptiniu medienos balikliu ir šiltu vandeniu, kad būtų sunaikintos visos bakterijos bei atsinaujintų atmosferos paveikta mediena.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis