Svarbūs rudens pradžios darbai darže

Įžengus į paskutinįjį vasaros mėnesį, norom nenorom kyla mintys apie artėjantį rudenį. Rudens pradžia daržininkams yra itin intensyvus metas: derliaus nurinkimą seka dirvožemio tvarkymas, taip pat kai kurių kultūrų sėjimas prieš žiemą. Šioje publikacijoje plačiau aptarsime darbus, kuriuos darže reikėtų nuveikti rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje.

Lysvių ruošimas

Lysvių tvarkymu derėtų užsiimti iškarto po derliaus nuėmimo. Iš lysvių reikia pašalinti derliaus likučius, didesnes piktžoles bei kitokias šiukšles, tai svarbu padaryti kuo anksčiau, nes ant pūvančių liekanų gali pradėti bręsti patogeniniai grybai, kurie užkrėtę dirvą gali sėkmingai peržiemoti joje. Baigus tvarkymo darbus ir surinkus visas liekanas iš lysvių, patariama išpurenti viršutinį dirvožemio sluoksnį (3-4 centimetrų gylyje), kad būtų sunaikinta dirvožemio plutelė. Tai padaryti reikia iki šalnų. Toks purenimas paskatina piktžolių sudygimą, sudygusios piktžolės bus sunaikintos rudeninio dirvos sukasimo metu. Dirvožemio perkasimas turi būti baigtas prieš prasidedant ilgalaikių, rudeniškų lietų sezonui. Toks perkasimas yra naudingas dėl keleto priežasčių: jis sumažina kenkėjų ir ligų tikimybę, jo dėka sumažėja vienmečių piktžolių kiekis, taip pat jis gerina molingo dirvožemio struktūrą.

Dirvožemio tręšimas bei kalkinimas

Reikalui esant, rudenį dirvožemį galima patręšti organinėmis trąšomis. Ant jo taip pat galima užberti smėlio, jei žemė yra sunki, o jei kieta – kalkių. Rudenį yra tręšiama fosforinėmis mineralinėmis trąšomis. Be fosforo rudeninėse trąšose papildomai turėtų būti kalio ir azoto (tik kitokiomis proporcijomis lyginant su vasarinėmis trąšomis). Tam specializuotose parduotuvėse galima įsigyti subalansuotus, rudeniui skirtus mineralų kompleksus.

Dirva dažnai yra kalkinama rudenį, ypač jei tam yra naudojamos gesintos kalkės. Kalkinti dirvožemį galima šiomis medžiagomis: kalkėmis, kreida, dolomito miltais bei pelenais (pelenai dažnai yra naudojami pavasarį, nes juose yra vandenyje tirpstančių maistinių medžiagų). Kalkinimas sumažina žemės rūgštingumą bei gerina dirvos struktūrą.

Sėjimas prieš žiemą

Kai kurios kultūros yra sėjamos prieš žiemą. Pasėjus tokiu būdu, pavasarį derliaus yra sulaukiama 2-3 savaitėmis anksčiau. Prieš žiemą galima sėti tokius augalus, kaip: morkas, ropes, salierus, špinatus, petražoles, krapus, lapines garstyčias. Reikia pabrėžti, kad tokiu metu yra sėjamos sausos sėklos, jas rekomenduojama sėti aukštesnėse lysvėse (nežemesnėse nei 25 cm). Sėjos laikas paprastai sutampa su rytinių šalnų laiku (sėjama oro temperatūrai esant ne didesnei nei 2-3 laipsniai šilumos). Pasėtos sėklos yra užberiamos durpėmis ar perpuvusiu mėšlu, kad nesusidarytų kieta pluta, o tada ant viršaus yra užberiama lapų, uždedama eglių šakų (kad vėjas nenupūstų lapų). Specialistai pabrėžia, kad dirva neturi būti per drėgna, nes kitu atveju sėklos gali pradėti pūti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis