Skaitytojo patirtis: apšvietimo jungimas iš daugiau nei vienos vietos

Kad galimybė įjungti šviesą daugiau nei iš vienos kambario vietos yra labai patogu - niekam nekils abejonių. Tačiau kaip tai padaryt? Pabandysiu paaiškint paprastai.

Yra keletas raktinių žodžių, kurių reikšmę reikia žinoti prieš pradedant: fazė, nulis, perjungiklis, kryžminis perjungiklis.

Fazė ir nulis. Tai yra 2 laidai, kurie ateina į bet kurią rozetę ar lemputę. Fazė yra tas laidas, prie kurio prilietus indikatorinį atsuktuvą šviečia. Kitas laidas yra nulis. Dar būna ir įžeminimas, bet senuose daugiabučiuose tokio seniau nebūdavo. Įjungiant ir išjungiant apšvietimą jungikliu yra atjunginėjama fazė, čia tuo atveju, jei elektros instaliacija padaryta teisingai.

Perjungiklis išoriškai niekuo nesiskiria nuo paprasto jungiklio. Jis šiek tiek kitaip veikia ir yra pajungiamas 3 laidais. Jis yra naudojamas, kai reikia junginėti apšvietimą iš 2 vietų.

Kryžminis perjungiklis taipogi išoriškai nesiskiria nuo paprasto jungiklio. Jis naudojamas, kai apšvietimą reikia junginėti iš daugiau nei 2 vietų.

Paruošiau dvi schemas, kurios vaizduoja, kaip yra pajungiamas apšvietimo jungimas iš daugiau nei vienos vietos.

Iš 2 vietų. Iš esmės viskas elementaru: į vieną perjungiklį ateina fazinis laidas iš skydelio (paskirstymo dėžutės), iš kito perjungiklio laidas eina į lemputę. Tarp savęs abu perjungikliai sujungti dvigysliu laidu.

Iš 3 vietų. Nuo pajungimo iš dviejų vietų skiriasi tuo, kad tarp perjungiklių įjungiamas kryžminis perjungiklis.

Pastaba. Paminėsiu, kad perjungikliai būna viengubi ir dvigubi. Dvigubame perjungiklyje nebūtina abu naudoti kaip perjungiklius, t.y. vieną galima naudoti kaip perjungiklį, o kitą kaip paprastą jungiklį. Kryžminiai perjungikliai būna tik viengubi (bent jau man kitokių neteko matyti), atkreipkite dėmesį į tai vedžiodami laidus.

Kur galima panaudoti apšvietimą jungiamą iš daugiau nei vienos vietos? Jis puikiai tinka:

- laiptinėje, koridoriuje;

- miegamajame (prie lovos ir prie durų);

- pereinamame kambaryje (gal kai kam toks apšvietimas šiame kambaryje atrodys beprasmiškas, bet iš patirties galiu teigti, kad tai yra patogu).

Dabar papasakosiu kaip įsirengti apšvietimo jungimą iš dviejų vietų, kai elektros instaliacija jau padaryta ir nudažytos sienos.

Kaip pavyzdį imkim miegamąjį, kuriame gali būti tiesiog pamiršta pravesti reikiamus laidus, kad nereikėtų lipti iš lovos ir eiti iki pat durų išjungti šviesos. Įrengimas nėra labai paprastas ir toks būdas tiks ne visiems (viskas priklauso nuo to, kur įmontuotas jungtukas). Dažniausia šviesos jungtukas būna šalia durų.

Visų pirma, atjungiam elektrą. Numontuojam durų apvadą, kuris yra toje pusėje kur jungtukas. Tarp durų staktos ir sienos ilgu grąžtu į sieną gręžiam skylę iki jungtuko dėžutės. Jei pavyko - didžioji dalis darbo padaryta. Kišam per išgręžtą skylę 3 gyslų kabelį į jungtuko dėžutę. Kitą kabelio galą vedam po durų apvadu, po plintusais iki vietos, kur dėsite perjungiklį. Kad labai negadint vaizdo, papildomą perjungiklį galima naudoti virštinkinį (tą, kuriam nereikia į sieną įmontuot dėžutės), pritvirtinti šalia plintuso (kad nereiktų ant sienos viršaus klot laidų). Nuleist ranką iš lovos iki grindų bus kur kas patogiau, nei eit iki durų. Pajungimo schema schemoje žemiau.

Naktinis šviestuvas miegamajame

Kas pasakė, kad naktinė lempelė turi būti pakabinta ant sienos (arba pastatyta ant spintelės), kad nuo jos turi eiti laidas iki rozetės, kad norint ją įjungt reikia patamsyje ant laido ieškoti jungiklio?

Lempelė stacionari, jos pajungimo laidai sienoje. Jungtukas yra lengvai randamas net ir tamsoje. Lygiai toks pats vaizdas ir kitoje lovos pusėje. Jei pastebėjote – jungiklis dvigubas. Iš tikrųjų tai ne jungiklis, o perjungiklis. Vienas mygtukas junginėja naktinę lempelę, o kitas – pagrindinį apšvietimą. Tai reiškia, kad pagrindinis apšvietimas junginėjamas iš 3 vietų: abiejose lovos pusėse ir prie durų.

Informacijos šaltinis: manonamaimanotvirtove.simplesite.com

Svarbu: elektros darbai gali būti pavojingi! Atliekant bet kokius elektros darbus be galo svarbu laikytis visų saugumo priemonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis