Darau pats: tvirta medinė lova iš statybinių atliekų

Dalinamės dar vienu tinklaraščio „Saltinio13.lt“ autoriaus Kastyčio Darau Pats projektu. Šį kartą meistras pagamino tvirtą medinę lovą iš statybinių atliekų.

Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, atsirado poreikis pasidaryti lovą. Kadangi viską ką darau, stengiuosi daryti savo rankomis, tad ir lova buvo daroma savomis rankomis. Geros, kokybiškos medienos aš neturėjau, tad teko tenkintis statybinėmis medienos atliekomis. Labai gerai tai, kad jai jau beveik metai, tad galima sakyti ji yra pradžiuvusi, nors mačiusi visko: ir sniego su lietumi, ir saulės. Eglinė ir pušinė mediena paprastai tinka tik lauko baldams, ir tai su tam tikromis išlygomis, bet gyvenimas priverčia rinktis iš ro ką turi šiuo momentu. Pasiraitome rankoves ir imamės darbo.

Lovos kojoms buvo pasirinkti mediniai 10 x 10 cm tašeliai. Rankinio pjūklo pagalba atsipjauname reikiamo ilgio tašelius (nepamirštame pridėti po kelis centimetrus, vėliau nupjausime tiksliai). Savadarbėmis staklėmis juos nuobliuojame ir padarome visas briaunas lygias 90 laipsnių.

Pirmiausia buvo pradėtos daryti lovos kojūgalio detalės. Tam buvo naudojamos 10 x 5 cm storio lentos, savaime aišku, jos pirma būdavo nuobliuojamos. Jei neturite elektrinio obliaus ir medienos apdirbimo staklių, ne bėda, tai puikiai galima padaryti ir rankinio obliaus pagalba. Beje, toks rankinis darbas teikia daugiau malonumo nei mechanizuotas darbas. Sekantis etapas yra iškyšų formavimas. Tai daroma elektrinio frezerio pagalba, mano atveju, jis sumontuotas į savos gamybos stalą. Nedidelis patarimas: frezuojant naudokite papildomą medinį tašelį, kuris neleis frezai išdraskyti medieną kampuose.

Analogiškai pagaminame visus tris lovos kojūgalio skersinius. Frezuojame ne iš karto visą plotą (pirma jūs galite neišlaikyti detalės ir susižeisti, antra nepasieksite reikiamos kokybės). Visi šonai buvo frezuojami mažiasiai po tris kartus. Pakeliame frezą į reikiamą aukštį ir visus šonus apdirbame, vėliau dar truputį pakeliame frezą ir operaciją pakartojame ir taip iki reikiamo aukščio. Iš rimtų stalių turbūt gausiu velnių už iškyšų dydį, turėtų būti didesnis, bet mane ribojo turimos frezos.

Sekantis etapas: sujungimo kiaurymių formavimas, tai taip pat buvo daroma frezerio pagalba. Jas galima daryti ir rankose laikant frezerį su šoninės atramos pagalba, bet mano atveju naudojau stalą. Tiesiai ant stalo pieštuku pažymėjau vietas iki kurios reikia stumti detalę ir palaipsniui vis daugiau iškišant frezą, buvo suformuotos sujungimo kiaurymės.

Sekantis etapas: skersinių galų suapvalinimas, tai daroma labai paprastai. Aštraus peilio pagalba grubiai suformuojamas apvalumas, o su šveičiamu popieriumi detalė apdirbama iki reikiamo tikslumo. Nepamirštame patikrinti kaip šios detalės susijungia tarpusavyje.

Prieš suklijuojant viską, surenkame be klijų, patikriname ar viskas gerai, ar detalės sujungiamos be plyšių ir pan. Tik pilnai įsitikinus, kad viskas gerai, ruošiamės klijuoti.

Patepame klijais detales ir viską gerai suspaudžiame spaustų pagalba. Truputį apdžiuvus klijams, nuvalome klijų likučius, nes vėliau juos bus galima pašalinti tik mechaniniu būdu, o tai – rizika, galima pažeisti medienos dirbinį.

Sekantis darbelis: kol džiūsta lovos kojūgalio ir galvūgalio sujungimo konstrukcijos, reikia formuoti sujungimo kiaurymes lovos kojose. Technologija lygiai tokia pati, tik reikia sureguliuoti frezos stalą iš naujo, bet tai padaroma labai nesunkiai.

Prieš viską suklijuojant, lovos kojų briaunas suapvaliname frezos pagalba, tai ne tik grąžiau, bet ir praktiškiau – mažesnė tikimybė susižeisti į aštrų kampą.

Suklijuojame lovos galo konstrukciją, kadangi tokio dydžio spaustų neturiu, pasinaudojau automobiliniais krovinio pritvirtinimo diržais. Galuose pakišame medinės lyštveles, kad spaudžiant nepažeistume detalės, centre taip pat pakišame medinius tašelius, ir viską gerai suspaudus, paliekame džiūti.

Analogiškai suklijuojame ir lovos galvūgalio konstrukciją. Nepamirštame apsaugoti detales nuo pažeidimo spaudžiant ir paliekame viską gerai išdžiūti.

Visos suklijuotų konstrukcijų briaunos buvo suapvalintos rankinio frezerio pagalba, tai ne tik estetiškai grąžiau, bet ir saugiau. Naudojau frezą su atraminiu guoliuku.

Lova be šonų ne lova, tad prie 10 х 5 cm obliuotos lentos priklijuojame 4 х 4 cm storio medinį tašelį.

Viską vėliau papildomai persukame medvaržčiais ir paliekame gerai išdžiūti.

Kaip visų kitų lovos medinių detalių, taip ir šių, kraštus suapvaliname rankinio frezerio pagalba.

Gerai nušlifavus, lovos medines detales reikia apdirbti. Tam naudojau aliejų medienai, geresnio savo kaime neradau, tad tenkinamės tuo ką turime. Pirmą sluoksnį dengiame teptuko pagalba gan gausiai, mediena turi gerai įsigerti, po kokių 20 min viską gerai nuvalome skudurėliu. Negalima palikti aliejaus pertekliaus, pirma – jis ilgai džius, antra – toje vietoje atsiras negraži dėmė.

Taip atrodo lovos dalis po pirmo sluoksnio, nuvalius aliejaus likučius. Vienas labai svarbus niuansas, nepalikite skudurėlių ar kempinės bet kur, jos gali savaime užsidegti. Pabaigę darbus viską surinkite ir sumeskite į krosnį, ar bent jau sudėkite į skardinę ir užpilkite vandeniu.

Nepamirštame apie dar vieną svarbią detalę – groteles čiužiniui. Turiu jus įspėti šioje vietoje netaupyti ir jas gaminti iš kokybiškos medienos (be šakų ir pan.), pageidautina kietesnių rūšių, kaip: ąžuolas ar uosis. Man būtent šią vietą dar reikės patobulinti, viskas kol kas laiko, bet noriu apsidrausti. Savaime aišku, visada galima bandyti sumontuoti papildomą atramą per vidurį.

Atidžiai paskaičiuojame reikiamus tarpus tarp grotelių, jas pritvirtiname austa juosta, aš ją radau pirkti žemdirbių parduotuvėje. Tvirtiname kabių pistoleto pagalba.

Fotografijų ir informacijos šaltinis: saltinio13.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis