Kaip laikyti sodo įrankius darbų sezoną uždarius?

Tinkamai prižiūrimi ir teisingai laikomi sodo įrankiai tarnauja geriau ir ilgiau. Tad pasibaigus sodo ir daržo darbų sezonui, ateina metas juos patikimai parengti ir padėti saugoti iki pavasario. Taigi kaip ir kur žiemą reikia laikyti sodo inventorių?

Sodo įrankių parengimas žiemai skiriasi priklausomai nuo jų tipo. Sodo inventorių galima skirstyti į darbui rankomis skirtus įrankius (kastuvus, grėblius, laistytuvus, sekatorius ir pan.) bei elektrinius, benzininius ir panašius įrankius (elektrinius pjūklus, žoliapjoves, lapų pūstuvus ir t.t.). Niekas nenuginčytų, kad tokį įrankį kaip – kastuvą, nuvalyti ir padėti žiemai yra kur kas paprasčiau nei žiemai paruošti benzininį prietaisą. Taigi toliau pateikiame kelis svarbius patarimus, kaip paruošti ir laikyti šiuos įrankių tipus per žiemą.


Shutterstock


Metalinių įrankių, laistymo žarnų, tręšimo bekelių parengimas


Uždarius sodo darbų sezoną, ateina metas įrankių apžiūrai. Pastebėjus inventoriaus defektus, juos reikia eliminuoti – aplūžusius įrankius suremontuoti. Tada metalinius įrankius (kastuvus, grėblius, sekatorius ir t.t.) reikia nuvalyti ir apsaugoti nuo rūdžių. Tokius įrankius reikia nuplauti ir gerai išdžiovinti. Žemes, purvą, žoles nuo įrankių galima nuplauti paprastu vandeniu, bet po to be galo svarbu įrankius išdžiovinti.


Plaunama yra taip: įrankiai iki koto yra užpilami vandeniu ir palaikomi 30 min. Kad purvas lengviau atliptų, galima patrinti kempine ar šepetėliu. Jeigu purvą vis tiek sunku nugremžti, į vandenį rekomenduojama įdėti ūkinio muilo, indų plovimo skysčio ar kitos ne itin stiprios cheminės valymo priemonės. Išdžiovinus įrankius, briaunas ir metalinius paviršius reikia sutepti alyva. Aštrius įrankius (genėjimo įrankius, pjūklus ir pan.) reikia pagaląsti. Medines įrankiu dalis reikia nuvalyti, nusausinti ir sutepti saulėgrąžų ar linų sėmenų aliejumi (tai apsaugo rankenas nuo įtrūkimų).


Taip pat reikia neužmiršti tręšimo bakelio: jį reikia gerai išplauti ir išvalyti, kad neliktų trąšų likučių, tada gerai išdžiovinti. Laistymo žarnas reikia apžiūrėti, išvarvinti paskutinius vandens likučius, susukti ir pakabinti ant sienos. Kad nuo šalčio vandens žarna nesuskeldėtų, ją būtinai reikia laikyti patalpos viduje.


Sodo technikos parengimas


Elektros prietaisus taip pat labai svarbu tinkamai parengti kitam sezonui. Pirmiausia reikia ištuštinti bakelį, o tada pakeisti variklio tepalą. Svarbu patikrinti visas mechanizmo detales (varžtus, įjungimo laidą ir pan.). Atradus pažeistas dalis, jas reikia pakeisti, atsilaisvinusias – pritvirtinti. Aštriųjų įrankių peilius reikia nuvalyti, nusausinti, pagaląsti bei sutepti. Varžtus, vyrius taip pat būtina sutepti.


Kur laikyti sodo inventorių?


Sodo įrankius reikia laikyti sausoje, vėdinamoje patalpoje (tam gali tikti rūsys, garažas ar kita panaši ūkinės paskirties patalpa). Taip pat svarbi pati įrankių išdėliojimo tvarka: didelius ir sunkius daiktus reikia dėti ant grindų, prie įėjimo. Nedidelius, lengvus įrankius reikėtų kabinti ant kablių arba laikyti dėkluose, pritvirtintuose prie sienų. Išdėstymo tvarka priklauso nuo naudojimo dažnumo (dažniau naudojami įrankiai, arba tie įrankiai, kurių gali prireikti žiemą, yra dedami arčiau įėjimo, o mažiau naudojami toliau).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis