Šliužai: kaip kontroliuoti jų kiekį savo sode?

Šliužai – drėgmę ir tankią augmeniją mėgstantys pilvakojai moliuskai, kuriems drėgni, lietingi orai yra itin palankūs. Gausus šių kenkėjų būrys darže gali pridaryti nemažai žalos jame augantiems kopūstams, salotoms, burokėliams bei kitoms daržovėms. Pristatome kelis būdus, kaip kontroliuoti šliužų kiekį savo sode.

Trumpai apie šiuos kenkėjus

Šliužai yra priskiriami moliuskų tipui, pilvakojų klasei. Pilvakojų moliuskų rūšių yra nemažai, tačiau itin menka jų dalis iš visų Lietuvoje esančių rūšių gyvena šalia žmogaus ir minta jo auginamais augalais. Paprastai šie moliuskai gyvena, maitinasi ir dauginasi savo natūraliose buveinėse (vandens telkiniuose, miškuose – paklotėje ar ant medžių, krūmų, kelmų ir pan.). Bėdų darže pridaro tam tikros dirvašliužių (Deroceras) ir arionų (Arion) rūšys.

Šliužai yra aktyvūs naktį, o dienos metu jie slepiasi po įvairiais daiktais, todėl juos pastebėti gali būti sunku. Kad darže atsirado šliužų, išduoda lapuose išgraužtos netaisyklingos formos skylės, nugraužti jauni daigai. Išskirtinė šliužų paliekama žymė – ant augalų paliktas gleivėtas pėdsakas. Kadangi šie šliužai yra labai vislūs, jų padaroma žala iš tiesų nemaža. Yra užregistruotų atvejų, kai luzitaninių smalžių rūšies šliužų antpuolio metu yra masiškai nugraužiami beveik visi daržo augalai. Ekologine prasme šie kenkėjai yra labai agresyvūs, jie gali misti ir negyva augaline medžiaga, ir gyvais augalais, ir kitų šliužų gaišenomis.

Shutterstock

Kaip kovoti su šliužais?

Prevencija. Kaip ir kovojant su dauguma kitų kenkėjų, pirmiausia reiktų pasirūpinti, kad apskritai šliužų neatsirastų nuosavame darže. Specialistai sako, kad dažnas dirvos purenimas, apdirbimas, reguliarus piktžolių naikinimas gali padėti išvengti šliužų. Labai svarbu daržą laikyti kuo tvarkingesnį (surinkti augalų liekanas, žoles, polietileno plėvelę, išrankioti grumstus ir t.t.), nes šliužai maitinasi ne tik augalais, bet ir atliekomis.

Kadangi šliužams yra reikalinga drėgmė, efektyvus kovos su jais būdas yra drėgnų ir pelkėtų vietų sausinimas, sužėlusių piktžolių ir žolių šienavimas aplink pasėlius (ypač drėgnose vietose). Tanki augmenija yra kita šiems gyviams patraukli daržo savybė, tad reikėtų vengti per tankiai sodinti augalus.

Slėptuvių suradimas ir šliužų rinkimas. Pastebėjus, kad darže atsirado šių kenkėjų, visų pirma reikia surasti jų slėptuves. Dienomis šliužai paprastai yra neaktyvūs ir tūno po akmenimis, lentomis, nukritusiais lapais ir panašiai. Jeigu įmanoma, tas slėptuves reikia pašalinti, o jei jų pašalinti neįmanoma šliužus reikia surinkti mechaniškai. Mechaniškas šliužų rinkimas gali būti efektyvus, jei jų nėra prisiveisę itin daug. Šliužus reikia rinkti reguliariai. Šliužaujama yra naktimis – iš pradžių gan dažnai (kas 1-2 dienas), vėliau – kartą per savaitę.

Gaudyklės. Gan efektyvus kovos su šliužais būdas – įvairios gaudyklės. Jas reikia išdėstyti tose sodo ir daržo vietose, kur didžiausia šliužų antpuolių tikimybė arba aplink jautriausius antpuoliui augalus. Tokias gaudykles galima įsigyti sodo prekių parduotuvėse arba pasidaryti patiems.

Kadangi šliužai ieško slėptuvių, tokią dirbtinę slėptuvę galima padaryti iš apversto vazono arba išskobto meliono. Naktį po jais susirinks nemažai šliužų, kuriuos dieną reikia surinkti ir sunaikinti. Kita panaši ir gana veiksminga gaudyklė – vidutinio dydžio pakelta lenta ant 2,5-3 cm atramų, po lentomis naktį susirinks daug šliužų, o atėjus dienai juos reikia surinkti ir sunaikinti.

Kovojant su šliužais, galima pasitelkti gaudykles su kvapiaisiais jaukais. Šios gaudyklės – tai gilūs indai su vertikaliomis sienomis, kurie beveik lygiai su kraštais yra įkasami į žemę. Toks indas maždaug iki pusės yra užpildomas alumi arba cukraus, vandens ir mielių tirpalu.

Užtvaros. Jautresnius, jums labiau svarbius arba brangius augalus galima apsaugoti padarius užtvarą. Atitvara turėtų būti 25–35 cm aukščio. Ji gali būti plastikinė arba varinė. Ji taip pat gali būti supilta iš smėlio, pjuvenų, valgomosios druskos.

Cheminis naikinimas. Sodo prekių parduotuvėse galima įsigyti specialių, šliužų naikinimui skirtų cheminių preparatų. Gerai veikia cheminė produkcija savyje turinti geležies fosfato. Naudojant bet kokias chemines priemones, labai svarbu griežtai laikytis instrukcijų. Dirvožemį ir takus taip pat galima barstyti gesintomis kalkėmis, granuliuotu superfosfatu, geležies sulfatu, amonio salietra arba rupios druskos ir pelenų mišiniu. Barstyti patariama naktį arba anksti ryte, nes tokiu metu šliužai yra lengviausiai pasiekiami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis