Keletas patarimų, kaip paruošti medinį fasadą dažymui

Nuosavas medinis namas arba vasarnamis turi ir pliusų, ir minusų. Mediena – natūrali, šilta bei jauki statybinė medžiaga, tačiau kartu ji – neatspari aplinkos veiksniams (UV spinduliams, drėgmei, temperatūros šuoliams), tad tokiam namo fasadui yra reikalinga papildoma priežiūra. Tiems, kurie nusprendė atnaujinti medines savo namo dailylentes, pateikiame keletą patarimų.

Dažų pasirinkimas

Medinis fasadas gali būti dažomas pilnai dengiančiais dažais, kurie suteikia galimybę namą nuspalvinti pasirinkta spalva, arba pusiau skaidriais, per kuriuos persimato natūrali medienos tekstūra. Specialistai sako, kad pilnai dengiantys dažai yra ilgaamžiškesni už pusiau skaidrius. Namą dažytą pusiau skaidriais dažais tenka atnaujinti kas 4-5 metus, o pilnai dengiančiais dažais dažytą namą paprastai perdažyti reikia maždaug tik po 15 metų.

Renkantis dažus namo fasadui, kuris yra nuolat veikiamas kritulių ir temperatūros svyravimų, visada reikia įsitikinti, kad dažai yra atsparūs drėgmei.

Pigmentas medienai skirtuose dažuose yra svarbus todėl, kad šis padeda apsaugoti dailylentes nuo UV spindulių. Renkantis dažų spalvą, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tamsios ir ryškios spalvos labiau sugeria šviesą, todėl greičiu nublunka. Kovoti su natūraliai pilkėjančia medinio fasado spalva tinka visi šalti dažų atspalviai.

Shutterstock

Pasirengimas dažymui

Prieš imantis dažymo, labai svarbu tinkamai paruošti namo paviršių. Pirmiausia jį reikia nuvalyti, pašalinti purvą, įvairias nuosėdas. Šiam darbui reikia pasitelkti valiklį, vandenį bei valymo šepetį. Jeigu aplink namą auga augalai, prieš valant juos reikia uždengti, nes muilas ir kiti chemikalai gali jiems pakenkti.

Jeigu fasadas yra stipriau apgadintas, pavyzdžiui, ant jo yra atsiradęs pelėsis arba puvinys, tokias dailylentes geriausia yra pašalinti.

Nuplovus fasadą, reikia pašalinti suskilinėjusius senus dažus. Dažus nuo medinio fasado šalinti galima mechaniniu bei cheminiu būdu. Mechaniniai fasado valymo būdai yra įvairūs: gramdymas, šlifavimas, smėliasrovė. Pasirinkus cheminį būdą, dažai nuo fasado yra pašalinami specialiomis dažų šalinimo priemonės.

Nugrandžius dažus ateina metas šlifavimui. Šlifavimo užduotis – eliminuoti dažų gramdymo metu atsiradusiu nelygumus, nes dažymui yra reikalingas lygus paviršius. Šiurkščias fasado vietas pradėti šlifuoti patariama 50 arba 60 šiurkštumo švitriniu popieriumi, vėliau pereinant prie švelnesnių. Jeigu dailylentėje yra atsiradusių mažų skylučių, jas pirmiausia reikia užpildyti užpildu, palaukti kol išdžius ir tada nušlifuoti. Baigus šlifavimą, ateina metas gruntavimui. Šiam darbui reikia naudoti gruntą, kuris geriausiai tinka nušlifuotiems paviršiams. Gruntui išdžiuvus fasadą galima pradėti dažyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis