Patarimai, kaip nudažyti medinį baldą purškiamais dažais

Jeigu jaučiate, kad jūsų namams reikalingi pokyčiai, baldų dažymas yra vienas paprasčiausių būdų, kaip greitai ir nesudėtingai erdvei suteikti naują veidą. Dažymas purškiamais dažais yra patrauklus dėl šių priežasčių: baldą nudažyti galima labai greitai; jo paviršius yra padengiamas itin lygiai (ant jo nelieka teptuko paliekamų potėpių); palyginus su kitais dažais, jų džiuvimo laikas yra gerokai trumpesnis. Tiems, kuriems neteko dažyti tokiu būdu, pristatome keletą praktiškų patarimų.

Reikalingų medžiagų išsirinkimas. Prieš imantis darbų, reikia pasirūpinti visomis reikalingomis priemonėmis. Medinio baldo dažymui, jums reikės: kaukės, švitrinio popieriaus, grunto, purškiamų dažų ir sandariklio. Kalbant apie dažus, visada rekomenduojama negailėti pinigų ir nesirinkti pačių pigiausių variantų, nes kaina dažnai atspindi dažų kokybę.

Purškiami dažai, kaip ir kiti dažai, gali būti su skirtingu užbaigimu – galimi itin blizgūs bei matiniai variantai. Renkantis dažus baldams, kuo blizgesni dažai, tuo lengvesnis baldų paviršiaus valymas. Jeigu dažote didelį plotą, patariama investuoti į purškiamų dažų rankeną, kuri pagreitina darbą ir apsaugo pirštą nuo skausmo.

Shutterstock

Valymas ir pasiruošimas. Prieš imant purškiamų dažų skardinę į rankas, reikia pasirūpinti, kad baldas būtų švarus, be jokių laisvų detalių ir įtrūkimų. Reikia priveržti laisvus varžtus bei sutvarkyti kitas konstrukcines problemas, kad jis būtų tvirtas.

Norint pasiekti geriausių rezultatų, baldą būtina nušlifuoti švitriniu popieriumi. Šiam darbui tinkamiausias yra vidutinio šiurkštumo arba šiurkštus popierius, priklausomai nuo dažomo baldo paviršiaus. Baldą reikia nušlifuoti itin kruopščiai, ypatingą dėmesį skiriant toms vietoms, kur yra nelygumų. Šlifuoti reikia medienos atplaišų kryptimi. Baigus šlifuoti, baldą reikia nuvalyti drėgnu skudurėliu, kad nuo jo būtų pašalintos medienos dulkės.

Dažymui skirtos vietos ir laiko pasirinkimas. Prieš dažant, svarbu tinkamai parinkti dažymui skirtą vietą ir laiką. Tai turėtų būti gerai ventiliuojama erdvė, idealiausia tai daryti lauke. Tai neturėtų būti nei labai šalta, nei labai karšta diena, nes temperatūra įtakoja dažų džiuvimo laiką. Taip pat dažymui geriau nesirinkti vėjuotos dienos.

Shutterstock

Dažant purškiamais dažais, būtinai reikia dėvėti kaukę, o paviršius, kurių nenorite ištepti, reikia padengti audeklu arba plėvele.

Gruntavimas. Šis žingsnis yra toks pat svarbus, kaip ir šlifavimas. Gruntavimas paruošia baldo paviršių dažymui ir netgi gali išlyginti blogai nušlifuotas vietas. Prie gruntuoto paviršiaus dažai lygiau ir geriau prilimpa. Gruntui išdžiuvus, baldo paviršių rekomenduojama dar kartą nušlifuoti, kad paviršius būtų kuo lygesnis, be jokių burbuliukų. Šiam etapui labiausiai tinka švelnus švitrinis popierius.

Dažymas. Dažyti reikia ilgais, lygiais purškimais. Dažų buteliuką reikia laikyti toliau nuo baldo, nes laikant jį per arti, ant dažomo paviršiaus gali likti dažų pertekliaus paliktos žiedo formos dėmės. Nereikia stengtis idealiai padengti viso baldo pirmu dažymu. Išdžiuvus pirmam dažų sluoksniui, baldą reikia padengti antru dažų sluoksniu. Jeigu dažymo metu susidarė oro burbuliukų, dažams išdžiuvus, juos galima pašalinti švitriniu popieriumi.

Apsauginis sluoksnis. Jeigu baldas yra intensyviai naudojamas, pavyzdžiui tai yra: kėdė, fotelis, valgomasis stalas ar kavos staliukas, jo paviršių papildomai reikėtų padengti sandarikliu. Jis apsaugo baldo paviršių nuo greito nusidėvėjimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis