Sodo kenkėjai: kur jie slepiasi žiemą?

Žiema sode yra ramybės metas. Tokiu metu jau yra užbaigti visi sodo paruošiamieji darbai, augalai yra ramybės būsenoje, tad galima šiek tiek atsipūsti. Kita vertus, įvairūs sodo kenkėjai, su kuriais kovojote šiltuoju sezonu, niekur nedingo, paprastai šiuo metu jie saugiai pasislėpę žiemoja ir laukia šilumos. Tad ką galima nuveikti žiemą, kad apmažinti kenkėjų skaičių jau dabar?

Kenkėjai, kurie žiemoja sode

Obeliniai amarai. Šie kenkėjai žiemoja ant jaunų obelų šakelių. Šių kenkėjų buvimą išduoda ūgliuose esantys blizgūs, juodi, maždaug 0,5 mm ilgio kiaušinėliai. Dėl šių savybių juos yra gan lengva pastebėti.

Obelinės blakutės. Obelinių blakučių buvimą yra kiek sunkiau pastebėti. Jos žiemoja ant plonų šakelių, šalia pumpurų. Kiaušinėliai būna padėti po vieną arba kelis žievės įdubose, jie yra maždaug 0,3-0,4 mm ilgio, gelsvos spalvos.

Obelinė lapsukinė kandis. Tiek lapsukinių obelinių kandžių drugiai, tiek vikšrai žiemoja po lapais arba po žievės atplaišomis.

Obelinė vortinklinė kandis. Šios kandies vikšrai žiemą slepiasi po rudais, beveik pumpuro dydžio skydeliais ant šakelių.

Obeliniai žiedgraužiai. Šie kenkėjai sau prieglobstį žiemos metu randa dirvoje, po nukritusiais lapais, arba plyšiuose esančiuose žievėje.

Obeliniai vaisėdžiai. Šie, daug žalos pridarantys, kenkėjai žiemoja po žievės atplaišomis arba dirvoje prie kamienų.

Mažasis žiemsprindis bei didysis žiemsprindis. Abu šių kenkėjų tipai peržiemoja žievės tarpeliuose bei pumpurų „pažastyse“.

Medžių apžiūra

Jeigu norite sužinoti ar jūsų sode žiemoja kenkėjai, reikia apžiūrėti medžius. Aukščiau išvardinti kenkėjai yra tikrai ne visi, bet šie pavyzdžiai puikiai parodo, kur žiemoje šie sodo parazitai. Juos galima rasti dirvoje, po nukritusiais lapais, žievėje, ant šakelių ir panašiai. Žiemą apžiūrint medelius reikia gerai patikrinti žievę, ypač tuo atveju, jei rudenį medeliai nebuvo balinti. Taip pat reikia neužmiršti ir šakelių, reikia ieškoti ar ant jų nėra kiaušinėlių arba nedidelių voratinklių.

Shutterstock

Būdai, kaip kovoti su sodo kenkėjais žiemą

Natūralūs kenkėjų priešai. Paukščiai – natūralūs šių kenkėjų priešai, kurie gali padėti sumažinti jų kiekį nuosavame sode. Kad pritraukti tokius sąjungininkus į savo sodą, reikia pakabinti lesyklėlių ir nuolat jas papildyti maistu, kad paukščiai sugrįžtų.

Paukščius tinka lesinti įvairiomis kruopomis, džiovintomis uogomis, galite paberti ir šiek tiek kiaušinių lukštų. Beje, vabzdžiais mintantys paukščiai labai mėgsta šviežius lašinius. Patariama kas kartą prieš beriant lesalo, pirmiausia pavalyti lesyklėlę drėgna kempine, pamirkyta dezinfekuojamajame tirpale.

Lapų surinkimas. Jeigu dėl kokios nors priežasties rudenį nenurinkote lapų, esant tinkamoms sąlygoms, padarykite tai dabar, nes tokie lapai yra itin tinkama vieta kenkėjams žiemoti. Lapuose žiemoja tokie kenkėjai, kaip: straubliukai ir voratinklinės erkės.

Dirvos purenimas. Nemažai kenkėjų žiemoja dirvožemyje, tiesiai po medeliu. Su jais tinka kovoti šiuo metų laiku. Kadangi jie slepiasi negiliai, tereikia pasirinkus tinkamą laiką, kai dirvožemis aplink obelį šiek tiek atitirpęs, negiliai išpurenti dirvą. Išmesti į dirvos paviršių kenkėjai sušals ir žus. Šiuo būdu dažnai yra naikinami straubliukai. Dirvoje taip pat slepiasi agrastų ir serbentų kandys, kurias galima gerokai apmažinti mulčiuojant šviežiu mėšlu (užtenka 5 cm sluoksnio, kad jos pavasarį negalėtų išslysti iš po mėšlo sluoksnio).

Medelių balinimas. Medelių balinimas yra skirtas ne tik apsaugoti žievę nuo temperatūros svyravimų, bet ir nuo kenkėjų. Svarbiausias medelių balinimas vyksta rudenį, o antrasis – vasario pabaigoje arba kovo pradžioje. Tad jei to nepadarėte rudenį, teks palaukti žiemos pabaigos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis