Medinės terasos atnaujinimas: ką reikia žinoti?

Vasarai įsibėgėjus, terasų savininkai jau gali džiaugtis jaukiais pasisėdėjimais šiose medinėse konstrukcijose. Terasos pagamintos iš medienos, paprastai džiugina savo natūralia bei šilta išvaizda, tačiau saulei ryškiau pašvietus, kartais išryškėja jų nublukusios, dėmėtos arba pilką atspalvį įgavusios lentos, kurios tikrai nedžiugina. Kad galima būtų ilgai džiaugtis patrauklia bei funkcionalia medine terasa, būtina ją prižiūrėti ir atnaujinti.

Medinės terasos priešai

Mediena yra natūrali medžiaga, kuri savaime nėra itin atspari. Jai gali pakenkti UV spinduliai, drėgmė, medieną ardantys vabzdžiai bei grybelis. Taip pat ilguoju laikotarpiu jai žalos padaro mechaninis poveikis, atsirandantis vaikščiojant ir panašiai.

Žinoma paprastai terasoms yra naudojama tvirta mediena, o jos atsparumas yra sustiprinamas tinkamais terasų priežiūros produktais, kurie užtikrina ilgalaikę medienos apsaugą nuo neigiamų klimatinių sąlygų. Taigi reguliari medinės terasos priežiūra ir atnaujinimas padeda apsaugoti konstrukciją nuo puvimo, tamsėjimo, skilinėjimo ir prailgina jos tarnavimo laiką.

Medinės terasos atnaujinimas

Medinės terasos priežiūra susideda iš šių žingsnių: senos apdailos nuvalymas, terasos plovimas su stipriu plovikliu, pašalinančiu purvą ir pelėsius, visų medinių paviršių impregnavimas. Prieš pradedant terasos atnaujinimo darbus, pirmiausia reikia apžiūrėti jos struktūrą, ieškoti išlindusių vinių ir varžtų, atsipalaidavusių terasos lentų, o radus juos tiesiog pritvirtinti.

Tokios apžiūros metu taip pat reikia dairytis puvėsio, jis dažniausia randamas tose vietose, kur sunkiausia tai pastebėti – suklojimo plyšiuose, sudūrimuose, po lentomis, laiptų apatinėje dalyje ir t.t. Radus puvėsį, jei jo plotas nėra didelis, lentos keisti nebūtina, jį reikia nugremžti, o lentą dezinfekuoti. Jei puvėsis pakankamai didelis - lentą reikia pakeisti.

Terasos plovimas spalvai atnaujinti

Pirmiausia nuo terasos reikia pašalinti visus nešvarumus (dulkes, purvą, lapus bei kitas šiukšles), jei turite, tam galite pasitelkti lapų pūstuvą arba tiesiog paprastą šluotą. Tuomet tarpus tarp terasos lentų reikia išvalyti aštriu peiliuku, šio žingsnio nederėtų praleisti, nes susikaupęs purvas sulaiko drėgmę ir lentos gali pradėti pūti. Išvalius tarpelius, terasą reikia nuplauti muiluotu vandeniu. Jei terasos plotas yra labai didelis, galima pasitelkti aukšto slėgio plovimo įrenginį. Nuplovus terasą, jai reikia duoti laiko išdžiūti, tai užima porą dienų.

Papilkėjusios terasos spalvos atgaivinimas

Nuplautos ir išdžiuvusios terasos, kurios mediena yra papilkėjusi, spalvos atnaujinimas nėra itin sudėtinga užduotis. Sugrąžinti spalvą tokiai terasai gali muiluotas vanduo arba tirpalas su trupučiu baliklio. Spalvą atgaivina ir kai kurie valikliai, kurie yra pagaminti be chloro ar oksalo rūgšties, taip pat tinka specialūs milteliai terasoms valyti. Pravartu žinoti, kad cheminės priemonės gali pakeisti terasos spalvą, tad patariama prieš naudojant jas išbandyti kokioje nors ne itin pastebimoje vietoje.

Medinės terasos impregnavimas

Terasą atnaujinti patartina bent kartą per metus, nors šiandien rinkoje galima rasti ir tokių priemonių, kurios suteikia apsaugą iki keturių metų. Ar lentas reikia impregnuoti, galima nustatyti ant jų užvarvinus lašelį vandens, jei jis susigeria – lentas būtina impregnuoti.

Išsirinkus tinkamą impregnantą, didelius terasos plotus patariama tepti voleliu, o teptuką naudoti sunkiai pasiekiamose vietose. Svarbu stengtis neužtepti impregnanto ant jau užteptos ir išdžiuvusios srities, nes spalva toje vietoje gausis tamsesnė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis