Pavasarinis šiltnamio tvarkymas – svarbiausi darbai

Po žiemos šiltnamis gali atrodyti gan atstumiančiai ir apleistai, tad jei dar neatlikote pavasarinių tvarkymosi darbų jame, dabar pats metas tuo užsiimti. Kadangi darbų laukia nemažai, aptarsime pačius svarbiausius iš jų šiame tekste.

Šiltnamio švarinimas


Sanitarinis šiltnamio valymas paprastai yra atliekamas dar prieš ateinant žiemai, dažniausiai lapkričio mėnesį. Šio tvarkymo metu šiltnamyje yra surenkamos ir sunaikinamos visos augalinės liekanos. Taip pat iš jo pašalinamos visos kitos šiukšlės: virvelės, pomidorų atramos, seni vazonėliai ir panašiai, nes šie daiktai yra patraukli buveinė įvairiems kenkėjams bei ligų sukėlėjams. Beje, tvarkant šiltnamį nedera užmiršti ir jį supančios aplinkos, ekspertai rekomenduoja sutvarkyti ir ją (maždaug 2 metrų atstumu nuo šiltnamio). Pašalinus šiukšles, šiltnamis yra mechaniškai išvalomas ir nuplaunamas.


Shutterstock


Šiltnamio dezinfekcija


Šiltnamio dezinfekcija yra atliekama vėlyvą rudenį arba ankstyvą pavasarį. Paprastai žodžių junginys „šiltnamių dezinfekcija“ praktikoje turi platesnę reikšmę nei žalingų mikroorganizmų (bakterijų, virusų, grybų, samanų) naikinimas, bet apima ir vabzdžių, erkių, nematodų naikinimą, dar žinomą kaip dezinsekciją.


Populiariausi šiltnamio dezinfekcijos būdai yra fumigacija (nuodingų dūmų paskleidimas) bei plovimas (purškimas) atitinkamomis medžiagomis (pavyzdžiui, gan populiarus variantas – insekticido Mavrik ir fungicido Previkur Energy mišinys). Kalbant apie fumigaciją, reikia pabrėžti, kad Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, ją gali atlikti tik specialius leidimus turinčios firmos, paprastiems naudotojams ją atlikti – draudžiama.


Reikia pabrėžti, kad šiltnamio konstrukcijos valyti cheminėmis medžiagomis kiekvienais metais nėra būtina ir tai yra netgi nesveika. Šiltnamyje svarbu palaikyti švarą, bet valyti galima ir liaudiškomis priemonėmis. Šiltnamio konstrukcijos valymui puikiai tinka biologiški (ekologiški) buitiniai plovikliai ir valikliai, probiotiniai tirpalai, karštas vanduo, „negyvas“ vanduo, fitocindinių augalų ištraukos bei kiti panašūs preparatai.


Shutterstock


Grunto paruošimas


Grunto paruošiamieji darbai paprastai yra atliekami ankstyvą pavasarį. Kas keletą metų yra rekomenduojama pakeisti šiltnamio žemę, kad ši būtų derlinga ir gyvybinga. Ar atėjo metas ją pakeisti, galima nustatyti tiesiog pasėmus jos į saują (gera žemė yra trupininės struktūros, ji gerai sugeria vandenį, o nualinta – sušokusi, sunkiai įgerianti vandenį).


Grunto pakeitimas šiltnamyje vyksta tokiu būdu: pirmiausia yra nukasamas seno grunto sluoksnis (bent 10 cm) ir pakeičiamas atvežtu nauju, jį tada galima praturtinti kompostu arba perpuvusiu mėšlu.


Jeigu grunto nekeičiate, bet norite jį dezinfekuoti, galite pasitelkti gydomuosius fungicidus, o jei norite naudoti tik natūralias priemones, galite pasitelkti medienos pelenus arba mulčiuojant saikingai naudoti šiaudų ir fitoncidinių augalų šieno mišinį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis