Vinilinės grindys: kaip jas tinkamai prižiūrėti?

Vinilinė grindų danga, kuri yra ypač populiari Amerikoje bei Vakarų Europoje, po truputi atranda sau vietą ir Lietuvos rinkoje. Vienas iš didžiausių šios dangos pliusų – itin lengva priežiūra. Pateikiame kelis praktiškus patarimus, kaip tinkamai valyti šias grindis.

Trumpai apie vinilines grindis

Vinilinės grindys – polivinilchlorido (PVC) pagrindo grindys, kurios dėl savo universalumo tinka daugumai namų erdvių. Tai minkšta ir šilta grindų danga, ant kurios stovint nevargsta ir nešąla kojos. Jos pasižymi atsparumu trinčiai bei drėgmei, tad gali būti naudojamos intensyvaus judėjimo bei padidėjusios drėgmės zonose (pavyzdžiui: virtuvėje arba vonioje).

Taip pat ši grindų danga gerai praleidžia šilumą, tad tai yra tinkamas pasirinkimas tiems, kurie turi arba svarsto apie šildomąsias grindis. Dizaino prasme šios grindys išsiskiria savo gebėjimu tikroviškai imituoti įvairias apdailos medžiagas: medines lentas, keramikines plyteles, cinkuoto metalo plokštę ir t.t.

Vienas didesnių vinilinių grindų minusų – atsparumo karščiui nebuvimas. Tai reiškia, kad ant grindų nukritusi žarija paliktų žymę. Taip pat gamintojai rekomenduoja nedaryti klaidos ir grindinio šildymo šilumą palaikyti iki 27–28 ºC. Aukštesnė šildomųjų grindų temperatūra gali sukelti vinilinės grindų dangos deformacijų atsiradimą.

Kaip jas prižiūrėti?

Nors vinilinė grindų danga yra labai atspari ir gali pakelti drėgmę bei intensyvų judėjimą, visgi šiokia tokia priežiūra, norint išlaikyti jų grožį, yra reikalinga. Rekomenduojama tokias grindis valyti vieną kartą per savaitę. Dulkes, plaukus ir kitus nešvarumus pirmiausia reikia pašalinti šluotos arba siurblio pagalba, o tada sudrėkintu skuduru jas reikia išplauti.

Šių grindų valymui galima įsigyti specialų vinilinių grindų ploviklį, tačiau tai nėra būtina, galima valiklį grindims pasigaminti ir patiems: vieną puodelį acto reikia sumaišyti su 3.5-4 litrais vandens. Jeigu grindys labai purvinos ir reikia stipresnės valomosios galios į vandenį su actu papildomai galima įpilti truputi skysto indų ploviklio. Plaunant vinilines grindis drėgnu skudurų, jį reikia dažnai praplauti šiltu, švariu vandeniu.

Jeigu ant vinilinių grindų išsipylė sultys ar kava, arba užtiško pomidorų padažo, kad neatsirastų dėmių, šiuos skysčius nuo grindų reikia tuoj pat pašalinti paprasčiausiu sudrėkintu skudurėliu. Jeigu dėmė spėjo išdžiūti, kovai su ja galima pasitelkti sodos ir vandens pastą. Šia pasta reikia švelniai trinti grindis, kol dėmė pranyks, tada grindis rekomenduoja praplauti vandens ir acto tirpalu.

Batų paliktas ar patraukus baldą atsiradusias žymes galima pašalinti aerozoliniu preparatu WD-40. Preparatu reikia apipurkšti rankšluostį ir juo trinti žymę, kol ši pranyks. Tada grindis reikia išplauti vandens ir acto tirpalu ir tokiu būdu pašalinti preparato likučius.

Jeigu norisi šioms grindims suteikti papildomo žvilgesio, plaunant grindis, į vandens ir acto tirpalą galia įpilti kelis lašelius kūdikių aliejaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis