Kaip laikyti šių metų derlių per žiemą?

Šiųmetis derlius jau nuimtas ir sukrautas į laikymo vietas. Savomis daržovėmis norisi džiaugtis kuo ilgiau. Kad daržovės išliktų sveikos, jas reikia teisingai laikyti. Tad kaip laikyti bulves, morkas ir obuolius per žiemą?

Obuoliai


Obuolius reikia laikyti sausoje bei vedinamoje patalpoje. Tam tinka rūsys bei įstiklintas balkonas. Tinkamiausia temperatūra jų laikymui yra 1 laipsnis. Žinoma, tokią temperatūrą patalpose ganėtinai sudėtinga pasiekti, tačiau obuolių laikymui reikėtų parinkti vietą, kurioje bebūtų šilčiau nei 5 laipsniai, tokioje temperatūroje obuoliai išsilaikys ilgiausiai (esant tokiai temperatūrai jie mažiau kvėpuoja ir garina vandenį).


Obuoliai turi savybę gerai įgerti kvapą, todėl reikia atkreipti dėmesį, kur ir prie ko jie yra laikomi. Nerekomenduojama obuolių laikyti toje pačioje patalpoje su bulvėmis, nes obuoliai įgers jų kvapą ir nuo to suprastės jų skoninės savybės. Taip pat, rinkdami talpą obuolių laikymui, atkreipkite dėmesį ar ji neturi nemalonaus kvapo, nes obuoliai jį gali sugerti.

Paprastai obuoliai yra laikomi medinėse arba plastikinėse dėžėse. Tokios dėžės turėtų būti plačios, o ne gilios, nes obuolius galima dėti tik iki 3 sluoksnių. Kad sudėtus obuolius apsaugoti nuo ligų, jų eiles galima perdengti lapuočių medienos drožlėmis.


Shutterstock


Bulvės


Bulvės yra laikomos rūsyje arba kitoje tamsioje, vėsioje ir sausoje patalpoje. Optimaliausios laikymo sąlygos: oro drėgnumas – 80-90 proc., oro temperatūra – +2...+3°С. Bulvėms labai svarbu, kad oro temperatūra bei drėgmė laikymo vietoje nesvyruotų. Bulvių negalima laikyti minusinėje temperatūroje, taip pat temperatūra neturėtų viršyti 10 laipsnių šilumos, nes tokiose sąlygose bulvės pradeda gesti kur kas sparčiau.


Rekomenduojama bulves laikyti ne subertas kaupu, o specialiose talpose ar dėžėse, kurių sienelėse yra nedidelės angos oro cirkuliacijai. Dėžės neturėtų būti aukštos, jų aukštis neturi viršyti 80-100 cm. Geriausia tokias dėžes laikyti ant specialios, kokių 15 cm aukščio, pakylos, kurią galima susimeistrauti iš storų medinių lentų. Bulvėms skirtų talpų nereikėtų laikyti šalia sienų, atstumas nuo visų rūsio sienų iki bulvių talpyklos turi būti ne mažesnis nei 20 cm. Kad bulvės nepūtų, jas rekomenduojama perpilti plonu sluoksniu sausų pjuvenų.


Shutterstock


Morkos


Kaip morkos laikysis per žiemą, priklauso nuo jų veislės, ilgesniam laikymui labiausiai tinka vidutinio vėlyvumo ir vėlyvosios veislės. Jas reikia laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje. Optimaliausios laikymo sąlygos: temperatūra +1...+2°C ir 85-90 proc. oro drėgnumas.


Morkas mažais kiekiais reikia laikyti medinėse dėžėse. Vienoje dėžėje neturėtų būti daugiau nei 15–18 morkų. Geriausias morkų savybes galima išsaugoti jas laikant drėgname smėlyje arba pjuvenose. Prieš atidedant jas į laikymui skirtą vietą, reikia neužmiršti jas kruopščiai nuvalyti, nupjauti lapus prie pat galvutės ir porą dienų padžiovinti. Norint morkas apsaugoti nuo ligų, rekomenduojama surinktą derlių pabarstyti kreidos milteliais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis