Užbėkime problemai už akių: kaip panaikinti samanas vejoje?

Nors kai kurie kraštovaizdžio dizaineriai teigia, kad minkšta samanų paklodė nuosavam kiemui gali priduoti vizualinio šarmo, bet iš tiesų šis minkštas žemės paklotas yra ženklas, kad augavietės sąlygos yra nepalankios vejos žolei augti. Tad kaip užkirsti kelią samanų atsiradimui?

Dažnai sklypų savininkai su samanomis kovoja kaip su kenkėjomis, tačiau iš tiesų jos yra problematiškos dirvos pasekmė, o ne priežastis. Samanos atsiranda tose sklypo vietose, kurios yra nuolatiniame šešėlyje, yra įmirkusios (blogai drenuojamos), jų pH yra žemas ir joms trūksta reikalingų maistinių medžiagų. Taigi reikia suprasti, kad panaikinus samanas nuo vejos paviršiaus, problema nebus visiškai išspręsta.


Shutterstock


Kaip panaikinti samanas nuo vejos?


Jau augančias samanas nuo vejos pašalinti nėra sunku. Kadangi samanos yra itin paprastos sandaros augalai, jos neturi šaknų, o prie substrato prisitvirtina daugialąsčiais šakotais rizoidais, jas pašalinti galima tiesiog mechaniniu būdu. Tam tinka vėduoklinis grėblys, kuriuo jas reikia išgrėbti iš vejos.


Galima pasitelkti ir chemines priemones, samanos yra jautrios geležies sulfatui. Taip pat kai kurie žmonės samanų naikinimui naudoja paprasčiausią sodą (dėžutę sodos reikia ištirpinti 8 litruose vandens, tirpalą supilti į sodo purškikli ir juo apipurkšti samanas).


Pavasarį samanas galima naikinti šiuo būdu: geru oru dirvą reikia patręšti ir kartu panaudoti specialų produktą samanoms naikinti. Tada po kurio laiko samanas reikia išgrėbti, o išretėjusius žemės lopinėlius rekomenduojam užsėti.


Fotolia


Samanų atsiradimo prevencija


Visgi daug svarbiau yra imtis prevencinių priemonių ir sukurti samanu atsiradimui netinkamas sąlygas. Samanų išvengti padeda veiksmingas vejos drėgmės režimo sureguliavimas ir subalansuotas tręšimas.


Kita veiksminga priemonė yra šešėlio šalinimas. Jei neišeina pašalinti šešėlio, sėjant ar klojant veją, reikia naudoti specialiai šešėliuotoms vietoms skirtą sėklų mišinį ar velėną.


Kitas labai svarbus žingsnis – aeracija. Žemę aeruoti reikia du kartus per metus (pavasarį ir baigiantis vasarai). Tai rekomenduojama daryti tokią dieną, kai nėra labai karštą. Aeravimo tikslas – į dirvą įleisti deguonies. Aeruoti galima šakėmis, specialiais batais arba aeratoriumi.


Su drėgmės pertekliumi galima kovoti drenažo sistema. Taip pat galima paprasčiausiai apiberti dirvą smėliu ir juodžemiu, kad žolė pakiltų ir gautų daugiau saulės spindulių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis