Dažymas: kokius dažus rinktis – aliejinius ar lateksinius?

Dažymas – išankstinio pasiruošimo reikalaujantis procesas. Vienas iš svarbių sprendimų, kurį reikia priimti prieš imantis šio darbo – dažų pasirinkimas. Svarbu išsirinkti ne tik tinkamą dažų spalvą, bet ir tipą. Šioje publikacijoje aptarsime, kada geriau rinktis aliejinius ir kada lateksinius dažus.

Aliejiniai dažai

Aliejiniai dažai, dar vadinami alkidiniais dažais – tirštos konsistencijos, stiprų kvapą turintys dažai. Jie yra pagaminti aliejiniu pagrindu: linų sėmenų aliejus, dedama pigmento ir tirpiklio (terpentino). Dirbant su šiais dažais rekomenduojama naudoti respiratorių, ypač jei dažomas didesnis plotas uždaroje patalpoje, nes jie yra toksiški. Aliejiniu pagrindu pagaminti dažai ilgiau džiūsta. Dažnai darbuojantis su šiais dažais ir darbus užbaigus prireikia papildomos ventiliacijos.

Lateksiniai dažai

Lateksiniai dažai, dar vadinami vandeniniais dažais, palyginti su aliejiniais dažais, džiūsta greičiau ir neturi stipraus kvapo. Šie dažai taip pat išsiskiria savo lengvu valymu. Lateksiniai dažai yra pagaminti vandeniniu pagrindu, jie susideda iš vandens ir akrilo polimerų. Šie dažai šiandien yra itin populiari opcija interjero sienų dažymui, jie sudaro apie 80 % parduodamų dažų. Galima rinktis iš daugybės vandeninių dažų atspalvių bei blizgesio rūšių. Kadangi lateksiniai dažai yra vandens pagrindu, jie nėra toksiški.

Shutterstock

Aliejinių ir lateksinių dažų palyginimas

Paviršiaus paruošimas ir dengimas dažais. Dažymas aliejinio pagrindo dažais nėra lengvas, dėl jų tirštumo. Darbui su šiais dažais gali prireikti įvairių rūšių bei dydžių teptukų ir volelių. Aliejiniai dažai yra linkę luptis, todėl jais dengiamas paviršius turi būti specialiai paruoštas. Dažymas lateksiniai dažais yra paprastesnis, jie ant paviršiaus tepasi kur kas lengviau. Juos galima tepti ant neapdirbto pagrindo.

Sukibimas. Paviršiams, kuriems yra reikalingas papildomas sukibimas, labiau tinkami yra aliejiniai dažai. Paviršiai, kuriems gali prireikti geresnio sukibimo: kalkinis paviršius arba paviršius, kuris anksčiau buvo dažytas keliais aliejinių dažų sluoksniai.

Patvarumas ir atsparumas. Aliejiniai dažai yra patvaresni ir atsparesni dėmėms, negu vandeniniai dažai. Kita vertus, lateksiniai dažai nesilaupo, ilgiau išsilaiko be įtrūkimų ir nesioksiduoja kaip aliejiniai. Aliejinio pagrindo dažai yra tinkamesni paviršiams, kuriais yra intensyviau naudojamasi, todėl jais paprastai yra dažomi baldai, taip pat virtuvės bei vonios zonos.

Darbo priemonių valymas. Priemonių valymas po darbo (teptukų, volelių) yra lengvesnis vandeninių dažų atveju, juos tereikia nuplauti vandeniu. Aliejinio pagrindo dažais išteptus darbo įrankius nuvalyti yra sunkiau: dažų pašalinimui reikia naudoti dažų skiediklį arba tirpiklį.

Parengta pagal „Statybairapdailosdarbai.lt“ informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis