5 grindų dangos, kurios labiausiai tinka virtuvės zonai

Šiuo metu dizaino tendencijose vyraujantis natūralaus medžio parketas iš tiesų atrodo jaukiai ir stilingai, tačiau ar jis tinkamas virtuvės zonai? O kaip mikrocementas? Pristatome 5 virtuvei tinkamiausias grindų dangos rūšis.


Virtuvė – namų erdvė, kuri išsiskiria savitomis sąlygomis. Čia padidėjusi drėgmė, didelė trintis, dažni išsipylimai ir jų paliekamos dėmės. Tad renkantis grindų dangą šiam kambariui, reikia gerai pagalvoti ne tik apie estetinę pusę, bet ir apie praktiškumą.


1. Plytelės. Plytelės, dėl savo estetiškos išvaizdos bei atsparumo yra pirmaujanti grindų danga virtuvės erdvėje. Plytelių asortimentas yra labai platus, galima rinktis iš įvairiausių spalvų, formų, užbaigimo variantų (nuo labai blizgaus iki matinio paviršiaus). Visos plytelės virtuvėje atrodo elegantiškai ir tvarkingai, todėl jos dera su visais interjero stiliais. Didžiausi plytelių pliusai virtuvėje – atsparumas drėgmei bei nesudėtingas valymas. Minusai – kietumas ir šaltumas. Tačiau net ir šių minusų galima išvengti. Tokias grindis šildyti galima grindiniu šildymu, o darbo zonoje galima patiesti ilgą stačiakampio formos kilimėlį, ant kurio gaminant maistą stovėti bus minkšta.


Plytelės virtuvėje
Plytelės virtuvėje
Unsplash


2. Mikrocementas. Tai moderni, minimalistinė ir šiuo metu vis labiau populiarėjanti grindų danga, kuri yra labai atspari dilimui ir vandeniui. Jis lengvai prižiūrimas, pakanka jį valyti šiltu muiluotu vandeniu. Taip pat mikrocementas yra atsparus dėmėms, gali būti įvairių spalvų ir tekstūrų. Tai puikus pasirinkimas, jei ieškote stilingos ir praktiškos grindų dangos, kuri būtų patvari ir lengvai prižiūrima. Tačiau tokia danga gali būti brangesnė nei kitos alternatyvos. Mikrocementą reikia montuoti profesionalui, todėl tai gali būti papildoma išlaidų sąnauda.


Mikrocementas interjere
Mikrocementas interjere
Unsplash


3. Linoleumas. Tai ekologiška ir tvari grindų danga. Linoleumas yra gaminamas iš natūralių medžiagų, sėmenų aliejaus pagrindu. Iš to yra kilęs ir jo pavadinimas – lotyniškai „linum“ reiškia liną, o „oleum“ – aliejų. Taigi tai yra visiškai natūrali grindų danga, kuri išsiskiria savo prieinama kaina bei spalvų ir raštų įvairove. Klasikiniuose interjeruose tiks medžio imitacijos linoleumas, o moderniuose ar minimalistiniuose – vienspalvis pilkas ar juodas. Ši grindų danga yra atspari drėgmei ir ant jos patogu stovėti. Tačiau į ją gali įsigerti dėmės, todėl reikia pasirūpinti, kad ji būtų padengta apsauginiu sluoksniu. Linoleumas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško stilingos ir patvarios grindų dangos už prieinamą kainą.


Linoleumas virtuvės interjere
Linoleumas virtuvės interjere
Unsplash


4. Vinilas. Šiandien vis populiaresne ir daugelio mėgstama tampa vinilinė grindų danga. Ji yra be galo atspari ir lengvai prižiūrima. Tokia danga galima kloti net dušo kabiną, o subraižyti itin sunku. Taip pat galima rinktis iš daugybės dizaino variantų. Galima rasti ir natūralias medines grindis imituojančių variantų, kuriuos sunku atskirti nuo tikro parketo. Didžiausi šių grindų minusai – aukšta kaina ir, jei grindys nešildomos, šaltumo pojūtis.


Vinilinė grindų danga
Vinilinė grindų danga
Unsplash


5. Laminatas. Šiuolaikinės laminuotos grindys yra ganėtinai atsparios ir išvaizdžios, todėl dažnai yra naudojamos ir virtuvės zonoje. Jų kaina nėra aukšta, o dizaino pasirinkimas – platus. Laminatas gali vizualiai imituoti įvairias medžiagas: medieną, odą, akmenį ir kitas. Šią dangą patogu ir lengva valyti. Tik reikia žinoti, kad nevisos laminato rūšys tinka virtuvės zonai. Perkant šią dangą, reikia rinktis kokybišką, vandeniui atsparų variantą. Taip pat, nukritęs sunkus daiktas ar valgomojo kėdžių trynimasis gali apgadinti tokias grindis.


Laminatas virtuvėje
Laminatas virtuvėje
Unsplash


O kaip dėl natūralaus medžio parketo?


Tai natūralus, šiltas, jaukus, elegantiškas ir pastaruoju metu dizainerių labai mėgstamas grindų dangos pasirinkimas namų interjere. Tokios grindys suteiks virtuvei itin malonią atmosferą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad parketas nėra toks atsparus dilimui ir vandeniui kaip kitos grindų dangos, tokios kaip plytelės ar vinilas. Jei virtuvėje daug gaminate ir dažnai tenka plauti grindis, natūralaus medžio parketas gali būti ne pats geriausias pasirinkimas. Jis greičiau nusidėvės, gali vietomis pajuoduoti nuo vandens ir riebalų.


Tačiau jei virtuvėje gaminate retai arba esate pasiruošę grindis reguliariai valyti ir impregnuoti, parketas puikiai tiks. Be to, natūralus medis yra ilgaamžis, jį galima atnaujinti. O kai kurių dizainerių nuomone, natūralus tikro medžio nusidėvėjimas gali būti itin šarmingas interjere.


Renkantis grindų dangą virtuvei, svarbu atsižvelgti į šiuos pagrindinius veiksnius:


Virtuvės stilius. Grindų danga turėtų derėti prie bendro virtuvės ir visų namų interjero stiliaus.

Virtuvės dydis. Jei virtuvė yra maža, geriau rinktis šviesias grindų dangas, kurios vizualiai padidins erdvę.

Virtuvės apšvietimas. Grindų danga turėtų derėti prie virtuvės apšvietimo. Tamsios grindų dangos gali padėti sušvelninti ryškų apšvietimą, o šviesios gali padėti sustiprinti blankų apšvietimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis