Kur dėti statybines atliekas?

Seni trobesiai ar pamatai nugriauti, o kieme pilna nuolaužų ir statybinių atliekų. Galbūt dalį jų galima panaudoti dekoruojant aplinką prie namų – pavyzdžiui, iš didelių lauko akmenų sukurti akmenų sodą. Tačiau kur dėti likusias atliekas ir šiukšles?

Ekspertų teigimu, statybinių atliekų atsiranda po statybų, renovacijos arba pastatų griovimo. Tai taip pat gali būti medžiagų likučiai arba darbų metų sugadintos medžiagos (pavyzdžiui, betonas, mediena, metalai, gipso plokštės, stogo dangos medžiagos, cheminės medžiagos ir pan.).

Specialistai pataria: „Geriausia naudotis legalios įmonės teikiamomis paslaugomis – ir kainą žinosite iš anksto, ir nekils abejonių, ar atliekos tikrai bus tinkamai utilizuotos arba panaudotos dar kartą.“

Jei darote didesnį remontą, jums reikės konteinerių, o jei remontas nedidelis, užteks specialių statybinėms atliekoms pritaikytų maišų, kurių kaina paprastai būna įskaičiuota į atliekų išvežimo kainą.

Ar statybines atliekas galima užkasti?

Pasak specialistų, užkasti atliekas ir nuolaužas į žemę nėra tinkamas sprendimas, nes dalį atliekų galima panaudoti, pavyzdžiui, tiesiant kelius. Mokestis už atliekų sutvarkymą nėra toks didelis, todėl neverta sukti galvos, kaip ir kur jas užkasti. Jei norite išlyginti žemę, dalį atliekų galite bandyti išversti ant nelygumų, o tada ant viršaus užberti smėlio ir juodžemio, tačiau reikės prisiminti, kad šioje vietoje negalima įrengti lysvių arba atlikti didelių apželdinimo darbų.

Shutterstock

Jei tarp atliekų yra lauko akmenų

Pasak specialistų, jei tarp atliekų ir nuolaužų radote lauko akmenų, juos galima parduoti: pasidomėkite forumuose – galbūt kas nors kaip tik ieško akmenų sklypo formavimui ar dekoravimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis