Vitrininiai langai: kokie yra jų privalumai bei trūkumai?

Vitrininiai langai – būsto detalė, kuri tarytum sunaikina ribą tarp patalpos vidaus bei jos išorės. Tai architektūrinis elementas, kuris vizualiai atrodo itin patraukliai. Kita vertus, tokius langus valyti pavasarį yra tikrai nelengva ir nemažai laiko reikalaujanti užduotis. Šiame tekste aptarsime svarbiausius vitrininių langų privalumus ir trūkumus.

Reikia pradėti nuo to, kad langai yra kur kas daugiau nei būtini pastato fasado elementai. Jie tiesiogiai įtakoja žmogaus gyvenimo kokybę bei turi dramatišką poveikį patalpos išvaizdai. Kalbant apie didelius vitrininius langus, jie turi tiek akivaizdžių pliusų, tiek minusų.

Shutterstock

Vitrininių langų privalumai

Šviesa. Natūralus šviesos kiekis yra labai svarbus projektuojant būstą, nes šviesa turi tiesioginę įtaką mūsų nuotaikai, taip pat ji daro didelę įtaką erdvės suvokimui (šviesus kambarys, vizualiai atrodo atviresnis, erdvesnis). Kitaip nei įprasti langai su perskyrimais, vitrininiai langai natūralią šviesą į kambarį praleidžia visu savo plotu, tad į patalpas patenka itin didelis jos srautas.

Estetika. Vitrininiai langai yra ypatingi tuo, kad jie panaikina ribą tarp pastato išorės ir vidaus. Dėl šios priežasties, patalpos, kuriose įrengti tokie langai, vizualiai atrodo itin erdvios. Taip pat tokiu būdu yra galimybė perkelti dalelę aplinkos į namų vidų ir sukurti harmoningą interjerą, kuris derėtų su jį supančia vieta.

Šiuolaikinės architektūros tendencija. Tie, kurie seka architektūros tendencijas, puikiai žino, kad šiandien vitrininiai langai yra itin populiarūs. Šiuolaikinėje architektūroje šie langai asocijuojasi su moderniu, patogiu ir sveiku gyvenimo būdu.

Shutterstock

Vitrininių langų trūkumai

Valymas. Didelis lango plotas paprastai reiškia nelengvą ir daug laiko sunaudojantį jo valymą, ypač tuo atveju, jei šiuo darbu užsiimsite patys. Žinoma, galima pasisamdyti žmones, kurie tokį darbą atliks už jus, tačiau tai prisidės ir prie taip ne itin mažos langų kainos.

Shutterstock

Temperatūra kambaryje. Kadangi vitrininių langų negalima atidaryti, vasarą dėl jų namuose gali pasidaryti tvanku. Norint eliminuoti šią langų problemą, dar projektuojant namą, reikėtų apie tai pagalvoti, pavyzdžiui, planuojant įrengti langą pietinėje ar pietrytinėje pusėje, vertėtų pagalvoti apie saulės kontrolės stiklus (žinoma, dėl tokio stiklo vitrininio lango kaina išaugs). Taip pat labai svarbu nepalikti erdvės be galimybės vėdintis, jei patalpoje yra kitų langų, kuriuos galima atidaryti – puiku, o jei ne, rėmo viršuje derėtų įmontuoti orlaidę.

Kalbant apie žiemą, žmonės dažnai nerimauja dėl tokių langų šiluminės varžos, tačiau tinkamai pasirinkus vitrininius langus, dėl to nerimauti per daug nereikės. Specialistai sako, kad langų šiluminė varža priklauso nuo profilio kamerų skaičiaus. Tai pat nemažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į stiklo paketą (vitrininiam langui rekomenduotina dėti trijų stiklų paketą).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis