Kūrenimas akmens anglimi: ką reikia žinoti

Alternatyvių kuro rūšių, iš kurių gali rinktis individualių namų savininkai, šiandien yra itin daug. Akmens anglis – puikiai pažįstama kuro rūšis, kurios populiarumas rinkoje, dėl pačios medžiagos pliusų bei minusų, yra gan nestabilus. Taigi šioje publikacijoje plačiau aptarsime akmens anglies privalumus bei trūkumus.

Kūrenimas akmens anglimi

Kūrenimas akmens anglimi Lietuvoje buvo itin populiarus sovietiniais metais, tačiau ir šiandien daliai žmonių ši kuro rūšis atrodo patraukli, dėl kainos ir kaitrumo santykio. Reikia pabrėžti, kad dėl ypatingo kaitrumo, šiai medžiagai tinka ne visi katilai. Akmens angliai kūrenti labiausiai tinka specialūs katilai, kurie ne tik puikiai ją sudegina, bet ir sumažina skleidžiamą taršą. Taip pat akmens angliai tinka hibridiniai katilai, kuriuose galima deginti tiek anglį, tiek malkas. Akmens anglies nerekomenduojama naudoti židinio kūrenimui, nes jis gali pradegti.

Yra keletas skirtingų akmens anglies rūšių. Anglį galima rūšiuoti pagal jos formą: anglies granulės bei anglies dulkės (granulės – tai į smulkius gabalėlius susmulkinta ir plauta anglis, o dulkės – tai visai susmulkinta, itin mažos frakcijos anglis, fasuota maišuose). Taip pat anglį galima skirstyti į plautą ir sijotą (plauta akmens anglis yra nuo priemaišų atskirta akmens anglis, o sijota akmens anglis yra suskirstyta pagal frakciją).

Shutterstock

Akmens anglies privalumai

* Akmens anglis yra itin kaitri kuro rūšis. Jos kaitrumas yra perpus didesnis už malkų ir yra gerokai didesnis už medžio granulių (palyginimui, malkų kaloringumas gali siekti apie 2500 kcal/kg; medžio granulių kaloringumas gali siekti iki 4200 kcal/kg). Akmens anglies kaloringumas kai kuriais atvejais gali siekti net iki 7000 kcal/kg, o paprastai svyruoja apie 5500-6500 kcal/kg.

* Dėl minėto aukšto kaloringumo, didesniam šilumos kiekiui išgauti reikia mažiau kuro.

* Akmens anglis yra nebrangi kuro rūšis (itin geras kainos ir kaitrumo santykis).

Akmens anglies trūkumai

* Tai yra labai peleninga medžiaga. Akmens anglies peleningumas gali būti net 10 proc. didesnis nei kitų kuro rūšių.

* Sudėtinga katilo priežiūra. Dėl didelio peleningumo, reikia dažnai valyti katilą, taip pat dažniau apsitraukia dūmtraukis.

* Patogumo trūkumas. Akmens anglies naudojimas nėra itin patogus ir užima nemažai laiko, kadangi kūrenti reikia rankinio kūrimo būdu.

* Akmens anglis yra neekologiška ir taršą skleidžianti kuro rūšis (nors šiandien galima įsigyti specialių katilų, kurie sumažina skleidžiamą taršą).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis