Darau pats: saulės kolektoriaus panaudojimas hidroponiniame darže

Jau esame rašę apie Petro Dargio hidroponinį daržą. Šį kartą dalinamės jo patirtimi, kaip saulės kolektoriaus pagalba jam pavyko paankstinti pavasarį savo darže.

Grėsmingai artėja hidroponikos daržų sodinimo metas. Oras lauke šiltėja, o vanduo hidroponikos bačkoje – ne.

Pernai visiems trims hidroponikos daržams mes su Vincu įkasėme vieną kubo talpos plastikinį konteinerį. Savaitgalį į jį prileidome šalto vandens. Vanduo turėtų būti bent 18 laipsnių, o kol kas – vos 10.

Vienas geras žmogus atidavė seną saulės kolektorių. Stiklas apačioje nuskilęs, bet vis tiek šildo. Tai ne savadarbis, bet varinis vokiškas plokščiasis. Sveiko naudingumo koeficientas būtų gerokai didesnis už savadarbio.

Cirkuliacijos siurblys varo vandenį į saulės kolektorių, iš jo vanduo kiek pašilęs grįžta į bačką. Kad naktį siurblys nedirbtų be naudos ir neaušintų vandens, nustačiau laikmatį nuo 10 iki 18 valandos. Aišku, būtų geriau elektroninis valdiklis ar bent šilumos relė, bet dabar neturiu. Manau, kelioms savaitėms, kol vanduo įšils, bus gerai ir taip. Juk vasarą vandens papildomai šildyti nereikės.

Anksčiau daigus į hidroponikos šiltnamius išnešdavome balandžio pabaigoje. Jie niekada nenušaldavo, bet pastebėjau, kad iš pradžių augdavo labai prastai. Šiltnamio oras jau šiltas, bet dar šaltas vanduo. Įšildžius vandenį, pavasaris turėtų eiti sparčiau.

Ir štai po savaitės žinomas rezultatas. Kelios saulėtos dienos, ir žemėje įkasta vienos tonos vandens bačka įšilo iki 21 laipsnio. Aš pats nesitikėjau, kad viskas įvyks taip greit.

Apie Petro Dargio hidroponinį daržą galite pasiskaityti čia: Hidroponika - nebūtinai šiltnamis

Informacija ir fotografijos: petrasdargis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis