Bambuko grindys: privalumai bei trūkumai

Bambukas yra ypatingas augalas, kuris gali būti naudojamas masto, vaistų, audinių ir net grindų gamybai. Bambuko grindys išsiskiria stiprumu bei atsparumu, todėl prieš renkantis naują grindų dangą savo namams, reikėtų įvertinti ir bambuko grindų privalumus ir palyginti juos su kitų dangų. Pristatome pagrindinius šios dangos privalumus bei trūkumus.

Kas yra bambuko grindys?

Nors bambuko grindys savo išvaizda ir tvirtumu primena medines grindis, reikėtų pradėti nuo to, kad bambukai nėra medžiai. Bambukai (lot. Bambusoideae) yra daugiamečiai miglinių (Poaceae) šeimos augalai, kurie dažnai yra vadinami "stebuklinga žole". Bambukų stiebai paprastai yra statūs, bet kartais gali būti ir laipiojantys. Jų ūgliai auga labai greitai. Kai stiebai pasiekia rūšiai būdingą aukštį šie augalai sumedėja.

Bambukas savo kietumu nenusileidžia ąžuolui, todėl visai nekeista, kad ši medžiaga buvo pradėta naudoti statyboje bei grindų gamyboje. Bambuko grindų danga yra skirstoma į karbonizuotą (tamsią) ir natūralią (šviesią). Ji gali būti vertikali, horizontali ir plėšyta – presuota (pastaroji yra pati kiečiausia).

Shutterstock

Privalumai

*Ekologiškumas. Bambukas – atsinaujinantis augalas, kuris itin greitai užauga ir pasiekia savo brandą. Jis užauga maždaug per 3-5 metus, o tai – kur kas greičiau nei kietmedžio augimo laikotarpis (kietmedis savo brandumą pasiekia per 20 ir daugiau metų).

*Tvirtumas ir atsparumas. Kai kurios bambuko rūšys gali būti tvirtesnės už ąžuolą, tad bambuko grindų danga yra neabejotinai patvari bei ilgaamžė. Šios vienalytės grindys pasižymi tankumu ir gerai atlaiko apkrovas. Jos taip pat yra atsparios klimato permainoms. Palyginus su kietmedžio grindimis, jos yra šiek tiek atsparesnės vandens žalai, dėmėms ir deformacijai.

*Lengva priežiūra. Bambuko priežiūra reikalauja ne ką daugiau pastangų nei įprastų parketlenčių priežiūra. Grindis reguliariai reikia prasiurbti vakuuminiu siurbliu ir kartais perbraukti sudrėkintu skuduru (rekomenduojama tam naudoti specialias priemones, formuojančias apsauginį sluoksnį). Nors bambuko grindys yra atsparesnės drėgmei nei masyvo grindys, bet didesnis vandens kiekis gali padaryti žalos, todėl nedera palikti vandens balų.

*Gali būti atnaujintos. Šioms grindims nusidėvėjus bei praradus spalvą, jas galima atnaujinti.

Trūkumai

*Braižymasis. Pagrindinis bambuko grindų minusas – beveik neįmanoma išvengti šokių tokių įbrėžimų ant jų paviršiaus, tad tai nėra itin tinkama danga namuose, kuriuose yra daugiau nei vienas augintinis su aštriais nagais. Šios grindys taip pat netinka patalpoms, kuriose yra itin intensyvus judėjimas.

*Kietumo trūkumas. Nors, kaip jau minėjome, tai itin tvirtos grindys, dalį savo kietumo jos gali prarasti gamybos procese. Štai natūralios, nekarbonizuotas bambuko grindys yra sunkios ir tvirtos, bet bambuko lentos, kurios yra tamsesnės, dažniausiai yra ir minkštesnės.

Karbonizacija yra procesas, kurio metu dėl aukštos temperatūros, drėgmės bei slėgio cukrus ir krakmolas bambuke virsta karbidu, to rezultatas – kakavos spalvos bambuko grindų danga.

*Kalsifikavimo sistemos trūkumas. Pirkėjai pastebi, kad renkantis šias grindis, trūksta savarankiškos (būtent tokiai grindų dangai skirtos) sistemos, naudojamos jų kokybei vertinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis